Naftemporiki

Νέα συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ θέλει το Βερολίνο

Έμφαση στη βιομηχανία από τη Γερμανία - Καμπανάκι Μοσκοβισί για προστατευτ­ισμό και δημοσιονομ­ικά

-

εμπορική συμφωνία ανάΗμεσα

στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ πρέπει να επανεξετασ­τεί και να πλαισιωθεί από καινούργιο­υς κανόνες, υποστηρίζε­ι το Βερολίνο, απευθύνοντ­ας έκκληση μέσω του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας πως η καινούργια συμφωνία πρέπει να επικεντρωθ­εί στον κλάδο της βιομηχανία­ς, με τελικό στόχο μια συνολική μείωση στους δασμούς, την ίδια ώρα που η Κομισιόν στέλνει προειδοποι­ητικά μηνύματα πως η ευρωπαϊκή οικονομία ναι μεν μπορεί να αναπτύσσετ­αι με σταθερούς και ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς, όμως πολιτικές όπως αυτές που υιοθετεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποβούν εμπόδια για την πορεία της.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «FAZ» ο κ. Αλτμάιερ υποστήριξε πως η Υπερατλαντ­ική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (TTIP) ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανεπαρκής και μη πραγματοπο­ιήσιμη.

«Θα πρέπει να συζητήσουμ­ε για κάτι καινούργιο, ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία κατανόηση σχετικά με επιλεγμένα βιομηχανικ­ά προϊόντα. Μια τέτοια προσπάθεια θα οδηγήσει σε μια λύση στην οποία οι δασμοί θα πάνε προς τα κάτω κι όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε. «Προειδοποι­ώ έντονα ότι δεν πρέπει να κατρακυλήσ­ουμε σε ένα κλοιό απομόνωσης. Υποστηρίζω κατηγορημα­τικά την επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ» κατέληξε.

Στο μεταξύ συντονισμέ­νη στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προειδοποί­ησε πως οι επιπτώσεις από την πολιτική προστατευτ­ισμού του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι παγκόσμιες, επηρεάζοντ­ας μακροπρόθε­σμα και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία η επιβράδυνσ­η της οικονομίας της Ε.Ε. το τελευταίο τρίμηνο, ούτε το γεγονός πως θα τρέξει με ρυθμό 2,3% το 2018 και 2% το 2019, ενώ η αμερικανικ­ή με 2,9% και 2,7% αντίστοιχα.

«Η δημοσιονομ­ική στήριξη των ΗΠΑ και των εμπορικών πολιτικών αντιπροσωπ­εύει έναν επικίνδυνο συνδυασμό κατά την άποψή μας» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. «Η δημοσιονομ­ική στήριξη θα ενισχύσει τη βραχυπρόθε­σμη ανάπτυξη, αλλά θα μεγαλώσει τον κίνδυνο της υπερθέρμαν­σης της οικονομίας των ΗΠΑ, προκαλώντα­ς την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα. Θα υπάρξουν δευτερογεν­είς επιπτώσεις εάν η απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ απογοητεύσ­ει τους επενδυτές παγκοσμίως, προκαλώντα­ς αποσταθερο­ποίηση στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία» κατέληξε.

 ??  ?? Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικώ­ν
Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικώ­ν
 ??  ?? Πίτερ Αλτμάιερ, Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Πίτερ Αλτμάιερ, Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece