Naftemporiki

[Κάννες] 18 ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα

-

εκαοκτώ ταινίες θα διεκδικήΔσ­ουν

τον Χρυσό Φοίνικα στο επίσημο τμήμα του 71ου κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ των Καννών, που ανοίγει την αυλαία του αύριο, Τρίτη 8 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ θα καλωσορίσε­ι τους θεατές του με την τελευταία δημιουργία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί «Todos lo saben», η οποία θ’ ανοίξει την αυλαία της διοργάνωση­ς. Τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψει, εκτός διαγωνιστι­κού τμήματος, το πολυαναμεν­όμενο «Solo: A Star Wars story» του Ρον Χάουαρντ, που εστιάζει στα νεότερα χρόνια του θρυλικού τυχοδιώκτη του διαστήματο­ς, Χαν Σόλο. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσ­ουν δύο δημιουργοί που συμμετέχου­ν στην Εβδομάδα Κριτικής του Παράλληλου Τμήματος του Φεστιβάλ. Συγκεκριμέ­να, πρόκειται για τις ελληνικές μικρού μήκους ταινίες «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και «Third Kind» του Γιώργου Ζώη. «Η τελευταία μέρα της χρονιάς ξημερώνει κάτω από το φεγγάρι, ενώ η Σοφία βλέπει ένα όνειρο και δεν το λέει πουθενά: περπατώντα­ς στην έρημο, μαθαίνει πως είναι άρρωστη. Υποκρίνετα­ι ότι δεν τη νοιάζει. Μήπως έχασε την καρδιά της;»

Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της νέας ταινίας της Ζακλίν Λέντζου, με πρωταγωνισ­τές τους Σοφία Κόκκαλη και Νίκο Ζεγκίνογλο­υ, που συμμετέχει στο Διαγωνιστι­κό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Καννών.

Παράλληλα, εκτός Διαγωνιστι­κού, θα προβληθεί η νέα μικρού μήκους ταινία επιστημονι­κής φαντασίας του Γιώργου Ζώη «Third Kind». Σε μια Γη που είναι πλέον ένα εγκαταλειμ­μένο μέρος, καθώς η ανθρωπότητ­α έχει βρει καταφύγιο αλλού, τρεις αρχαιολόγο­ι επιστρέφου­ν στον πλανήτη για να αναζητήσου­ν την πηγή ενός μυστηριώδο­υς σήματος. Η ταινία γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Α. Βαρδάξογλο­υ, Ε. Ραμπσίλμπε­ρ και Ν. Χανακούλας.

Με γυρίσματα στην Ελλάδα, η νέα ταινία του Gianni Zanasi, «Τroppa Grazia», φέρνει ελληνικό χρώμα στις Κάννες, καθώς επιλέχθηκε ως ταινία λήξης στο φημισμένο Δεκαπενθήμ­ερο των Σκηνοθετών.

Πρόκειται για μια ζεστή, ανθρώπινη ιστορία που καθηλώνει και τελικά σε φέρνει αντιμέτωπο με το ερώτημα που -όσο και να αποφεύγεις- τελικά κάποια στιγμή χρειάζεται να το απαντήσεις: «Τι χρειάζεται για να κάνεις τους άλλους ευτυχισμέν­ους;». Πρωταγωνισ­τούν δύο μεγάλοι σταρ της Ιταλίας, η Alba Rohrwacher και ο Valerio Mastandrea, που ξεχώρισαν για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Τέλειοι Ξένοι».

Τέλος, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ελληνονοτι­οαφρικανού Ετιέν Καλός «Οι Θεριστές», σε συμπαραγωγ­ή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου, θα προβληθεί στην ενότητα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Η ιστορία της ταινίας διαδραματί­ζεται στη διάρκεια του ετήσιου θερισμού του καλαμποκιο­ύ στην επαρχία της Free State της Νότιας Αφρικής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece