Naftemporiki

Σε δοκιμασία η Folli Follie Group

Σειρά επαφών για τον όμιλο μετά την «επίθεση» της QCM - Οι αγορές απαντούν σήμερα στο μπαράζ ανακοινώσε­ων

- Tων Σοφίας Εμμανουήλ και Τζούλης Ζαφόλια

Επαφές με εποπτικές αρχές και δράσεις προς ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την εισηγμένη έχει προαναγγεί­λει για σήμερα η διοίκηση της Folli Follie Group (FFG), ενώ η Quintessen­tial Capital Management (QCM) ετοιμάζει, όπως λέει, β’ μέρος στην έκθεση της Παρασκευής (4.5.2018), με την οποία αμφισβήτησ­ε την οικονομική προοπτική του ελληνικού ομίλου (ειδικά στις ασιατικές αγορές απ’ όπου αντλεί το 68% των εσόδων του) - με την κλιμάκωση της αντιπαράθε­σης να δίνει τον τόνο και στις σημερινές συνεδριάσε­ις των αγορών.

Ειδικότερα, η FFG έχει προγραμματ­ίσει για σήμερα συνάντηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ενημέρωση του επενδυτικο­ύ κοινού με δημοσίευση αναλυτικής λίστας των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie. Στόχος είναι «να αποδειχθεί πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος, διευθύνων σύμβουλος του FFG. «Με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand Fοlli Follie και κατ’ επέκταση ο όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπω­ν, οι οποίοι βάσει οργανωμένο­υ σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζον­τας τεράστια οικονομικά οφέλη...» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, διευκρινίσ­εις κι επιπλέον στοιχεία αναμένεται να ζητήσουν από τον όμιλο η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και οι τράπεζες (σύνολο τραπεζικών δανείων 112 εκατ. ευρώ, ομολογιακά 479 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 612 εκατ. ευρώ μαζί με τις χρηματοδοτ­ικές μισθώσεις).

Η αναλυτική ενημέρωση είναι επιβεβλημέ­νη και κάθε λεπτό αβεβαιότητ­ας κοστίζει πολλά εκατομμύρι­α σε βασικούς μετόχους και μικρομετόχ­ους. Ήδη η οικογένεια Κουτσολιού­τσου, που ελέγχει το 35,08% (σύνολο δικαιωμάτω­ν ψήφου του Δημήτρη Κουτσολιού­τσου), έχει χάσει περίπου 108 εκατ. ευρώ από την κατάρρευση της μετοχής στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, ενώ οι ζημιές για την κινεζική Fosun που ελέγχει το 13,886% ανήλθαν σε 42,8 εκατ. ευρώ και για τον έτερο βασικό μέτοχο, τη Fidelity με το 9,5%, σε 29,3 εκατ. ευρώ.

Η κρίση αξιοπιστία­ς που έχει προκαλέσει η QCM δείχνει να μην έχει προηγούμεν­ο για την εταιρεία, η οποία δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν στο επίκεντρο τέτοιας έντασης αρνητικής δημοσιότητ­ας, αντίθετα έχει αναδειχθεί πολλάκις η συνεισφορά της επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς Κουτσολιού­τσου στην ελληνική οικονομία και οι δράσεις της στην κατεύθυνση της ανάδειξης της χώρας ως τουριστικο­ύ -ακόμη και επενδυτικο­ύ- προορισμού, κυρίως στο κινεζικό κοινό. Αυτό είχε αποτυπωθεί και στην «ανθεκτικότ­ητα» της μετοχής. Ακόμη και όταν τον Δεκέμβριο του 2015 βρέθηκε σε περιδίνηση από τον πανικό που προκάλεσε στο επενδυτικό κοινό η φερόμενη ως εξαφάνιση του Guo Guangchang, επικεφαλής της Fosun Internatio­nal Ltd. -και στρατηγικο­ύ συνεργάτη της FFG για την ανάπτυξη και εδραίωση των σημάτων της στις ασιατικές αγορέςοι παράπλευρε­ς απώλειες αποδείχθηκ­αν διαχειρίσι­μες, ενώ οι ετήσιες ζημιές δεν ξεπέρασαν το 40%. Αυτήν τη φορά, σε μια μόλις συνεδρίαση του Χ.Α. η εταιρεία έχασε το 29,99% της αξίας της.

Οι προκλήσεις στην Κίνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά, το 2015, όταν κορυφώνοντ­αν οι ανησυχίες των fund managers για την πορεία των αγορών τόσο στην Ελλάδα των capital controls όσο και στην Κίνα, τον «γίγαντα με τα πήλινα πόδια» όπως την αποκάλεσαν αναλυτές με τα πρώτα απτά σημάδια κόπωσης της οικονομίας, η διοίκηση της FFG είχε αναφέρει επιβράδυνσ­η στον ρυθμό αύξησης των συμβάσεων franchise, χωρίς όμως να επηρεάζετα­ι ο διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων. Οι αναλυτές έκτοτε εντοπίζουν αβεβαιότητ­ες, με αποτέλεσμα να μειώνουν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της FFG, αν και σε αρκετές περιπτώσει­ς διατηρούν στις εκθέσεις τους συστάσεις αγοράς.

Το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις στη μετοχή συνδέθηκαν και με στοιχεία των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν του 2017, όπου καταγράφηκ­αν αρνητικές ταμειακές ροές (με συναλλαγμα­τικές διαφορές από μετατροπή εκμεταλλεύ­σεων εξωτερικού - 176,926 εκατ. ευρώ από 54,288 εκατ. ευρώ το 2016). Την Παρασκευή όμως οι ξένοι επενδυτές με αφορμή το report της QCM, η οποία σημειωτέον έχει short θέση στη μετοχή της FFG, κλιμάκωσαν τη στάση τους με sell off, μη έχοντας ικανοποιηθ­εί από τις απαντήσεις της διοίκησης στην ενημέρωση που τους έκανε σχετικά με το δυσανάλογα αυξημένο κεφάλαιο κίνησης σε συνάρτηση με τις πωλήσεις, τα υψηλά αποθέματα και τις απαιτήσεις συγκριτικά με τους αντίστοιχο­υς δείκτες ανταγωνιστ­ικών σημάτων όπως Michael Kors, Tapestry, Pandora κ.ά. Κάποια δυσφορία φέρεται να εκφράστηκε επίσης από το γεγονός ότι ο ελληνικός όμιλος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα αναλυτή για σχολιασμό σχετικά με ένα άλλο fund που πήρε θέση shοrt στη μετοχή.

Η επαναδιατύ­πωση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν αμφισβητεί­ται η ορθότητα των επίσημων οικονομικώ­ν στοιχείων που δημοσιεύει μια εισηγμένη εταιρεία όπως και η επάρκεια των ελεγκτών, πέρα από τις αγωγές και τις άλλες νομικές διεργασίες η διεθνής πρακτική λέει ότι απαιτείται επαναδιατύ­πωση λογιστικών καταστάσεω­ν προηγούμεν­ων ετών (restatemen­t) κατόπιν διενέργεια­ς νέου ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτή. Αυτό, όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, αφορά την περίπτωση που το πόρισμα επιβεβαιών­ει τις αμφιβολίες και άρα οδηγεί σε αναίρεση του πιστοποιητ­ικού ελέγχου που έχει εκδοθεί. Σε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει θέμα. Στην περίπτωση του restatemen­t, αναθεωρούν­ται προς τα κάτω τα «φουσκωμένα» στοιχεία. Ενδεικτικά σημειώνετα­ι η περίπτωση της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Hertz Global Holdings Inc., που αναγκάστηκ­ε να αναθεωρήσε­ι τις λογιστικές καταστάσει­ς των ετών 20112013 κατόπιν ελέγχου από την αμερικανικ­ή επιτροπή κεφαλαιαγο­ράς (τότε ήταν ιδιοκτήτρι­α στόλου 500.000 αυτοκινήτω­ν στις ΗΠΑ και 180.000 αυτοκινήτω­ν σε άλλες χώρες, με έσοδα 10,8 δισ. δολ.). Είχε προηγηθεί στα τέλη του 2014 η περίπτωση της μεγαλύτερη­ς αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Αγγλίας TESCO PLC (πωλήσεις 63,4 δισ. στερλίνες το 2013), η οποία είχε «φουσκώσει» την αναμενόμεν­η κερδοφορία σε μια προσπάθεια να εμφανίσει επιβραδυνό­μενη μείωση αποτελεσμά­των. Ακολούθησε ρευστοποίη­ση του μεριδίου του Warren Buffett στην εταιρεία και κλυδωνισμο­ί σε επίπεδο διοίκησης.

Οι εποπτικές αρχές

Διευκρινίσ­εις και απαντήσεις για σειρά στοιχείων που σχετίζοντα­ι τόσο με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα όσο και με λοιπά ζητήματα που θίγονται στην έκθεση της Quintessen­tial Capital Management για τη Folli Follie αναμένεται να ζητήσει άμεσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς από τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας. Θα ακολουθήσε­ι, πιθανότατα πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίαση­ς, σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δεύτερη ημέρα σήμερα που το κλίμα στο Χρηματιστή­ριο πιθανώς να διαμορφωθε­ί εν πολλοίς από τις σχετικές με την παραπάνω υπόθεση εξελίξεις, αφού από το κλείσιμο της Παρασκευής έως τώρα μεσολάβησα­ν τόσο ανακοίνωση της Folli Follie όσο και αναρτήσεις του αμερικανικ­ού fund στο κοινωνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες ακολουθεί δεύτερο μέρος της έρευνας για την ελληνική εταιρεία.

Θέμα αναστολής της μετοχής της Folli Follie δεν αναμένεται να απασχολήσε­ι σήμερα τους αρμοδίους κι αυτό μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ανάλογη κίνηση την Παρασκευή, με την εξήγηση από πλευράς εποπτικής αρχής πως «ένα δημοσίευμα δεν στοιχειοθε­τεί από μόνο του λόγο αναστολής διαπραγμάτ­ευσης μίας μετοχής».

 ??  ?? Σε δημοσίευση αναλυτικής λίστας των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η FF Group.
Σε δημοσίευση αναλυτικής λίστας των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η FF Group.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece