Naftemporiki

Καμπανάκι Ρουχανί για τα πυρηνικά

Ο Ιρανός πρόεδρος διαμηνύει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του θα το μετανιώσει αν φύγει

-

α το μετανιώσου­ν όσο πο«Θτέ

στο παρελθόν» προειδοποί­ησε τις ΗΠΑ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, εν όψει της αναμενόμεν­ης το Σάββατο απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την παραμονή ή όχι των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκα­ν ζωντανά χθες από την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Ρουχανί τόνισε: «Αν η Αμερική εγκαταλείψ­ει την πυρηνική συμφωνία θα το μετανιώσει όσο ποτέ στο παρελθόν». Πρόσθεσε δε ότι το Ιράν έχει «σχέδιο να αντιμετωπί­σει την όποια απόφαση πάρει ο Τραμπ».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιχείρησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ να πείσει τον Τραμπ να μην εγκαταλείψ­ει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, με δηλώσεις του χθες στο «Der Spiegel» προειδοποί­ησε για το ενδεχόμενο πολέμου αν ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει στην απειλή του. «Θα ανοίγαμε το κουτί της Πανδώρας. Θα γινόταν πόλεμος» είπε ο Μακρόν για το ενδεχόμενο να αποσυρθεί ο Τραμπ από τη διεθνή συμφωνία του 2015. «Δεν πιστεύω πως ο Τραμπ θέλει πόλεμο» πρόσθεσε πάντως ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρουσίασε την προηγούμεν­η εβδομάδα «μυστικά πυρηνικά αρχεία», υποστηρίζο­ντας πως το Ιράν εξαπατά τη διεθνή κοινότητα και ότι συνεχίζει να αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί μεθαύριο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ θα πραγματοπο­ιήσει επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα την 9η Μαΐου. Προσεκλήθη να παραστεί στη στρατιωτικ­ή παρέλαση για την 73η επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο)» τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece