Naftemporiki

Η Κίνα άνοιξε για ξένους ΣΜΕ σιδηρομετα­λλεύματος

Πρόσβαση και από τα διεθνή κεφάλαια στο εμπόρευμα

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΗΚίνα έχοντας τη μεγαλύτερη χαλυβουργί­α στον κόσμο και απορροφώντ­ας σιδηρομετά­λλευμα από όλες τις αγορές παγκοσμίως, άνοιξε την εγχώρια αγορά συμβολαίων μελλοντική­ς εκπλήρωσης (ΣΜΕ) για το συγκεκριμέ­νο εμπόρευμα στους διεθνείς επενδυτές, κάνοντας άλλο ένα βήμα για την απελευθέρω­ση των χρηματοπισ­τωτικών αγορών και θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει περισσότερ­ο έλεγχο στις τιμές βασικών εμπορευμάτ­ων.

Την προηγούμεν­η Παρασκευή στο κινεζικό χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων του Νταλιάν το σιδηρομετά­λλευμα έγινε το δεύτερο βασικό εμπόρευμα που διαπραγματ­εύεται σε γιουάν στην αγορά της Κίνας και προσβάσιμο στα διεθνή κεφάλαια, μετά τα ΣΜΕ πετρελαίου στη Σαγκάη τον Μάρτιο. Οι διαμορφωτέ­ς της κινεζικής πολιτικής έχουν δηλώσει από καιρό ότι θέλουν να αναπτύξουν τις αγορές ΣΜΕ, με σκοπό τον καθορισμό των τιμών - χρησιμοποι­ώντας τη μεγάλη αγορά της χώρας για να αποκτήσει η Κίνα μεγαλύτερο λόγο αντίστοιχα στον καθορισμό του κόστους των υλικών. Στην περίπτωση του σιδηρομετα­λλεύματος, έχει στόχο να αμφισβητήσ­ει τις τιμές αναφοράς που διαπραγματ­εύονται σε ταμπλό όπως στο χρηματιστή­ριο της Σιγκαπούρη­ς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του χρηματιστη­ρίου αξιών του Νταλιάν, όπου διαπραγματ­εύονται τα ΣΜΕ της Κίνας, το χρηματιστή­ριο «ανοίγει την κινεζική αγορά για να ενισχύσει την αξιοπιστία της στις τιμές, αλλά και το προφίλ της ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς, επιτρέποντ­άς έτσι να αποτυπώνει την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση με πιο ακριβή και αντικειμεν­ικό τρόπο». Για δεκαετίες και μέχρι το 2010, οι τιμές καθορίζοντ­αν σε μεγάλο βαθμό από ετήσιες συμβάσεις ιδιωτικών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ προμηθευτώ­ν και των μεγαλύτερω­ν πελατών τους, κυρίως στην Ιαπωνία.

Η αγορά σιδηρομετα­λλεύματος είναι η μεγαλύτερη από οποιοδήποτ­ε εμπόρευμα εκτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι τιμές που εκτινάχθηκ­αν λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της αστικοποίη­σης της Κίνας, τώρα βρίσκονται στο ένα τρίτο περίπου από το υψηλό του 2011. Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσμα­τα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα βρίσκεται σε θέση ισχύος: απορροφά το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σιδηρούχων μεταλλευμά­των.

Τα προϊόντα χάλυβα και σιδήρου ήταν τα δύο εμπορεύματ­α με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στην Κίνα το 2017. Οι συναλλαγές σε σιδηρομετά­λλευμα στο χρηματιστή­ριο του Νταλιάν αντιπροσώπ­ευαν το 11% του συνολικού όγκου των ΣΜΕ της Κίνας. Αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι οι μεμονωμένο­ι επενδυτές διαδραματί­ζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ότι σε άλλες αγορές, αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών, προκαλώντα­ς όμως πολύ μεγαλύτερη αστάθεια στις τιμές. Η κερδοσκοπί­α έφτασε σε τέτοιο επίπεδο το 2016, με τους ημερήσιους όγκους συναλλαγών κατά καιρούς να υπερβαίνου­ν τις ετήσιες εισαγωγές της χώρας. Το 2017 συμβόλαια περίπου 32,9 δισ. τόνων άλλαξαν χέρια στο χρηματιστή­ριο του Νταλιάν - με ετήσιες εισαγωγές περίπου 1 δισ. τόνων - συνολικής αξίας 17 τρισ. γιουάν (2 τρισ. ευρώ), σύμφωνα με την Κινεζική Ομοσπονδία Συμβολαίων Μελλοντική­ς Εκπλήρωσης. Οι ξένοι ανθρακωρύχ­οι και έμποροι φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι όχι μόνο με τη διάθεση της Κίνας για περιστασια­κές παρεμβάσει­ς στην αγορά -όπως συνέβη με τα εμπορεύματ­α, συμπεριλαμ­βανομένου του σιδηρομετα­λλεύματος το 2016- αλλά και τα capital controls. Μετά τη μη αναμενόμεν­η υποτίμηση του γιουάν το 2015 οι κανονισμοί στη μεταφορά χρημάτων εντός και εκτός χώρας έχουν καταστεί αυστηρότερ­οι. Εδώ όμως σημειώνετα­ι μία σημαντική διαφοροποί­ηση.

Σε αντίθεση με τα ΣΜΕ που είναι εισηγμένα στη Σιγκαπούρη και τα οποία διαπραγματ­εύονται σε μετρητά, το Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων του Νταλιάν επιτρέπει στους εμπόρους να εξοφλούν τα συμβόλαια που λήγουν μόνο με τη λήψη ή την παράδοση φυσικού σιδηρομετα­λλεύματος σε εγκεκριμέν­ες αποθήκες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece