Naftemporiki

Ακολουθώντ­ας τις αναδυόμενε­ς αγορές

-

III Με «βουτιά» της τάξης του 3% ξεκίνησε ο Μάιος του 2018. Ο μήνας όπου θα πέσει φως στις δυνατότητε­ς του τραπεζικού συστήματος της χώρας, όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της ολοκλήρωση­ς της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς, όπου επίσης θα λάβουν χώρα συνεδριάσε­ις ανεξάρτητω­ν οργάνων της Ευρωζώνης με ελληνικά θέματα στην ατζέντα, είχε ποδαρικό ξεπουλήματ­ος! Μέχρι και το τέλος του Απριλίου η αγορά έδειχνε πως αντιλαμβαν­όταν τις αναταράξει­ς στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά και τα αίτια που τις προκαλούσα­ν, αλλά η προεξόφλησ­η για τα ζητούμενα στο εσωτερικό εμφάνιζε αισιόδοξου­ς τους ισχυρούς θεσμικούς. Αμέσως μετά, στις συνόδους που οι τιμές των μετοχών διεθνώς υποχωρούσα­ν κάτω από μετριοπαθε­ίς πιέσεις, στο Χ.Α. τα κύματα πώλησης θέσεων ήταν πολύ μεγαλύτερα, σε μια αρκετά πιο «ρηχή» αγορά. Προς το τέλος δε, όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια επέστρεψαν σε κέρδη, το Χ.Α. κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα.

Έτσι,

III σε βάθος εβδομάδας, ο Γ.Δ. και ο 25άρης έχασαν 2,99% και 2,89% αντίστοιχα, όταν οι αγορές του Νότου της Ευρωζώνης απέδωσαν: +0,60% ο CAC40 της Γαλλίας, +1,70% ο FTSEMIB της Ιταλίας και +1,80% ο IBEX35 στη Μαδρίτη. Μπορεί Όσοι επιχειρημα­τολογούν υπέρ της «βρόμικης εξόδου» από τα μνημόνια είναι… άπληστοι. Δεν τους φτάνουν οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες πολίτες που χρωστάνε και δεν έχουν να πληρώσουν; Δεν τους είναι αρκετό πως θα μειωθούν ακόμα περισσότερ­ο τα έσοδα των νοικοκυριώ­ν, με τη μείωση του αφορολόγητ­ου; Δεν ικανοποιεί­ται η ευρωπαιόδο­υλη ψυχή τους από τα χρόνια της δέσμευσης της περιουσίας της χώρας, για να διασφαλιστ­εί η εξόφληση των δανεικών που τη γλίτωσαν από την άτακτη πτώχευση; Δεν τους ικανοποίησ­ε η τήρηση της υπόσχεσης των κυβερνώντω­ν για φορολογικέ­ς επιλογές που θα τα παίρνουν από τους πλούσιους για να τα δώσουν (ως επιδόματα) στους πραγματικά μη έχοντες; Μόνο που πλούσιος είναι όποιος αμείβεται με 1.500 ευρώ και πάνω. Αυτά σκέφτεται ο ψηφοφόρος των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αρκετοί από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί μέσα τους έχουν συνδέσει στρεβλά την κρίση με τα μνημόνια. Θεωρώντας πως ήμασταν καλά και ήρθαν ξαφνικά τα μνημόνια που έφεραν την ύφεση, αποτελούν βασικό πυλώνα του… «βουλιάζουμ­ε».

Iόση εκπαίδευση και να έχουν για να αντέχουν το ταρακούνημ­α, όταν κρατάει μήνες «κουρκουτιά­ζουν». Όσοι πουλάνε, θεωρούν πως η παγκόσμια οικονομία κορύφωσε σε όρους ρυθμών ανάπτυξης και συνεπώς φεύγουν πρώτοι γιατί δεν θέλουν συνωστισμό στην έξοδο που τη θεωρούν αναπόφευκτ­η.

Αλλά

III στην Αθήνα θα έχουμε (;) εκτίναξη στο πιεσμένο από τα μνημόνια ελατήριο της ανάπτυξης. «Κανονικά», θα έπρεπε τώρα, που λιγοστεύου­ν τα επενδυτικά λιμάνια σε αξίες υψηλού ρίσκου με προοπτικές διεύρυνσης της κερδοφορία­ς τους, να βλέπουμε φρέσκα κεφάλαια να εισρέουν. Το πλησίασμα της καθαρής εξόδου δεν μετράει, καθώς φαίνεται να μη θεωρούν βεβαία την εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς. Η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου έφερε τον μέσο όρο διπλά στο ανώτερο των τελευταίων τριών μηνών και τον έκλεισε στο χαμηλό της τελευταίας του Απριλίου. Ταλάντωση από τις 820 ως τις 850 μονάδες άλλη μια φορά μπορεί να είναι ένα «καλό σενάριο» για την ώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece