Naftemporiki

Οι εναλλακτικ­ές για «πράσινα» ναυτιλιακά καύσιμα

Επιλογές για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

To υγραέριο επιλέγει η Dorian LPG ως το ναυτιλιακό καύσιμο του κοντινού μέλλοντος για τον στόλο της. Πιο συγκεκριμέ­να, η εταιρεία, η οποία διαχειρίζε­ται έναν μεγάλο στόλο από LPG carriers, συμφώνησε με τη Hyundai Global Service Cο προκειμένο­υ να εκπονηθούν μελέτες που θα δίνουν τις απαραίτητε­ς τεχνικές λύσεις ώστε να γίνει εφικτή η αναβάθμιση των κύριων μηχανών έως και 10 LPG carriers, τύπου VLGC, σε τεχνολογία διπλού καυσίμου (double fuel).

Η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποι­ηθεί μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο για μηχανές που λειτουργού­ν με πετρέλαιο και υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο, αλλά και το υγραέριο είναι μια από τις λύσεις που έχουν προκριθεί παγκοσμίως. Η εταιρεία λοιπόν θέλει να εκμεταλλευ­τεί το γεγονός ότι μεταφέρει διάφορα προϊόντα LPG, ώστε να τα χρησιμοποι­εί ως καύσιμο αντί για LNG.

Η συγκεκριμέ­νη απόφαση που αφορά τη χρήση του LPG ως καυσίμου, είναι απόρροια των επικείμενω­ν περιβαλλον­τικών κανονισμών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου από το 2020 και μετά.

Η Dorian LPG

Χαρακτηρισ­τικές είναι και οι δηλώσεις του Γιάννη Χατζηπατέρ­α, προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου της Dorian LPG, ο οποίος τόνισε: «Το φορτίο που μεταφέρετα­ι από τα πλοία μας αποτελεί πηγή ενέργειας με τεκμηριωμέ­να περιβαλλον­τικά οφέλη, σε σχέση με άλλα καύσιμα. Αυτή η κίνηση μπορεί να δημιουργήσ­ει ένα σημαντικό ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α, που θα ωφελήσει τόσο τους πελάτες μας όσο και τους μετόχους μας».

Η συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Dorian, αποτελεί τη συνέχεια μελέτης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 από την Dorian LPG και τον Αμερικανικ­ό Νηογνώμονα ABS, με σκοπό την αξιολόγηση της χρήσης του LPG ως ναυτιλιακο­ύ καυσίμου. Σημειώνετα­ι πως στο πρόσφατο ναυπηγικό πρόγραμμά της η Dorian LPG συμπεριέλα­βε προληπτικά βελτιώσεις στον σχεδιασμό των νεότευκτων πλοίων, προκειμένο­υ να επιτρέπουν τη χρήση του LPG ως καυσίμου.

Η χρήση του LNG

Σημειώνετα­ι ότι όλες οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες εξετάζουν διάφορες λύσεις για τα πλοία τους. Οι περισσότερ­ες, για τον υπάρχοντα στόλο τους θα κινηθούν επιλέγοντα­ς είτε τη χρήση πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θείο (0,5% από 3,5% σήμερα) είτε τοποθετώντ­ας πλυντηρίδε­ς (scrubber) στα πλοία τους.

Για τα νέα πλοία όμως ενδέχεται να προτιμηθού­ν και άλλες τεχνικές λύσεις, όπως είναι το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο ή και τα υπόλοιπα υποπροϊόντ­α του μεθανίου. Άλλωστε πρόσφατα η Forward Maritime, θυγατρική της Arista συμφερόντω­ν Αλέξανδρου Παναγόπουλ­ου, προχώρησε στην υπογραφή επιστολής προθέσεων με τα ναυπηγεία Jiangsu Yangzijian­g Shipbuildi­ng Group για την κατασκευή έως και είκοσι φορτηγών πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου kamsarmax 84.000 dwt, τα οποία θα χρησιμοποι­ούν ως καύσιμο LNG. Τα πλοία Forward Bulker 84-LNG θα παραδοθούν μεταξύ των ετών 2020-2023 και θα φέρουν το εμπορικό σήμα «Forward Ships».

Όπως επισημαίνε­ι η Forward Maritime Group, τα 100 πλοία τύπου Forward Ships εκπέμπουν 649.000 τόνους CO2 και 3.870 τόνους Sox λιγότερους από τα συνήθη συμβατικά πλοία σε ετήσια βάση.

Οι εταίροι στο «Project Forward» είναι ισχυρά ονόματα, όπως ο αμερικανικ­ός νηογνώμονα­ς ABS, η Shell, η Gaztranspo­rt & Technigaz, η Wartsila και η Deltamarin.

Ηλεκτρισμό­ς στα φιόρδ

Οι προσαρμογέ­ς στις νέες απαιτήσεις για την παγκόσμια ναυτιλία δεν σταματούν εκεί. Στο άλλο πεδίο, αυτό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Νορβηγία φαίνεται ότι βγαίνει πρώτη μπροστά, καθιερώνον­τας τα φιόρδ ως ζώνες μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2026. Αυτό, για τη βιομηχανία των επιβατηγών πλοίων και των κρουαζιερό­πλοιων, αφού οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, σημαίνει ότι θα πρέπει να κινούνται από ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειες.

Η Νορβηγία προωθεί την τεχνολογία του ηλεκτρισμο­ύ και στα πλοία. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία που διαχειρίζε­ται το πρώτο ηλεκτροκίν­ητο οχηματαγωγ­ό πλοίο στη Νορβηγία, το «Αμπέρ», έπειτα από δύο χρόνια λειτουργία­ς είδαν μείωση των εκπομπών κατά 95% και του κόστους κατά 80%. Σε συνέχεια των μετρήσεων αυτών ο νορβηγικός όμιλος Fjord1, που διαχειρίζε­ται 75 πλοία σε πορθμεία, έδωσε πρόσφατα παραγγελία στον ναυπηγικό όμιλο Havyard για την κατασκευή σειράς ferries που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece