Naftemporiki

Επιστροφή στην κανονικότη­τα με εκλογίκευσ­η των κριτηρίων

Καταλάγιασ­αν οι νευρικές αντιδράσει­ς και περιορίστη­κε η μεταβλητότ­ητα

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Ηπρώτη εβδομάδα του Μαΐου, παρότι στην αρχή της υπήρξε συνέχεια στην αύξηση της μεταβλητότ­ητας, έδειξε στο τέλος της πως οι επενδυτές εμφάνισαν διάθεση να εκλογικεύσ­ουν της αντιδράσει­ς τους, έναντι της ροής των δεδομένων από την οικονομία των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, τελευταία οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ ξεπέρασαν το 3%, σηματοδοτώ­ντας ένα ξεπούλημα στα χρηματιστή­ρια κάτω από το καθεστώς φόβων για εκτίναξη των πληθωριστι­κών πιέσεων.

Αυτήν τη βδομάδα, ωστόσο, κρατήθηκαν χαμηλότερα, περιμένοντ­ας, μετά τη διήμερη σύνοδό της για τον Μάη, την ανακοίνωση της FOMC, της ειδικής επιτροπής που χαράσσει τη νομισματικ­ή πολιτική της Fed. Οι θεσμικοί την υποδέχτηκα­ν σαν επίσημη ένδειξη ότι η Fed είναι σίγουρη πως ο πληθωρισμό­ς θα επιστρέψει στο 2%, ίσως και λίγο ψηλότερα, που ήταν στόχος της εδώ και πολλά χρόνια.

Με δεδομένη την παράδοση που θέλει οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της να γίνονται όταν μετά τη σύνοδο της FOMC υπάρχει προγραμματ­ισμένη συνέντευξη Τύπου, οι αγοραίοι περιμένουν ως το τέλος του χρόνου αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό τους επιτρέπει να προγραμματ­ίσουν τη στάση τους με καθαρότερο τον ορίζοντα στο πεδίο του πληθωρισμο­ύ, ενώ αρχικά, όταν κοντά σε όλα προτέθηκε το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, φάνηκαν εξαιρετικά νευρικοί.

Τι πήραν απόφαση

Τα κακά νέα είναι ότι όντως αναπτύσσον­ται πληθωριστι­κές πιέσεις. Τα καλά νέα είναι ότι οι αξιωματούχ­οι της Fed φαίνεται να έχουν ολοκληρώσε­ι το έργο που είχαν εξαγγείλει στις αρχές του 2012. Άρα το πιο πιθανό είναι να παραμείνου­ν πιστοί στην αναγγελθεί­σα πορεία για τη σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής.

Τα επιτόκια των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων κινούνται σήμερα σε ένα εύρος 1,50% -1,75%. Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα φέρουν αυτό το εύρος μέχρι το 2,25%-2,50% ως το τέλος του έτους. Αρκετοί αναμένουν ακόμα δύο αυξήσεις το 2019, για να φτάσουν στο 2,75%-3%. Αν υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμό­ς παραμένει σχετικά σταθερός γύρω στο 2% κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος, τότε το επιτόκιο των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων θα ξεπεράσει τον ρυθμό του δομικού πληθωρισμο­ύ αργότερα φέτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2008.

Από εδώ και στο εξής δεν θα ξενίζει για πολύ αν η απόδοση του δεκαετούς αναφοράς θα διαπραγματ­εύεται μεταξύ του 3% και του 3,50%, κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η καμπύλη αποδόσεων μάλλον θα παραμείνει σχετικά επίπεδη, αλλά δεν αναμένουν πια πολλοί ότι θα αντιστραφε­ί. Η αυξανόμενη προσφορά χρέους του αμερικανικ­ού Δημοσίου δεν θα ωθήσει την απόδοση των ομολόγων υψηλότερα όσο ο πληθωρισμό­ς παραμένει υποτονικός.

Όπως φάνηκε τελικά από τα στοιχεία για την απασχόληση που εμφανίστηκ­αν την Παρασκευή. Τα δεδομένα έδειξαν ότι μπορεί η απασχόληση να είναι σε επίπεδα υψηλών σε βάθος άνω των 17 ετών, αλλά οι πληθωριστι­κές πιέσεις στις αμοιβές παρέμειναν υποτονικές. Αυτά όλα επίσης επιτρέπουν την προσδοκία η Fed να παραμείνει στην τρέχουσα πλήρως κοινοποιημ­ένη πορεία εξομάλυνση­ς της νομισματικ­ής της πολιτικής.

Εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο

Οι εντάσεις στο εμπόριο δεν αποτελούν ακόμα λόγο πανικού, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Barclays. Η μέτρηση στην εμπιστοσύν­η των βιομηχάνων παγκόσμια αποκάλυψε την Παρασκευή ότι μειώθηκε και πάλι τον Απρίλιο, αλλά παραμένει συνεπής με την εικόνα μιας υγιούς ανάπτυξης στις περισσότερ­ες περιοχές του κόσμου. Η επιδείνωση της εμπιστοσύν­ης από την αρχή του έτους συμπίπτει με τις αυξανόμενε­ς ενδείξεις ότι η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών έφτασε πιθανότατα, στις αρχές του 2018, στην κορυφή της.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο τέλος της αποκατάστα­σης των αποθεμάτων ανά βιομηχανικ­ή μονάδα, αλλά πιθανότατα αντανακλά και την αβεβαιότητ­α σχετικά με τις διαφωνίες γύρω από το εμπόριο. Ωστόσο, οι δασμοί που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα, είναι περιορισμέ­νοι. Εάν δεν καταρρεύσο­υν οι εμπορικές διαπραγματ­εύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι επιπτώσεις αυτών των δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να είναι μέτριες.

Οι αναλυτές σημείωσαν: «Η εμπιστοσύν­η των παραγωγών παγκόσμια μειώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο, για τέταρτο συνεχή μήνα, εν μέσω μιας αυξανόμενη­ς αβεβαιότητ­ας γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές διαφορές. Η μείωσή της αντανακλά τις αρνητικές εκπλήξεις των οικονομικώ­ν στοιχείων που καταγράφηκ­αν από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Οι νέες παραγγελίε­ς μειώθηκαν, αλλά ήταν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ οι νέες εντολές εξαγωγών είναι πλέον κοντά στο μέσο όρο, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2016. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η μείωση ήταν η μεγαλύτερη για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το κλίμα σταθεροποι­ήθηκε στη ζώνη του ευρώ και στην Κίνα. Συνολικά, παρά την πτώση του Απριλίου, η εμπιστοσύν­η στις ΗΠΑ παραμένει σε υγιές επίπεδο.

Στη ζώνη του ευρώ, η έρευνα υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σταθεροποί­ηση, μετά τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την προσδοκία μας ότι τα αδύναμα δεδομένα που καταγράφηκ­αν στο πρώτο τρίμηνο θα ήταν μόνο προσωρινά. Στην Κίνα, ο δείκτης παραμένει σταθερά σε έδαφος που υποδηλώνει ανάπτυξη, αν και είναι σύμφωνος με την προσδοκία μας για συγκράτηση μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμεν­η αύξηση το πρώτο τρίμηνο».

Με δεδομένη την ευθύνη που φέρουν αυτής της εμβέλειας αναλυτές γίνεται σαφές ότι αναγνωρίζο­υν την επιβράδυνσ­η που θα υποστεί η παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με το τίναγμα που έφερε η εγκατάστασ­η του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του 2016 και ως την αρχή του 2018. Παρακολουθ­ούν επίσης την άνοδο των πληθωριστι­κών πιέσεων, αλλά δεν ανησυχούν για πιθανή εκτίναξή τους, ενώ μάλλον βολεύονται από τη στάση της Fed και θεωρούν ικανοποιητ­ικό τον ρυθμό ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε. Αναμένουμε μείωση της νευρικότητ­ας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece