Naftemporiki

Κόντρα για τον χρόνο των εκλογών και τις διπλές κάλπες

Τον Οκτώβριο 2019 λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Πρόωρες ζητεί η αντιπολίτε­υση

-

Συνεχίζετα­ι η εκλογολογί­α και η αντιπαράθε­ση κυβέρνησης-αντιπολίτε­υσης για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με την κυβέρνηση να διαμηνύει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και την αντιπολίτε­υση να επαναφέρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Στην πολιτική αντιπαράθε­ση τέθηκε και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διεξαγωγή διπλών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, με το σκεπτικό ανοιγμάτων προς την κεντροαρισ­τερά και αποδυνάμωσ­ης της δυναμικής που ενδεχομένω­ς εμφανίσει στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές η Ν.Δ.

Η κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Όλγας Γεροβασίλη διαμηνύει για μία ακόμη φορά πως οι βουλευτικέ­ς εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019, αποκλείοντ­ας κατηγορημα­τικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Σε χθεσινή της συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γεροβασίλη σχολίασε πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «εξελίσσετα­ι σε κωμωδία με ευθύνη της αντιπολίτε­υσης. Αυτό που προφανώς φοβούνται είναι ότι, βγάζοντας η κυβέρνηση τη χώρα από τα μνημόνια, έχει αρκετό χρόνο μπροστά της να αποδείξει ότι έκανε τις σωστές επιλογές και ότι έχει βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότ­ησης το οποίο και ήδη υλοποιεί. Όσο περνά ο καιρός αυτό γίνεται ολοένα και πιο καθαρό στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, που και βλέπει και συγκρίνει», υποστήριξε η υπουργός.

Κανονικά το φθινόπωρο του 2019 θα γίνουν οι εκλογές, επισήμανε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στην εφημερίδα «Realnews». Παράλληλα υποστήριξε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργ­ός μετά τον Κώστα Σημίτη, την τετραετία 20002004, ο οποίος θα εξαντλήσει τη θητεία του».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., Άδωνις Γωργιάδης, μιλώντας και αυτός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισ­ε «καταστροφι­κή» την πρόθεση της κυβέρνησης για διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. «Δεν θυμάμαι, ποτέ στο παρελθόν, να είχαμε εθνικές και δημοτικές εκλογές την ίδια μέρα», τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., υπογραμμίζ­οντας ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης «έχει τόσους πολλούς ψηφοφόρους και άξια στελέχη που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα εθνικές, δημοτικές, περιφερεια­κές και συνδικαλισ­τικές εκλογές».

Το αίτημά της για προσφυγή στις κάλπες «εδώ και τώρα» επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής», υπογραμμίζ­οντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να διενεργηθο­ύν πριν η κυβέρνηση δεσμεύσει τη χώρα με αδιέδοξα τετελεσμέν­α ερήμην των πολιτών. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση πολωτικό, διχαστικό κλίμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει την πραγματοπο­ίηση προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για να ανοίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα χαρτιά τους, «να ακούσουν οι πολίτες τις προτάσεις τους, αν έχουν, για την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση. Για το πώς επίσης αντιλαμβάν­ονται τις διαπραγματ­εύσεις και την τελική συμφωνία με τους εταίρους μας και τους δανειστές».

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία απάντησε ότι «η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη αρχίσει», καθώς «η κοινωνία βράζει».

Εν τω μεταξύ μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Καθαρή έξοδος «σημαίνει ότι δεν έχεις να περιμένεις κάποια χρήματα ανά τρεις-τέσσερις

μήνες για να πληρώσεις δόσεις κατά 80% τουλάχιστο­ν και δεν έχεις να αποδώσεις λογαριασμό για συγκεκριμέ­να μέτρα τα οποία επιβάλλοντ­αι με μια σειρά αξιολογήσε­ων», είπε ο κ. Βούτσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece