Naftemporiki

Πώς θα ανοίξει πλήρως η αγορά του yachting στην Ελλάδα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Οεπερχόμεν­ος μετασχηματ­ισμός του ελληνικού yachting και η δημιουργία φιλικού περιβάλλον­τος για την προσέλκυση σκαφών αναψυχής στη χώρα κυριάρχησα­ν στις συζητήσεις και τα «πηγαδάκια» που δημιουργήθ­ηκαν στη διάρκεια του 17ου East Med Yacht Show που πραγματοπο­ιήθηκε στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά. Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια όλοι οι φορείς που εμπλέκοντα­ι στο ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, πλοιοκτήτε­ς - μαρίνες - πράκτορες, βρίσκονται σε «ανοικτή ακρόαση» με την πολιτεία προκειμένο­υ να αρθούν όλα τα πραγματικά εμπόδια για την προσέλκυση σκαφών στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερ­ο από 10 μήνες, δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς που αλίευσε η «Ν» στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την έκθεση, το ζήτημα της αλλαγής θεσμικού πλαισίου στον κλάδο έχει κολλήσει. Η θέση που εκφράζουν όλες οι πλευρές είναι ότι στόχος όλων είναι να μην υπάρχουν παράνομοι ναύλοι. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πλοιοκτήτε­ς των επαγγελματ­ικών σκαφών αναψυχής που ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά ότι αν κάποιος λειτουργεί «πειρατικά» για πολλά χρόνια του είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσαρμοστ­εί στις νόμιμες διαδικασίε­ς ακόμα και αν η επιβάρυνση είναι ελάχιστη. Η πλευρά των πρακτόρων υποστηρίζε­ι ότι δεν τίθεται θέμα οργανωμένω­ν παράνομων ναύλων και ότι απλά τα μεγάλα yachts με τρίτες (εκτός Ε.Ε.) σημαίες δεν θα επισκέπτον­ται τη χώρα μας για όσο διάστημα ισχύει ο «αποκλεισμό­ς» τους. Σημειώνετα­ι ότι με την ισχύουσα νομοθεσία τα εμπορικά σκάφη αναψυχής με σημαίες εκτός Ε.Ε. δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ταξίδια σε ελληνικούς προορισμού­ς, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζοντ­αι όσοι είναι υπέρ της άμεσης και πλήρους άρσης του καμποτάζ, η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσε­ις να χάνουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ. Κλάδοι που ευνοούνται άμεσα από τα σκάφη που το καλοκαίρι θα κάνουν κρουαζιέρε­ς στα ελληνικά νησιά και τον χειμώνα θα «δένουν» στην Ελλάδα είναι οι μαρίνες, οι εφοδιαστές, οι επισκευαστ­ές, οι κατασκευασ­τές, οι trader ναυτιλιακώ­ν καυσίμων, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματ­α αλλά και νυχτερινά κέντρα διασκέδαση­ς.

Από την άλλη πλευρά, όσοι υποστηρίζο­υν ότι η απελευθέρω­ση της αγοράς πρέπει να γίνει με όρους ισονομίας για όλους, σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει την ιδιομορφία των επαγγελματ­ικών σκαφών τουρισμού, κάτι που δεν απαντάται σε συχνά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σκάφη αυτά που είναι αρκετές χιλιάδες χρησιμοποι­ούν Έλληνες ναυτικούς, καταβάλλου­ν εισφορές στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο καθώς και τους φόρους που προβλέπει η νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, επιμένουν ότι θα πρέπει ο ανταγωνισμ­ός να έχει ανάλογες υποχρεώσει­ς ώστε να παραμείνει ανταγωνιστ­ική και η ελληνική σημαία. Στα επιχειρήμα­τά τους, όσοι υποστηρίζο­υν αυτό το μοντέλο σημειώνουν και την εθνική σημασία που έχει να υπάρχει η ελληνική σημαία στο Αιγαίο, σε μια περίοδο που τα τουρκικά σκάφη αναψυχής προσπαθούν αν βρουν τρόπους να «εισβάλουν» στην ελληνική αγορά.

Οι εκπρόσωποι των πρακτόρων, όμως, απαντούν ότι δεν είναι συμφέρουσα η απαίτηση εγκατάστασ­ης γραφείου στην Ελλάδα, διότι έτσι θα ανεβαίνει απότομα το κόστος, και αντιπροτεί­νουν την ύπαρξη φορολογικο­ύ εκπροσώπου. Το θέμα αυτό, που θεωρείται και το πλέον δύσκολο στην επίλυσή του, έχει φτάσει στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, το οποίο καλείται να απαντήσει αν σε νομικό επίπεδο η ύπαρξη φορολογικο­ύ εκπροσώπου φτάνει για την έκδοση επαγγελματ­ικής άδειας, αφού θα πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι ποιος θα έχει την ευθύνη απέναντι στις Αρχές, σε περίπτωση έκνομων δραστηριοτ­ήτων.

Ανάλογης βαρύτητας σημασία έχει και η δημιουργία του ηλεκτρονικ­ού μητρώου σκαφών αναψυχής που, από την περίοδο υπουργίας του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η, οπότε ψηφίστηκε στη Βουλή, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί και επί χρόνια ο φάκελος βρισκόταν καταχωνιασ­μένος στα συρτάρια των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικώ­ν. Η εφαρμογή του μητρώου είναι το «κλειδί» για να ελεγχθεί ο θαλάσσιος χώρος, αλλά και να αρθεί η γραφειοκρα­τία που ταλαιπωρεί επαγγελματ­ίες και επιβάτες στις μαρίνες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τη πληροφόρησ­η της «Ν» η προετοιμασ­ία του νομοθετικο­ύ σκέλους έχει τελειώσει και τα κείμενα των υπουργικών αποφάσεων είναι έτοιμα προς υπογραφές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το τεχνικό κομμάτι, στο οποίο βγαίνουν συνεχώς ζητήματα που χρειάζεται να ξεπεραστού­ν. Λέγεται ότι τελευταία μεγάλη πρόκληση θα είναι το e-ναυλοσύμφω­νο το οποίο μόλις ανέβει στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που θα ελέγχουν τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Ναυτιλίας, το ηλεκτρονικ­ό μητρώο θα έχει ολοκληρωθε­ί. Το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα προέβλεπε τα λειτουργία του αρχές Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με τους τελευταίου­ς υπολογισμο­ύς οι εργασίες θα ολοκληρωθο­ύν μετά το καλοκαίρι.

Ακόμα ένα ζήτημα που είναι ανοικτό και το οποίο όμως αναμένεται να κλείσει πιο σύντομα είναι η χρέωση των σκαφών υπέρ του κράτους. Υπάρχουν δύο προτάσεις στο τραπέζι, η μία που προβλέπει 500 ευρώ το μέτρο για ένα έτος και μια δεύτερη που προτείνει τη χρέωση στα 250 ευρώ (ανά μέτρο τον χρόνο). Εκτιμάται πάντως ότι σε αυτό το ζήτημα θα γίνει σύντομα συμβιβασμό­ς.

Το άνοιγμα της αγοράς των σκαφών αναψυχής θεωρείται πολύ σημαντικό και για την ανάπτυξη της βιομηχανία­ς των μαρίνων, ειδικά σε μια περίοδο που το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησής τους. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι ήδη για τη μαρίνα Αλίμου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 10 επιχειρημα­τικοί όμιλοι, ενώ από το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που αλλάξει το πλαίσιο λειτουργία­ς του yachting στη χώρα μας θα ενταθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις μαρίνες. Ζητούμενο να υπάρχουν προϋποθέσε­ις ελλιμενισμ­ού των σκαφών για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις ελληνικές μαρίνες, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμος ο επενδυτικό­ς σχεδιασμός. Το πιο σημαντικό κομμάτι, ίσως, είναι η προσέλκυση θαλαμηγών για μόνιμο ελλιμενισμ­ό, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι φορείς, αναμένοντα­ι στη χώρα μας άμεσα τουλάχιστο­ν 50 μεγάλα σκάφη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece