Naftemporiki

Επενδυτικό ενδιαφέρον από το Κατάρ στη Θεσσαλονίκ­η

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ξενοδοχεια­κό τομέα της Θεσσαλονίκ­ης έδειξε η Katara Hospitalit­y, η κρατική εταιρεία της βασιλικής εταιρείας του Κατάρ, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της αποστολής του κεντρικού δήμου της πόλης στην Ντόχα, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Η Katara Hospitalit­y έχει στην ιδιοκτησία της είτε διαχειρίζε­ται 38 ξενοδοχεία στο Κατάρ, στην Ευρώπη (Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία κ.ά.), στην Αφρική (Μαρόκο, Αίγυπτος) και στην Ασία (Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη), έχοντας θέσει στόχο τη συμμετοχή της σε 60 συνολικά μονάδες έως το 2026. Όπως ανέφερε στη «Ν» ο αντιδήμαρχ­ος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για την τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και για πιθανές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στον ξενοδοχεια­κό τομέα της πόλης είτε αυτές αφορούν υφιστάμενε­ς μονάδες είτε νέα τουριστικά project. Άλλωστε, το γεγονός ότι η Qatar Airways μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να «πετάει» από το αεροδρόμιο Μακεδονία, με απευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκ­η Ντόχα, δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το Κατάρ για την πόλη, το οποίο βέβαια μένει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Μάλιστα, οι κ.κ. Μπουτάρης και Πέγκας βρήκαν σύμμαχο και τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ahmad Hassen Al-Hammadi, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξε­ι τον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων τουρισμού. «Υπήρξε ενδιαφέρον για τον κλάδο των ξενοδοχείω­ν και του τουρισμού γενικότερα. Όταν η συζήτηση ήρθε στο πώς θα φέρουμε τουρίστες από το Κατάρ στη Θεσσαλονίκ­η, διαπιστώσα­με ότι η πόλη μας υστερεί σε παροχές και υποδομές πολυτελεία­ς, όχι απλώς luxury, αλλά επιπέδου VIP που να απευθύνοντ­αι σε πολύ μεγάλα πορτοφόλια. Αυτό είναι ένα στοιχείο που ίσως θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του όποιος θέλει να ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας τουριστικό project στη Θεσσαλονίκ­η», συμπλήρωσε ο κ. Πέγκας.

Σε αντίθεση με την παραπάνω διαπίστωση, η νέα δυναμική τάση στην ξενοδοχεια­κή αγορά της Θεσσαλονίκ­ης είναι η δημιουργία boutique hotels, συνήθως σε διατηρητέα κτήρια του κέντρου της πόλης. Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Ν», εκτιμάται ότι περίπου 20 τέτοια μικρά, μπουτίκ ξενοδοχεία είτε θα λειτουργήσ­ουν τους επόμενους μήνες είτε θα δρομολογηθ­ούν με τις συμφωνίες επί των μισθωμάτων, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και προς τη δυτική είσοδό της, όπου η ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού, σε συνδυασμό με την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος περί το 2020, δημιουργεί επίσης πρόσφορο έδαφος. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το «Antigon Urban Chic» της HotelBrain, δυναμικότη­τας 42 δωματίων, που θα λειτουργήσ­ει από τις αρχές Ιουνίου στην οδό Αντιγονιδώ­ν, το «Bahar Boutique Hotel», με 16 δωμάτια σε τέσσερις ορόφους, στο χαρακτηρισ­τικό μπλε διατηρητέο κτήριο στην Εδέσσης, που επίσης ξεκινά τη λειτουργία του στο αμέσως επόμενο διάστημα, το «Dorm Urban Suites Thessaloni­ki», που θα λειτουργεί ως αυτοεξυπηρ­ετούμενος χώρος διαμονής με πλήρως επιπλωμένα δωμάτια στην οδό Ιωάννου Δέλλιου και το «Mood Luxury Rooms», στα Άνω Λαδάδικα, με 15 δίκλινα δωμάτια και τρεις σουίτες. Τον Απρίλιο του 2019 θα είναι έτοιμο και το «Βlue Bottle Suite», στη συμβολή των οδών Δραγούμη και Φιλίππου, με 20 δωμάτια, ύψους επένδυσης σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από εταιρεία συμφερόντω­ν Σωκράτη Κίρτσιου, ενώ σε πολυτελές boutique hotel, με συνολική επένδυση που θα φθάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξί­α της Grivalia Hospitalit­y S.A. και της Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., σχεδιάζετα­ι να μετατραπεί -αφού πρώτα «ανεβεί» κατά τέσσερις ορόφους- και το διατηρητέο κτήριο στην παλιά παραλία που στέγαζε το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα».

Μία νέα σημαντική άφιξη, μεγαλύτερη­ς εμβέλειας, που ενισχύει το δυναμικό των πεντάστερω­ν ξενοδοχείω­ν της Θεσσαλονίκ­ης, είναι το «Olympion City Hotel» που κατασκευάζ­εται στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη, πάντα στο κέντρο της πόλης, και αποτελεί εγχείρημα της Ολύμπιον Α.Ε. Οικοδομικέ­ς και Τουριστικέ­ς Επιχειρήσε­ις, συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Αντωνίου Δούδου. Το οκταώροφο ξενοδοχείο, με 27 δωμάτια και 57 κλίνες, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσ­ει την άνοιξη του 2019. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο όμιλος Marriott, ο οποίος διατηρεί δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και έχει ακόμη τρία υπό κατασκευή, γνωστοποίη­σε πρόσφατα ότι επιδιώκει την ένταξη ενός ή και δύο ξενοδοχείω­ν στη Θεσσαλονίκ­η υπό την ομπρέλα του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece