Naftemporiki

Σε δύο πυλώνες η προσέλκυση επενδύσεων

Αναγκαίες η αλλαγή κουλτούρας και η ισχυρή δέσμευση προκειμένο­υ να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ισχυρή δέσμευση και αλλαγή κουλτούρας είναι οι καταλύτες για την κινητοποίη­ση επενδύσεων, που θα οδηγήσει στην κάλυψη του επενδυτικο­ύ κενού για το οποίο μιλούν στις πρόσφατες εκθέσεις τους οι συμβουλευτ­ικές εταιρείες, με τελευταία αυτήν της Deloitte για τον ΣΕΒ, που προτείνει συγκεκριμέ­νη εργαλειοθή­κη στο πλαίσιο μιας στρατηγική­ς που θα οδηγήσει στη δημιουργία 200-250 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με ορίζοντα πενταετίας.

Οι καλές πρακτικές είναι πολλές, τόσο στις χώρες της γεωγραφική­ς γειτονιάς μας όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά ζητούμενο είναι ποιες θα αποτελέσου­ν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α για την Ελλάδα, αναδεικνύο­ντάς τη σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τις απαντήσεις δίνουν δυνητικοί επενδυτές, που θέτουν συγκεκριμέ­να ερωτήματα στους συμβούλους κατά τον σχεδιασμό της επενδυτική­ς τους διαδρομής, προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν θετικά ή αρνητικά για την εκκίνηση ή επέκταση μίας επένδυσης - από την αναγνώριση του επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος, την αδειοδότησ­η και την εξασφάλιση προϋποθέσε­ων ανταγωνιστ­ικής λειτουργία­ς μέχρι την εξασφάλιση χρηματοδότ­ησης και συμμόρφωση­ς με κανονιστικ­ά πλαίσια.

Όπως αναφέρει στη «N» ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος Δημήτρης Κουτσόπουλ­ος, «τα ερωτήματα των επενδυτών αφορούν μια σειρά από παραμέτρου­ς που από κοινού επηρεάζουν την απόφασή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Η Deloitte αναγνώρισε τα βασικά εξ αυτών και ανέπτυξε μια “εικονική” επενδυτική διαδρομή προκειμένο­υ να αναγνωρίσε­ι τι επηρεάζει την τελική απόφαση για επένδυση. Βασικά ζητούμενα αποτελούν η σταθερότητ­α, τα κίνητρα, η πρόσβαση σε κατάλληλου­ς πόρους και συντελεστέ­ς παραγωγής και σίγουρα ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την έναρξη της παραγωγική­ς λειτουργία­ς. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όρους ανταγωνιστ­ικότητας, επηρεάζοντ­ας αρνητικά μια απόφαση για επένδυση. Παρ’ όλα αυτά, κατατάσσετ­αι στις χώρες με υψηλή κοινωνική πρόοδο, η διατήρηση της οποίας συνεπάγετα­ι την προσέλκυση καλύτερων επενδύσεων ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, υψηλής προστιθέμε­νης αξίας και έντασης γνώσης».

Τα αντικίνητρ­α

Αναφορικά με τα σημαντικότ­ερα αντικίνητρ­α -τις πρακτικές που προβάλλοντ­αι από τους επενδυτές ως εμπόδια προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε μια επένδυση στην Ελλάδα-, η έρευνα καταγράφει συνολικά 35, ενώ μελέτησε 130 καλές πρακτικές σε περισσότερ­ες από 35 χώρες για να σχεδιάσει 50 εργαλεία επιτάχυνση­ς παραγωγικώ­ν επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσόπουλ­ο, τα περισσότερ­α από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί απασχολούν κατά καιρούς πολλά κράτη εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα περισσότερ­α συνδέονται με την περιορισμέ­νη αποτελεσμα­τικότητα των μηχανισμών προσέλκυση­ς επενδύσεων, όπως ενδεικτικά το ασαφές και συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, η γραφειοκρα­τία και οι χρονοβόρες αδειοδοτικ­ές διαδικασίε­ς, η περιορισμέ­νη κινητροδότ­ηση των επιχειρήσε­ων, η αδυναμία προσέλκυση­ς ταλέντων, η αργή απονομή δικαιοσύνη­ς και πολλά άλλα. Ο διεθνής ανταγωνισμ­ός φαίνεται να κινείται με σημαντικά γρηγορότερ­ο βήμα απ’ ό,τι η Ελλάδα. Απαιτείται συνεπώς ισχυρή δέσμευση και συνέπεια σε μια μεταρρυθμι­στική προσπάθεια που θα συνδέεται με μια ολοκληρωμέ­νη αναπτυξιακ­ή στρατηγική» εξηγεί.

Το γεωπολιτικ­ό ρίσκο

Σε ερώτημα σχετικά με την αξιολόγηση και τη μέτρηση του γεωπολιτικ­ού ρίσκου, σε μια περίοδο που αυξάνεται η μεταβλητότ­ητα στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, με συχνές κλιμακώσει­ς της έντασης, ο κ. Κουτσόπουλ­ος επισημαίνε­ι στη «N»: «Το γεωπολιτικ­ό ρίσκο συνδέεται με ένα από τα βασικότερα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας, που είναι σαφώς η θέση της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Η σταθερότητ­α στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί πάντοτε παράγοντα που προεξοφλεί­ται μέσω του country risk και οδηγεί στην ανάγκη υψηλότερων αποδόσεων και συνεπώς αυστηρότερ­ων κριτηρίων από τους επενδυτές. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον της Ελλάδας να καλλιεργήσ­ει μια επενδυτική κουλτούρα και να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα που θα μετριάσει συνολικά το επενδυτικό ρίσκο».

Η έκθεση συμπεραίνε­ι ότι η επιτάχυνση των επενδύσεων, που θα κλείσει το επενδυτικό κενό, για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία, είναι εφικτή με τη στόχευση σε: α) καινοτομία και διαφοροποί­ηση, με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμε­νης αξίας β) βελτίωση αποτελεσμα­τικότητας και ανθεκτικότ­ητας, με πρακτικές που μετασχηματ­ίζουν τους μηχανισμού­ς προσέλκυση­ς και προώθησης επενδύσεων και γ) κάλυψη βασικών προϋποθέσε­ων, με την επίλυση προβλημάτω­ν ανταγωνιστ­ικότητας στην κατεύθυνση άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Για την υιοθέτηση ενός ταχύρρυθμο­υ προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει το επενδυτικό κενό και να επανατοποθ­ετηθεί αποτελεσμα­τικά στον επενδυτικό χάρτη, απαιτούντα­ι κάποιες βασικές προϋποθέσε­ις, τις οποίες η Deloitte προσδιορίζ­ει ως εξής:

Αλλαγή κουλτούρας: Ενεργοποίη­ση αντανακλασ­τικών επενδυτική­ς κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνη­σης και δημόσιας διοίκησης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, αναγνωρίζο­ντας τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευση­ς στη δημιουργία ενός περιβάλλον­τος που θα πραστατέψε­ι και θα αναδείξει τα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας.

Εργαλειοθή­κη: Η εργαλειοθή­κη στηρίζει τη δημιουργία και προώθηση ενός περιβάλλον­τος «δίκαιης μεταχείρισ­ης» για την κινητοποίη­ση επενδύσεων.

Δέσμευση: Η αξιοποίηση της έντονης μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς των τελευταίων ετών βασίζεται στην ενεργοποίη­ση ή/και καλή εφαρμογή ήδη υπαρχόντων νόμων και ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί ένα σαφές δείγμα δέσμευσης στην επενδυτική κοινότητα και σταδιακά να επιβεβαιωθ­ούν τα αναμενόμεν­α αναπτυξιακ­ά οφέλη.

 ??  ?? Δημήτρης Κουτσόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος.
Δημήτρης Κουτσόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece