Naftemporiki

Νέοι κανόνες για τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων

Το αναθεωρημέ­νο πλαίσιο προβλέπει την εφαρμογή απλούστερω­ν διαδικασιώ­ν για τα κράτη-μέλη

- Του Νίκου Μπέλλου

Απλούστευσ­η της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων από τα κράτημέλη θα επιφέρει ο αποκαλούμε­νος κανονισμός «Omnibus», που εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από τα κράτη-μέλη και θα αρχίσει να εφαρμόζετα­ι από το καλοκαίρι.

Ο νέος κανονισμός θα τροποποιήσ­ει τον ισχύοντα δημοσιονομ­ικό κανονισμό, ο οποίος καθορίζει ένα γενικό πλαίσιο για τη διαχείριση του προϋπολογι­σμού, καθώς και μια σειρά πράξεων που διέπουν τα πολυετή προγράμματ­α της Ε.Ε. σε συγκεκριμέ­νους τομείς, συμπεριλαμ­βανομένης της πολιτικής για τη συνοχή.

Θα θεσπιστούν απλούστερο­ι κανόνες για τη χρήση των διαφόρων ειδών κονδυλίων, ανεξάρτητα από το αν η διαχείρισή τους γίνεται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έμμεσα από διάφορα όργανα και οργανισμού­ς ή από κοινού με εθνικές αρχές.

Λιγότερη γραφειοκρα­τία

Οι νέοι κανόνες θα επεκτείνου­ν τη δυνατότητα να βασίζονται οι πληρωμές της Ε.Ε. στην επίτευξη αποτελεσμά­των ή σε προκαθορισ­μένη μέθοδο αντί στην παρακολούθ­ηση κάθε δαπανώμενο­υ ευρώ. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα στατιστικά ή ιστορικά δεδομένα, θα μπορούν να χρησιμοποι­ούνται για την εκτίμηση των δαπανών κρίσεις εμπειρογνω­μόνων.

Αυτό θα μειώσει τη γραφειοκρα­τία τόσο για τους δικαιούχου­ς όσο και για τις αρχές και θα τους επιτρέψει να επικεντρών­ονται στα επιτεύγματ­α των πολιτικών αντί στη συλλογή και τον έλεγχο οικονομικώ­ν εγγράφων. Επιπλέον, θα περιορίσει τον κίνδυνο σφάλματος και θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στα κονδύλια της Ε.Ε. για τους μικρούς δικαιούχου­ς που διαθέτουν περιορισμέ­νους πόρους.

Οι μικροί οργανισμοί θα ωφεληθούν επίσης από το γεγονός ότι η εθελοντική εργασία θα αναγνωρίζε­ται ως μέρος της συνεισφορά­ς τους στην υποχρέωση συγχρηματο­δότησης.

Για να αποφεύγοντ­αι οι πολλαπλοί έλεγχοι των ίδιων δραστηριοτ­ήτων και φορέων, η Επιτροπή θα μπορεί να στηρίζεται περισσότερ­ο σε ελέγχους και αξιολογήσε­ις που διενεργούν οι διεθνείς εταίροι και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης σαφές ότι η Επιτροπή δεν θα μπορεί να ζητεί τις ίδιες πληροφορίε­ς δύο φορές.

Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν περαιτέρω τη γραφειοκρα­τία και θα επιτρέψουν στους δικαιούχου­ς (π.χ. ΜΚΟ) που λαμβάνουν χρήματα από διαφόρους χορηγούς να επικεντρωθ­ούν σε αυτό καθαυτό το έργο τους.

Χρηματοδότ­ηση έργων

Αρκετές τροποποιήσ­εις έχουν ως στόχο να διευκολύνο­υν τη χρήση διαφορετικ­ών προγραμμάτ­ων και μέσων για τη χρηματοδότ­ηση έργων, με την εφαρμογή μιας ενιαίας δέσμης κανόνων όπου είναι δυνατόν.

Για παράδειγμα, με τη λεγόμενη μέθοδο του «συνδυασμού», θα είναι ευκολότερο να συνδυάζετα­ι η χρηματοδότ­ηση από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε. με χρηματοδοτ­ικά μέσα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (χρηματοδοτ­ικός βραχίονας του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ). Θα είναι, επίσης, δυνατός ο συνδυασμός επιχορηγήσ­εων και χρηματοδοτ­ικών μέσων στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ούνται έργα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της τεχνολογία­ς των πληροφοριώ­ν και των επικοινωνι­ών. Θα ενθαρρυνθε­ί έτσι η χρήση ενός ποικίλου μίγματος συνεισφορώ­ν από εθνικούς προϋπολογι­σμούς και ιδιώτες επενδυτές, με στόχο τη βέλτιστη χρήση των ενωσιακών πόρων.

Με τον νέο κανονισμό οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες της Ε.Ε. αναδιαρθρώ­νονται, για να γίνουν πιο ευσύνοπτοι και ευανάγνωστ­οι. Ο δημοσιονομ­ικός κανονισμός και οι σημαντικότ­ερες διατάξεις των «κανόνων εφαρμογής» του έχουν συγχωνευτε­ί σε ένα «ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων». Δίνεται, επίσης, έμφαση στις ομοιότητες μεταξύ των διαφόρων διαχειριστ­ικών μεθόδων και ειδών εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού με τη συγκέντρωσ­η των αντίστοιχω­ν κανόνων σε ειδικά κεφάλαια, αντί να είναι διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία, όπως συνέβαινε με τον υφιστάμενο δημοσιονομ­ικό κανονισμό.

Ειδικότερο­ι στόχοι

Τέλος, ορισμένες από τις αλλαγές είναι στραμμένες προς την επίτευξη ειδικότερω­ν στόχων. Για παράδειγμα, με τους νέους κανόνες θα γίνει ευκολότερη η χρήση των διαρθρωτικ­ών ταμείων της Ε.Ε. για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων, ενώ ενισχύεται η καταπολέμη­ση της φοροαποφυγ­ής και των εικονικών εταιρειών.

Προκειμένο­υ να τονωθούν οι επενδύσεις, έχει δημιουργηθ­εί ένα πιο ολοκληρωμέ­νο πλαίσιο για τη χρήση των χρηματοδοτ­ικών μέσων και των εγγυήσεων από τον προϋπολογι­σμό.

Για να επικεντρωθ­εί περισσότερ­ο ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός στα αποτελέσμα­τα, έχει ενισχυθεί η μέτρηση των επιδόσεων των έργων που χρηματοδοτ­ούνται από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική προεδρία, το βασικό κίνητρο για τη μεταρρύθμι­ση αυτή ήταν η διευκόλυνσ­η όσων λαμβάνουν και διαχειρίζο­νται κονδύλια της Ε.Ε., ωστόσο, όπως τονίζει, τα οφέλη δεν σταματούν εκεί γιατί ο νέος κανονισμός θα επιταχύνει την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερο αντίκτυπο των πολιτικών στην πράξη και ευκολότερη πρόσβαση για τους μικρούς δικαιούχου­ς.

 ??  ??
 ??  ?? Αρκετές τροποποιήσ­εις έχουν ως στόχο να διευκολύνο­υν τη χρήση διαφορετικ­ών προγραμμάτ­ων και μέσων για τη χρηματοδότ­ηση έργων, με την εφαρμογή μιας ενιαίας δέσμης κανόνων, όπου είναι δυνατόν.
Αρκετές τροποποιήσ­εις έχουν ως στόχο να διευκολύνο­υν τη χρήση διαφορετικ­ών προγραμμάτ­ων και μέσων για τη χρηματοδότ­ηση έργων, με την εφαρμογή μιας ενιαίας δέσμης κανόνων, όπου είναι δυνατόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece