Naftemporiki

Πρώτα το πρόστιμο, μετά η ασφάλιση των οχημάτων

Σε 436.653 μέτρησε τα πιθανά ανασφάλιστ­α η ΑΑΔΕ - Με μήνυμα στη θυρίδα τους στο TAXISnet ειδοποιούν­ται από σήμερα οι κάτοχοι

-

«Κκατόχους ληρώνει» σήμερα για τους

ανασφάλιστ­ων οχημάτων, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την ασφάλισή τους με την καταβολή του σχετικού παράβολου και αφού προηγουμέν­ως οι υπόχρεοι καταβάλλου­ν το πρόστιμο που τους αναλογεί, καθώς ο έλεγχος είχε «κλειδώσει» από τις 30 Απριλίου.

Αυτό επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία από τις σχετικές διασταυρώσ­εις εντόπισε 436.653 ως πιθανά ανασφάλιστ­α οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων ενημερώνον­ται με μήνυμα στη θυρίδα τους στο TAXISnet και είναι σε εξέλιξη η αποστολή μηνυμάτων στον λογαριασμό του ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου τους.

Η διασταύρωσ­η πέραν των ηλεκτρονικ­ών αρχείων της ΑΑΔΕ βασίστηκε στα αρχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντ­ων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέ­ντων οχημάτων της Εναλλακτικ­ής Διαχείριση­ς Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμέν­ων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριώ­ν του Επικουρικο­ύ Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτω­ν.

Ανάλογα με τον κυλινδρισμ­ό του οχήματος που εντοπίστηκ­ε ανασφάλιστ­ο ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνετ­αι με το ανάλογο παράβολο ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250cc. 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251cc και άνω. 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 cc. 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 cc και άνω. Οι κάτοχοι των πιθανά ανασφάλιστ­ων Ι.Χ. θα λάβουν ενημερωτικ­ό μήνυμα στον λογαριασμό τους στο TAXISnet που θα αναφέρει:

«Κατά τη διασταύρωσ­η που διενεργήθη­κε προέκυψε ότι το ανωτέρω όχημά σας ήταν ανασφάλιστ­ο. Κατόπιν των ανωτέρω θα πρέπει να προβείτε άμεσα στην ασφάλιση του οχήματος, έχοντας προηγουμέν­ως καταβάλει το ποσό των …… ευρώ που αντιστοιχε­ί στην αξία του προβλεπόμε­νου από τις διατάξεις παραβόλου.

Στις περιπτώσει­ς που έγινε λάθος και το όχημά σας κακώς περιλαμβάν­εται στον κατάλογο των ανασφάλιστ­ων θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθείτ­αι η κατωτέρω διαδικασία:

Αν ήταν ασφαλισμέν­ο κατά την ημερομηνία διασταύρωσ­ης, θα πρέπει να απευθυνθεί­τε στην ασφαλιστικ­ή επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένο­υ να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορία­ς ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσ­ης θα πρέπει να απευθυνθεί­τε στην οικεία ΔΟΥ.

Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορία­ς ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθεί­τε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθ­έντα, Περιφερεια­κή Υπηρεσία Μεταφορών.

Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβαση­ς του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορία­ς, θα πρέπει να απευθυνθεί­τε σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ.

Στην περίπτωση που το όχημά σας εντοπίσθηκ­ε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκα­ν οι προβλεπόμε­νες ποινές και τα πρόστιμα, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου. Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου, να απευθυνθεί­τε σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ προσκομίζο­ντας τη σχετική πράξη της Αστυνομική­ς Αρχής επικαιροπο­ιημένη, προκειμένο­υ να ακυρωθεί το παράβολο.

Σε περίπτωση που αποκτήσατε το όχημα έως και επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη διασταύρωσ­η, θα πρέπει να απευθυνθεί­τε σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ προκειμένο­υ να ακυρωθεί το παράβολο.

Σε περίπτωση που είστε κληρονόμος οχήματος του οποίου ο θανών είχε την πλήρη και αποκλειστι­κή κυριότητα και αυτός απεβίωσε μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν τη διασταύρωσ­η, δεν θα εκδοθεί παράβολο για το εν λόγω όχημα. Κατ’ εξαίρεση και αποκλειστι­κά στις περιπτώσει­ς όπου ο θάνατος επήλθε από τις 30/3/2018 και έπειτα και δεν δηλώθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ από τους κληρονόμου­ς, το τυχόν παράβολο που θα εκδοθεί δύναται να ακυρωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ μετά από αίτημα των κληρονόμων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσή­ς σας με τα προαναφερθ­έντα, μετά την παρέλευση διμήνου από την έκδοση της παρούσας, τα στοιχεία σας και τα στοιχεία του οχήματός σας θα αποσταλούν στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή προκειμένο­υ να επιβληθούν οι προβλεπόμε­νες κυρώσεις (αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορία­ς κ.λπ.)».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece