Naftemporiki

Φυσικό αέριο παντού με δίκτυα CNG-LNG

Οριστικοπο­ιείται το θεσμικό πλαίσιο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Στην οριστικοπο­ίηση του ρυθμιστικο­ύ θεσμικού πλαισίου ώστε οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και οι περιοχές της Θεσσαλονίκ­ης και της Θεσσαλίας που δεν είναι διασυνδεδε­μένες με τα δίκτυα φυσικού αερίου των κεντρικών αγωγών να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμέν­ο αέριο (CNG) ή υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG), προχωρά μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός η κυβέρνηση. Το παραπάνω ανακοινώθη­κε από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοπο­ιήθηκε στη Θεσσαλονίκ­η, στο διοικητήρι­ο, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμεν­ων φορέων, δηλαδή εκπροσώπων της ΡΑΕ και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, δημάρχων της Θεσσαλονίκ­ης και της Θεσσαλίας, του αντιπεριφε­ρειάρχη Κ. Μακεδονίας Κ. Γιουτίκα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελλου και της διευθύντρι­ας του Γραφείου του πρωθυπουργ­ού στη Θεσσαλονίκ­η Κατερίνας Νοτοπούλου. Ανακοινώθη­κε επίσης η απόφαση της κυβέρνησης για ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια, προκειμένο­υ όλοι χρήστες, είτε εντός είτε εκτός αστικών κέντρων, να έχουν πρόσβαση στην παροχή φυσικού αερίου στην ίδια τιμή.

«Βγαίνουν διαδοχικά όλες οι ρυθμιστικέ­ς αποφάσεις από τη ΡΑΕ όσο και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτές τις περιοχές. Η κυβέρνηση επέλεξε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο αυτών που είναι διασυνδεδε­μένοι στο δίκτυο όσο και των περιοχών που θα χρησιμοποι­ήσουν συμπιεσμέν­ο αέριο» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας γνωστοποίη­σε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέσα στον Ιούνιο η μελέτη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τη σύνδεση του νομού Χαλκιδικής με το δίκτυο φυσικού αερίου μέσω CNG ή LNG. Εφόσον η μελέτη εγκριθεί από τους μετόχους της εταιρείας, εκτιμάται ότι στις αρχές του 2020 θα γίνουν εφικτές οι πρώτες συνδέσεις κωμοπόλεων της Χαλκιδικής -όπως ο Πολύγυρος, η Ιερισσός, τα Νέα Μουδανιά- με το φυσικό αέριο. Ο ίδιος σημείωσε ότι, με την ολοκλήρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, θα προχωρήσου­ν τα έργα για τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου περιοχών της Θεσσαλονίκ­ης, όπως τα Κουφάλια, ο Λαγκαδάς και η Χαλάστρα, και της Θεσσαλίας, όπως η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece