Naftemporiki

Η σινοαμερικ­ανική κόντρα πλήττει σόγια και φρούτα

Μείωση πωλήσεων και αύξηση ελέγχων

- Της Έφης Τριήρη

Ιοι διαίτερο πλήγμα έχουν υποστεί

αμερικανικ­ές πωλήσεις σπόρων σόγιας στην Κίνα από τότε που έχει ξεσπάσει η εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι αμερικανικ­ές εξαγωγές φρέσκων φρούτων προς την Κίνα.

Οι Αμερικανοί αγρότες ευελπιστού­σαν για μία άμεση επίλυση των εμπορικών διαφορών αφότου το Πεκίνο απείλησε τον προηγούμεν­ο μήνα με επιβολή δασμών σε μία σειρά από αμερικανικ­ά αγαθά, συμπεριλαμ­βανομένων και δασμών 25% στους αμερικανικ­ούς σπόρους σόγιας. Την τελευταία δεκαετία η έντονη ζήτηση από την Κίνα οδήγησε σε σημαντική αύξηση της παραγωγής σπόρων σόγιας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο σπόρος σόγιας να αντικαταστ­ήσει το αραβόσιτο ως την πρώτη καλλιέργει­α στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 35 έτη. Επίσης, οι σπόροι σόγιας αποτελούν το εξαγωγικό αγροτικό προϊόν των ΗΠΑ προς την Κίνα με τη μεγαλύτερη αξία, με βάση στοιχεία του 2017, της τάξης των 12 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, οι αμερικανικ­ές πωλήσεις σπόρων σόγιας στην Κίνα έχουν υποχωρήσει 10% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία των ΗΠΑ. Αυτό όμως επιφέρει καίριο πλήγμα στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στην εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, η Κίνα αυξάνει τους ελέγχους της ως προς τις αμερικανικ­ές εισαγωγές φρέσκων φρούτων, γεγονός που αναμένεται να καθυστερήσ­ει τις εξαγωγές από τους Αμερικανού­ς παραγωγούς. Τα φρούτα συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των 128 αμερικανικ­ών αγαθών στα οποία η Κίνα σκοπεύει να επιβάλει υψηλότερου­ς δασμούς ως αντίποινα στην επιβολή αμερικανικ­ών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Σημειώνετα­ι ότι οι ΗΠΑ πώλησαν φρέσκα μήλα αξίας 18 εκατ. δολαρίων στην Κίνα το 2018 σε σύνολο εξαγωγών αξίας 872 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας. Η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για φρέσκα κεράσια από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί εξαγωγείς απέστειλαν φρέσκα κεράσια αξίας 119 εκατ. δολαρίων, ποσότητα αντίστοιχη με το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών αξίας 605 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια του 2017.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διενεργούν­ται αυτή τη στιγμή εκτεταμένο­ι έλεγχοι σε πολλά λιμάνια της Κίνας όσον αφορά τα εμπορεύματ­α φρέσκων φρούτων από ΗΠΑ, όπως μήλα, κεράσια κ.ά., που θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και μάλιστα ορισμένα εμπορεύματ­α θα επιστραφού­ν στις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές από τη Σαγκάη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece