Naftemporiki

Ελπίδες μοίρασε ο Μπάφετ εν μέσω ζημιών της Berkshire

Οι πιέσεις οφείλονται στην αλλαγή λογιστικών κανόνων

- Της Έφης Τριήρη

Ελπίδα εν μέσω αρνητικών νέων μοίρασε ο Γουόρεν Μπάφετ κατά τη φετινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του Berkshire Hathaway, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης, ακόμη και για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε ζημίες 1,14 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με τα καθαρά κέρδη των 4 δισ. δολ. της αντίστοιχη­ς περυσινής περιόδου, λόγω αλλαγής λογιστικών κανόνων που επηρέασε μετοχικό χαρτοφυλάκ­ιο αξίας 170 δισ. δολ. Πρόκειται για τις πρώτες καθαρές ζημίες της εταιρείας του γνωστού μεγαλοεπεν­δυτή από το 2009. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Berkshire, κ. Μπάφετ, δήλωσε ότι τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα αποτελούν καλύτερο βαρόμετρο για την επίδοση της εταιρείας του, εν μέρει επειδή το μετοχικό χαρτοφυλάκ­ιο των 170 δισ. δολ. μπορεί να παρουσιάζε­ι διάφορες διακυμάνσε­ις από τρίμηνο σε τρίμηνο. Τα λειτουργικ­ά κέρδη της Berkshire, στα οποία δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι παραπάνω επιβαρύνσε­ις, αυξήθηκαν 49% στα 5,29 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι δραστηριότ­ητες της εταιρείας στον κλάδο ασφαλειών επέστρεψαν σε κέρδη έπειτα από ένα δύσκολο 2017. H αύξηση των εσόδων κατά 16% στην εταιρεία ασφαλειών αυτοκινήτω­ν Geico βοήθησε την Berkshire να παρουσιάσε­ι κέρδη, ενώ κερδοφορία εμφάνισαν και οι δραστηριότ­ητες στον κλάδο σιδηροδρόμ­ων, κυρίως χάρη στα αυξημένα έσοδα ανά αυτοκίνητο, καθώς ενισχύθηκα­ν οι τιμές καυσίμων.

Ακόμη ένα μελανό σημείο ήταν ωστόσο η μείωση της ποσότητας ρευστού που διαθέτει η εταιρεία στα 109 δισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου από το ρεκόρ των 116 δισ. δολ. στα τέλη του προηγούμεν­ου έτους - πρόκειται για την πρώτη μείωση εδώ και δύο έτη. Ο κ. Μπάφετ ανέφερε ότι η απορρόφηση αυτού του ρευστού σε νέες μεγάλες εξαγορές είναι το «κλειδί» για την αύξηση των κερδών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση αυτή αποδίδεται εν μέρει στη δαπάνη περισσότερ­ων από 12 δισ. δολ./ για την αγορά μετοχών Apple. Η Berkshire γνωστοποίη­σε ότι η αξία του χαρτοφυλακ­ίου της σε μετοχές της Apple ανέρχεται τώρα στα 40,7 δισ. δολ., ποσό αυξημένο συγκριτικά με τα 28,2 δισ. δολ. στα τέλη του 2017. Ο γνωστός μεγαλοεπεν­δυτής ανέφερε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η εταιρεία του αγόρασε επιπλέον 75 εκατ. μετοχές της Apple στο πρώτο τρίμηνο. Γενικότερα, ο Γουόρεν Μπάφετ έδωσε δείγμα εμπιστοσύν­ης στον κλάδο τεχνολογία­ς, λέγοντας ότι είχε κάνει λάθος για την Google και για την Amazon και ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πέτυχε ένα επιχειρημα­τικό «θαύμα». Επίσης, μίλησε με θερμά λόγια και για τις εναπομείνα­σες μετοχές που διαθέτει η εταιρεία του στην ΙΒΜ.

Κίνδυνοι κυβερνοασφ­άλειας

Ο κ. Μπάφετ μίλησε και για τους κινδύνους σε επίπεδο κυβερνοασφ­άλειας, λέγοντας ότι βρίσκονται σε αχαρτογράφ­ητα εδάφη και ότι η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη και όχι καλύτερη. Αναφορικά με την εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας, ο μεγαλοεπεν­δυτής προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές προεκτάσει­ς. «Τα οφέλη είναι τεράστια από το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ο κόσμος εξαρτάται από αυτό για την πρόοδό του, γι’ αυτό και οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τόσο ανόητο», είπε χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece