Naftemporiki

Tριπλή παγίδα χρέους την «επόμενη μέρα»

- Δολ./βαρέλι

Με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά συμπλέει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής, ορίζοντας τον στόχο της ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά στο 2% και όχι στο 2,5%, όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2018. Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α επισημαίνε­ι ότι και μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου δεν μπορούν να υπάρξουν περιθώρια εφησυχασμο­ύ και πως η οικονομική πολιτική πρέπει να «στρέψει την προσοχή της στην αντιμετώπι­ση των προβληματι­κών αποθεμάτων που δημιούργησ­ε η μακρόχρονη οικονομική κρίση στην ελ- ληνική οικονομία». Ως «προβληματι­κά αποθέματα» οι συντάκτες της έκθεσης ορίζουν:

1. Το υψηλό δημόσιο χρέος των 330 δισ. ευρώ, «η εξυπηρέτησ­η του οποίου αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αντικείμεν­ο πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στον επίσημο τομέα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

2. Τα 130 δισ. ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των νοικοκυριώ­ν και των εγχώριων επιχειρήσε­ων προς τις φορολογικέ­ς αρχές και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

3. Τα 95 δισ. ευρώ που είναι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια στις τράπεζες. >5

Η πορεία της τιμής του αργού από τον Νοέμβριο του 2014 Νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικ­ού αργού (WTI) να ξεπερνάει το φράγμα των 70 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014. Οι αγορές περιμένουν με κομμένη την ανάσα την «ετυμηγορία» του προέδρου Τραμπ για το εάν θα επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, απόφαση που αναμένεται στις 12 Μαΐου. Σε υψηλά τριάμισι ετών και οι τιμές του μπρεντ, φθάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 75,91 δολάρια το βαρέλι. >20

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece