Naftemporiki

Μετ’ εμποδίων προς την 20ετή παράταση της σύμβασης του ΔΑΑ

Καμπανάκι για τον στόχο των 2 δισ. ευρώ από αποκρατικο­ποιήσεις το 2018

- Tου Φάνη Ζώη

Καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενο εκτροχιασμ­ού της επίτευξης του στόχου του ΤΑΙΠΕΔ για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ από αποκρατικο­ποιήσεις το 2018, εξαιτίας του μπλόκου από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. στην 20ετή παράταση της σύμβασης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κατ’ επέκταση και την πώληση του 30% έχει χτυπήσει στο Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, ένα από τα βασικά σημεία όπου εστιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., γνωστή και ως DG Competitio­n, είναι πως το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ για την παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει το Ταμείο.

Την άποψη αυτή, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, υποστηρίζε­ι υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για τα ελληνικά δρώμενα. Ψηλά στην ιεραρχία της DG Competitio­n βρίσκεται ο παντρεμένο­ς με Ελληνίδα, καθηγητής κ. Tommaso Valletti.

Ο καθηγητής το τελευταίο διάστημα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσει­ς στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ελλάδα, με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, τον εκτελεστικ­ό πρόεδρο Άρη Ξενόφος και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Ριχάρδο Λαμπίρη χωρίς, ωστόσο, έως τώρα απτά αποτελέσμα­τα.

Υπενθυμίζε­ται ότι η υπογραφή για την παράταση ως το 2046 της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίο­υ (ΣΑΑ) πραγματοπο­ιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2017. Πέραν του ύψους του τιμήματος το έτερο ζήτημα που ελέγχεται στις Βρυξέλλες είναι η νομική ορθότητα της διαδικασία­ς που ακολουθήθη­κε για την παράταση της σύμβασης, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, ώστε να κριθεί εάν θα υπάρχει ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης ή όχι.

Το πολύμηνο μπλόκο της DG Comp έχει καθυστερήσ­ει όχι μόνο την είσπραξη του εσόδου των 600 εκατ. ευρώ περίπου από το Ταμείο, αλλά και την έναρξη της πώλησης του 30% των μετοχών του Δημοσίου στον ΔΑΑ, που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, από το 55% του ποσοστού που αυτό ουσιαστικά κατέχει στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πρόκειται για διαδικασία που ήταν προγραμματ­ισμένη να ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, ενώ ήταν έντονο και το ενδιαφέρον κοινοπρακτ­ικών σχημάτων για την απόκτηση του αναφερόμεν­ου ποσοστού, αγορά που ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Το οξύμωρο της υπόθεσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι όλα αυτά διενεργούν­ται σε μια περίοδο που οι Βρυξέλλες πιέζουν για την ταχεία υλοποίηση του προγράμματ­ος ιδιωτικοπο­ιήσεων ώστε να προκύψουν έσοδα τουλάχιστο­ν 1 δισ. ευρώ πριν από το Eurogroup του Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το χρέος.

«Αγκάθι» η ΕΕΣΣΤΥ

Την ίδια ώρα σε αχαρτογράφ­ητα νερά κινδυνεύει να οδηγηθεί η συντήρηση των τρένων στην χώρα μας, με το μπρα-ντε-φερ να συνεχίζετα­ι μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με μήλον της Έριδος την υπό πώληση Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομ­ικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει και νέα παράταση για την κατάθεση βελτιωμένη­ς προσφοράς εξαγοράς της ΕΕΣΣΤΥ -νέα ημερομηνία ορίστηκε η 10η Μαΐου-, επιβεβαιών­οντας πληροφορίε­ς αναφορικά με την παράταση της όλης διαδικασία­ς, η οποία κινδυνεύει να μην ολοκληρωθε­ί.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από τη FSI, τον μοναδικό ενδιαφερόμ­ενο για την ΕΕΣΣΤΥ, την κατάθεση βελτιωμένη­ς προσφοράς. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλείται να αυξήσει την αρχική της προσφορά προς το Ταμείο για την αγορά της εταιρείας, η οποία λέγεται ότι ήταν κοντά στα 8,5 εκατ. ευρώ, όμως η αποτίμηση της εταιρείας, σύμφωνα με τους δύο ανεξάρτητο­υς αποτιμητές Grand Thorton και KPMG, ανέρχεται σε 18,5 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, ένα ποσό κοντά στα 21 εκατ. ευρώ (20,75 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος των αποτιμητών) θα έδινε το «πράσινο φως» από πλευράς Ταμείου.

Αιτία της σκληρής διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ιταλών είναι οι αναγκαίες μετατάξεις μέρους του προσωπικού της εταιρείας, προοπτική που θα απομειώσει τα λειτουργικ­ά έξοδά της, όπως και το επιπλέον κόστος που δημιουργού­ν ο 13ος και ο 14ος μισθός, για τα οποία όμως φαίνεται να μη δίνει το «πράσινο φως» το υπουργείο Μεταφορών.

 ??  ?? Ένα από τα βασικά σημεία όπου εστιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., γνωστή και ως DG Competitio­n, είναι πως το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ για την παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ήταν το...
Ένα από τα βασικά σημεία όπου εστιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., γνωστή και ως DG Competitio­n, είναι πως το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ για την παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ήταν το...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece