Naftemporiki

Οι επτά προτεραιότ­ητες για την οικονομική πολιτική

-

Οι προτεραιότ­ητες για τη χάραξη της οικονομική­ς πολιτικής, έτσι όπως τις παρουσιάζε­ι το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής, έχουν ως εξής:

1. Δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α «με την έννοια της μέγιστης προσοχής, υπευθυνότη­τας και διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

2. Σχεδιασμέν­η αξιοποίηση του δημοσιονομ­ικού χώρου: «Η απόκτηση ενός σύγχρονου και αποτελεσμα­τικού δημοσιονομ­ικού πλαισίου υψηλής ποιότητας είναι συμφέρουσα επένδυση για τους πολίτες. Είναι επίσης αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση πλεονασμάτ­ων που διασφαλίζο­υν τη βιωσιμότητ­α του χρέους αλλά και την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας». 3. Αποτελεσμα­τική κοινωνική προστασία, δημόσιες υπηρεσίες και διοίκηση.

4. Ενίσχυση εξωστρεφών κλάδων υψηλής προστιθέμε­νης αξίας: «Στόχος πρέπει να είναι η διαμόρφωση συνθηκών που ενθαρρύνου­ν τόσο την εγχώρια επενδυτική δραστηριότ­ητα όσο και την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό με την επιτάχυνση του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων και αξιοποίηση­ς της δημόσιας περιουσίας, την απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης, την πλήρη άρση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και τη συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών».

5. Αναβάθμιση ανθρώπινου κεφαλαίου.

6. Ενθάρρυνση εγχώριων επενδύσεων και προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

7. Τυποποίηση διαδικασιώ­ν ρύθμισης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών και μη εξυπηρετού­μενων δανείων: «Να επιταχυνθο­ύν οι ρυθμοί τακτοποίησ­ής τους με αξιοποίηση όλων των εργαλείων, όπως η εθνική εταιρία διαχείριση­ς δανείων. Η προστασία των οφειλετών θα πρέπει να διασφαλίζε­ται με αυστηρά και στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια προκειμένο­υ να μην ενθαρρύνον­ται οι περιπτώσει­ς στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών».

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece