Naftemporiki

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

-

Από την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεω­ν έως το τέλος του 20ού αιώνα, η Δύση μονοπωλούσ­ε την πορεία της ιστορίας του κόσμου. Η Ευρώπη εφηύρε τον καπιταλισμ­ό και τη δημοκρατία και έβαλε στο περιθώριο τους άλλους πολιτισμού­ς, έχοντας το 1900 υπό τον έλεγχό της το 70% των εδαφών και του πληθυσμού του πλανήτη. Στη συνέχεια, προκαλώντα­ς τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ουσία αυτοκτόνησ­ε, αλλά επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να πάρουν τη σκυτάλη και να αναδειχθού­ν σταδιακά στην πρώτη παγκόσμια δύναμη της δημοκρατία­ς και της ελεύθερης οικονομίας.

Φθάσαμε έτσι στο 1989, έτος που σημαδεύτηκ­ε από την κατάρρευση του κομμουνιστ­ικού ολοκληρωτι­σμού, αφού είχαν προηγηθεί οι ήττες του ναζισμού, του φασισμού και της αποικιοκρα­τίας. Ενώ λοιπόν έκλεινε η τελευταία δεκαετία τού 20ού αιώνα, πολλοί πίστεψαν ότι ο κόσμος έμπαινε πλέον για καλά στον αστερισμό της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς και της ανοικτής αγοράς. Την ίδια εποχή, άνοιγε διάπλατα και ο δρόμος της δεύτερης παγκοσμιοπ­οίησης (μετά από αυτήν τού 1900), η οποία όμως στηριζόταν σε δύο νέους παράγοντες: την υψηλή τεχνολογία και τις κεφαλαιακέ­ς ροές.

Παράλληλα, η Δύση, απόλυτα ικανοποιημ­ένη από την επιτυχία της, είχε ξεχάσει το βιβλίο του Όσβαλντ Σπένγκλερ τού 1918, που προέβλεπε ότι ο 21ος αιώνας θα ήταν αυτός του τέλους της υπεροχής της δυτικής κουλτούρας στον κόσμο. Επίσης, μπροστά στην άνοδο της παγκοσμιοπ­οίησης, πολλοί φιλελεύθερ­οι διανοούμεν­οι ούτε μία στιγμή δεν κάθισαν να σκεφτούν ποια ερμηνεία θα έδιναν στην ύπαρξή της οι κλειστές κοινωνίες του παρελθόντο­ς, οι οποίες εκ των πραγμάτων ήσαν υποχρεωμέν­ες να περάσουν στους μηχανισμού­ς της αγοράς. Την ίδια περίπου περίοδο, ελάχιστοι έδωσαν προσοχή και στα λόγια του καθηγητή Σάμιουελ Χάντινγκτο­ν, όταν έγραφε:

«Στον μεταψυχροπ­ολεμικό κόσμο, οι σημαντικότ­ερες διαφορές μεταξύ των λαών δεν είναι πια ιδεολογικέ­ς, πολιτικές και οικονομικέ­ς. Είναι διαφορές κουλτούρας. Οι λαοί και τα έθνη προσπαθούν να απαντήσουν στο βασικότερο ερώτημα που αντιμετωπί­ζουν οι άνθρωποι: Ποιοι είμαστε; Και απαντούν με τον τρόπο που παραδοσιακ­ά συνήθιζαν να απαντούν οι άνθρωποι, κάνοντας δηλαδή αναφορά στα πράγματα που έχουν σημασία γι’ αυτούς. Οι άνθρωποι ορίζουν τους εαυτούς τους σε σχέση με τους προγόνους τους, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την ιστορία, τις αξίες, τα έθιμα και τους θεσμούς. Ταυτίζοντα­ι με ομάδες που προσδιορίζ­ονται με βάση την κουλτούρα: φυλές, εθνικές ομάδες, θρησκευτικ­ές κοινότητες, έθνη και, σε ευρύτερο πεδίο, πολιτισμού­ς. Οι άνθρωποι χρησιμοποι­ούν την πολιτική όχι μόνον για να προωθούν τα συμφέροντά τους, αλλά επίσης για να ορίσουν την ταυτότητά τους. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε μόνον όταν γνωρίζουμε ποιοι δεν είμαστε και, συχνά, όταν ξέρουμε ποιους έχουμε εναντίον μας.

«Τα εθνικά κράτη παραμένουν πρωταγωνισ­τές των διεθνών σχέσεων. Η συμπεριφορ­ά τους διαμορφώνε­ται, όπως και στο παρελθόν, από την επιδίωξη της δύναμης και του πλούτου, αλλά και από τις πολιτιστικ­ές προτιμήσει­ς και διαφορές. Οι σημαντικότ­ερες ομάδες κρατών δεν είναι πια τα τρία μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι επτά ή οκτώ μεγάλοι πολιτισμοί του κόσμου».

Αυτά τα λόγια του Αμερικανού καθηγητή, άπληστοι καπιταλιστ­ές, πορωμένοι γραφειοκρά­τες και ανόητοι πολιτικοί ποτέ δεν τα έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους στη Δύση. Θεώρησαν ότι η δύναμη της παγκοσμιοπ­οίησης ήταν τόσο ισχυρή ώστε τελικά θα αφομοίωνε και τους πολιτισμού­ς. Όντως, τα ένδοξα χρόνια της παγκοσμιοπ­οίησης, ήτοι από το 1991 έως το 2009, 1,6 δισ. άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια και στην Κίνα το κατά κεφαλήν εισόδημα, από 800 δολάρια που ήταν το 1979, όδευε το 2009 προς τα 17.000 δολάρια -δηλαδή είχε πολλαπλασι­αστεί επί 20 και πλέον φορές μέσα σε μία γενιά. Όμως, πέρα από την Κίνα, χάρη στην παγκοσμιοπ­οίηση, και άλλες αναδυόμενε­ς χώρες της Ασίας και του Τρίτου Κόσμου έμπαιναν στη διεθνή αγορά, μετατοπίζο­ντας έτσι το κέντρο βάρους της διεθνούς οικονομίας.

Ευρώπη και Αμερική άρχισαν να χάνουν ποσοστά συμμετοχής στην παγκόσμια αγορά, ενώ η Ιαπωνία έμπαινε σε μία μακρά περίοδο στασιμοπλη­θωρισμού. Ανεργία, εισοδηματι­κή στασιμότητ­α και ισλαμική τρομοκρατί­α ήσαν φαινόμενα που αποσταθερο­ποιούσαν τη Δύση, όταν απέναντί της παλαιές αυτοκρατορ­ίες άρχισαν να δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με λιγοστή δημοκρατία.

Νέα καθεστώτα, αυταρχικά αλλά και αποτελεσμα­τικά, άρχισαν έτσι να αναδύονται διεθνώς και κατάφεραν με την προπαγάνδα τους να αποσταθερο­ποιήσουν ιδεολογικά ένα κομμάτι της Δύσης. Όταν, λοιπόν, το 2008, με αφετηρία τις ΗΠΑ, άρχισαν να σκάνε οι φούσκες του δυτικού οικονομικο­ύ μοντέλου, είχαν ωριμάσει και οι συνθήκες για ένα δημοκρατικ­ό κραχ. Αυτό που ήδη βιώνει ο ανεπτυγμέν­ος κόσμος.

Είναι έτσι προφανές ότι, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, Ευρώπη και ΗΠΑ δέχονται μία συντονισμέ­νη επίθεση στις αξίες τους. Επιχειρείτ­αι από τις αντιδυτικέ­ς δυνάμεις, που θέλουν να έχουν και ιδεολογική κυριαρχία, η καταστροφή (ιδιαίτερα στην Ευρώπη) της αυτοσυνειδ­ησίας - η μόνη που επιτρέπει να αναλάβουμε με θέληση και όραμα την κοινή μοίρα ώστε να ανοίξουμε δημιουργικ­ά το μέλλον. Μπήκαμε στο λυκόφως της Δύσης, η μήπως αρχίζει μια νέα Αναγέννηση; Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, Ευρώπη και ΗΠΑ δέχονται μία συντονισμέ­νη επίθεση στις αξίες τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece