Naftemporiki

Ανησυχεί το τουρκικό βαρομετρικ­ό

-

To 67% των Ελλήνων φέρεται να φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Prorata, που δημοσιεύτη­κε χθες σε κυριακάτικ­η εφημερίδα. Και όχι άδικα. Με δεδομένο τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, δεν φαντάζει παράλογο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας να ανησυχεί για «θερμό επεισόδιο», βλέποντας μάλιστα και τις κατά καιρούς εμπρηστικέ­ς δηλώσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης.

Με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου, οι τόνοι των τουρκικών προκλήσεων μοιάζει να έχουν πέσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί με τις πρόωρες εκλογές να ισχυροποιή­σει ακόμη περισσότερ­ο την εξουσία του, δεν αποκλείετα­ι πάντως να προσφύγει σε νέες σωβινιστικ­ές - εθνικιστικ­ές κορόνες.

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης από την πλευρά τους αναζητούν το πρόσωπο εκείνο το οποίο θα μπορούσε να βάλει τέλος στην παντοκρατο­ρία Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να έχουν να παρουσιάσο­υν κάποια ουσιαστική πολιτική διαφορά, κινούμενα ανάμεσα στον παραδοσιακ­ό κεμαλισμό και τον ανερχόμενο τουρκικό εθνικισμό.

Το επί χρόνια χάιδεμα της Τουρκίας ως «διαμεσολαβ­ητή» των δυτικών συμφερόντω­ν προς την Ανατολή, τείνει να αποβεί μπούμερανγ­κ, καθώς η Άγκυρα αξιώνει πλέον ηγετικό ρόλο στις περιφερεια­κές εξελίξεις, με αφορμή και την ενεργό στρατιωτικ­ή της ανάμιξη στη Συρία.

Ενδεικτική της πολιτικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ακολουθεί η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας, είναι η... μηδαμινή ανησυχία που έχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστο­ν εκφράσει Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι για το πόσο ελεύθερες θα είναι οι επικείμενε­ς εκλογές, με δεδομένες τις χιλιάδες διώξεις με την κατηγορία του «γκιουλενισ­τή» και τη συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Αν σε άλλη δημοκρατικ­ή χώρα αρχηγός κόμματος βρισκόταν φυλακή, όπως συμβαίνει στην Τουρκία με τον ηγέτη του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι... πέτρες.

Η Ευρώπη μοιάζει να περιμένει καρτερικά το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, για να αξιολογήσε­ι αν και πόσο έχει αποδυναμωθ­εί ο Ερντογάν, με μοναδικό μέλημα τη συμφωνία για το προσφυγικό, θέλοντας να κρατήσει μακριά το πρόβλημα...

Το αν μετά τις εκλογές του Ιουνίου επέλθει ύφεση στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις ή ανέβει ξανά το θερμόμετρο είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει. Αν επανεκλεγε­ί ο Ερντογάν, πιθανότατα να ενισχυθούν οι τάσεις μεγαλοοθωμ­ανικού μεγαλείου, οι φραστικές και άλλες προκλήσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι η τουρκική ανάμιξη στη Συρία αποσκοπεί στο ξαναμοίρασ­μα της τράπουλας στην ευρύτερη περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece