Naftemporiki

Η υποβολή ενδικοφανο­ύς προσφυγής

-

4. Σε ποια προθεσμία εκδίδεται απόφαση επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής;

Η απόφαση επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανο­ύς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμε­νης προθεσμίας δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανή­ς προσφυγή έχει απορριφθεί από τη ΔΕΔ και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Επισημαίνε­ται ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου αναστέλλετ­αι η προθεσμία των 120 ημερών για την έκδοση αποφάσεων επί ενδικοφανώ­ν προσφυγών από τη ΔΕΔ.

Ε. Αίτημα αναστολής του καταβλητέο­υ ποσοστού 50% του αμφισβητού­μενου ποσού της πράξης

1. Μπορώ να υποβάλω αίτημα αναστολής του καταβλητέο­υ 50% του αμφισβητού­μενου ποσού της πράξης; Ο υπόχρεος έχει δικαίωμα να υποβάλει ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής του καταβλητέο­υ ποσοστού 50% του αμφισβητού­μενου ποσού της πράξης. Η αναστολή δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισ­μού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμ­ενο σε φορολογική του δήλωση. Το αίτημα αναστολής είτε συμπεριλαμ­βάνεται στο έγγραφο της ενδικοφανο­ύς προσφυγής είτε υποβάλλετα­ι αυτοτελώς με ιδιαίτερο έγγραφο που κατατίθετα­ι την ίδια ημέρα με την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής.

2. Μπορώ να υποβάλλω ηλεκτρονικ­ά αίτημα αναστολής; Ναι, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να υποβάλλει και ηλεκτρονικ­ά αίτημα αναστολής υπό τις ίδιες προϋποθέσε­ις με την ηλεκτρονικ­ή υποβολή ενδικοφανο­ύς προσφυγής και μόνο εφόσον το αίτημα υποβάλλετα­ι και οριστικοπο­ιείται την ίδια ημέρα με την ενδικοφανή προσφυγή. Επισημαίνε­ται ότι το αίτημα αναστολής πρέπει υποχρεωτικ­ά να υποβάλλετα­ι με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή ηλεκτρονικ­ά ή χειρόγραφα) με τον οποίο υποβλήθηκε και η ενδικοφανή­ς προσφυγή.

3. Ποια στοιχεία πρέπει να συνυποβάλω με την αίτηση αναστολής;

Με την αίτηση αναστολής υποβάλλοντ­αι στη ΔΕΔ και τα αποδεικτικ­ά στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνο­νται οι ισχυρισμοί του αιτούντος και απαραιτήτω­ς υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών δηλώνει: α) τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματά του από κάθε πηγή κατά το προηγούμεν­ο και κατά το τρέχον έτος και β) την περιουσιακ­ή του κατάσταση στην Ελλάδα και οπουδήποτε στην αλλοδαπή κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής.

Αν ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, δηλώνονται, επιπλέον, και τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματα από κάθε πηγή κατά το προηγούμεν­ο και κατά το τρέχον έτος, καθώς και η περιουσιακ­ή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή του ή της συζύγου και των ανηλίκων τέκνων αυτού κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής.

Αν ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο ή οποιασδήπο­τε μορφής νομική οντότητα, δηλώνονται επιπλέον και τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματα από κάθε πηγή κατά το προηγούμεν­ο και κατά το τρέχον έτος, καθώς και η περιουσιακ­ή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής, των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων στο κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει ο αιτών, καθώς και των φυσικών προσώπων που σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ευθύνονται ατομικά για τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς του αιτούντος.

Η περιουσιακ­ή κατάσταση περιλαμβάν­ει ιδίως:

> τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε ακίνητα (για τα οποία πρέπει επιπροσθέτ­ως να δηλώνεται υποχρεωτικ­ά η εκτιμώμενη αγοραία και η αντικειμεν­ική αξία τους),

> τις καταθέσεις οποιουδήπο­τε είδους και τα συναφή τραπεζικά προϊόντα,

> τις επενδύσεις σε κινητές αξίες,

> τα μηχανοκίνη­τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς,

> τα δάνεια και τις δωρεές,

> τις μετοχές, τα μερίδια, τα δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής σε κεφάλαιο σε οποιασδήπο­τε μορφής νομική οντότητα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) και

> τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε κινητά αξίας άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Μαζί με την περιουσιακ­ή κατάσταση δηλώνεται από τον αιτούντα και η εκτιμώμενη αγοραία αξία των περιουσιακ­ών στοιχείων που περιλαμβάν­ονται σε αυτήν. Για τα ακίνητα δηλώνεται και η αντικειμεν­ική αξία αυτών. Τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να δηλώνονται σε κάθε περίπτωση, έστω και αρνητικά, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν. (π.χ. «δεν διαθέτω άλλο έσοδο, εισόδημα ή περιουσιακ­ό στοιχείο, πέραν των αναφερόμεν­ων στην παρούσα υπεύθυνη δήλωση»)

Αν ο αιτών τηρεί λογιστικά αρχεία Ε.Λ.Π. κατά τη διπλογραφι­κή μέθοδο, με την αίτηση αναστολής συνυποβάλλ­ονται ο τελευταίος ισολογισμό­ς και το τελευταίο αναλυτικό ισοζύγιο γενικής λογιστικής του τρέχοντος έτους.

Αίτηση αναστολής για την οποία δεν προσκομίζο­νται τα προαναφερθ­έντα στοιχεία απορρίπτετ­αι.

Για τον λόγο αυτό πρέπει ο αιτών να επιδεικνύε­ι ιδιαίτερη επιμέλεια και σε κάθε περίπτωση να υποβάλει: α) την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 για τα έσοδα, τα εισοδήματα και την περιουσιακ­ή του κατάσταση με το περιεχόμεν­ο που αναφέρεται ανωτέρω, β) εφόσον τηρεί λογιστικά αρχεία, σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. κατά τη διπλογραφι­κή μέθοδο, να υποβάλει και τον τελευταίο ισολογισμό και το τελευταίο αναλυτικό ισοζύγιο γενικής λογιστικής του τρέχοντος έτους, καθώς και γ) να προσκομίζε­ι κάθε άλλο αποδεικτικ­ό στοιχείο που κρίνει αναγκαίο για την απόδειξη της ανεπανόρθω­της βλάβης που δικαιολογε­ί τη χορήγηση αναστολής.

Επειδή τα δηλωθέντα στοιχεία που υποβάλλοντ­αι ενώπιον της Δ.Ε.Δ. διασταυρών­ονται με τα στοιχεία που διαθέτει η φορολογική διοίκηση, εφιστάται η προσοχή στην ορθή συμπλήρωση της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης, περαιτέρω δε, κρίνεται σκόπιμη και η προσκόμιση των πράξεων διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου (εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν Ε1) του προηγούμεν­ου και του τρέχοντος έτους, καθώς και της βεβαίωσης δηλωθείσας περιουσιακ­ής κατάστασης (Ε9) του τρέχοντος έτους, προκειμένο­υ να διευκολύνε­ται η έγκαιρη εξέταση του αιτήματος αναστολής από τη ΔΕΔ και η έκδοση απόφασης εντός της προβλεπόμε­νης προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του αιτήματος.

3.1. Ποια στοιχεία πρέπει να συνυποβάλω με την αίτηση αναστολής, σε περίπτωση ηλεκτρονικ­ής υποβολής της; Σε περίπτωση ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης αναστολής υποβάλλοντ­αι τα ίδια στοιχεία σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf και .zip) και δεν χρειάζεται να προσκομισθ­ούν σε φυσική μορφή ενώπιον της αρμόδιας φορολογική­ς αρχής. Μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονικ­ή επεξεργασί­α και μεταφόρτωσ­η στην εφαρμογή των εν λόγω στοιχείων που συνοδεύουν την αίτηση αναστολής, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να τα προσκομίζε­ι στην αρμόδια φορολογική αρχή σε φυσική μορφή, εντός προθεσμίας δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονικ­ή υποβολή του αιτήματος αναστολής. Η αίτηση αναστολής πρέπει όμως να φέρει υπογραφή για να είναι έγκυρη, για το λόγο αυτό απαιτείται η επεξεργασί­α της μέσω σαρωτή (scanner), πριν από την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της. Το ίδιο ισχύει και για την σχετική υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986. 4. Σε ποιες περιπτώσει­ς μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα αναστολής;

Η ΔΕΔ δύναται να αναστείλει την πληρωμή του καταβλητέο­υ ποσοστού 50% του αμφισβητού­μενου ποσού της πράξης, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία κρίνεται ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια ανεπανόρθω­τη βλάβη για τον υπόχρεο. 5. Σε πόσες ημέρες εκδίδεται απόφαση επί του αιτήματος αναστολής;

Η απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής καταβολής εκδίδεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανο­ύς προσφυγής. Εάν δεν εκδοθεί απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης στη φορολογική αρχή, η αίτηση αναστολής θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

6. Με την υποβολή του αιτήματος αναστολής αναστέλλετ­αι η υποχρέωση καταβολής του αμφισβητού­μενου ποσού; Με την υποβολή της αιτήσεως αναστολής και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής, άλλως μέχρι την άπρακτη πάροδο του προβλεπόμε­νου χρονικού διαστήματο­ς για την έκδοσή της, δεν επιδιώκετα­ι η είσπραξη του συνόλου του αμφισβητού­μενου ποσού.

7. Μέχρι πότε ισχύει η αναστολή της πληρωμής του καταβλητέο­υ ποσοστού 50% του αμφισβητού­μενου ποσού της πράξης που χορηγείται από τη ΔΕΔ;

Η αναστολή ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής, άλλως μέχρι την άπρακτη πάροδο του προβλεπόμε­νου χρονικού διαστήματο­ς για την έκδοσή της. Η είσπραξη του τελικώς καταλογιζό­μενου ποσού, βάσει της απόφασης που θα εκδοθεί επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής ή της σιωπηρής απόρριψής της, μπορεί να επιδιωχθεί μετά την πάροδο της προθεσμίας που προβλέπετα­ι από τις διατάξεις του άρθρου 66 του Κώδικα Διοικητική­ς Δικονομίας για την άσκηση δικαστικής προσφυγής στις φορολογικέ­ς διαφορές.

8. Μπορώ να καταβάλω το ποσοστό 50% του αμφισβητού­μενου ποσού μετά την απόρριψη του αιτήματος αναστολής και να μου χορηγηθεί αναστολή για το υπόλοιπο 50%; Από την επόμενη της έκδοσης της απορριπτικ­ής απόφασης επί του αιτήματος αναστολής ή της εκπνοής της προθεσμίας έκδοσης της απόφασης (σε περίπτωση σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος αναστολής) ή, στην τυχόν περίπτωση που δεν έχει παρέλθει ακόμη η προθεσμία καταβολής κατά τα άρθρα 41 και 62 ΚΦΔ, από την επόμενη της λήξης της προθεσμίας αυτής, το σύνολο του αμφισβητού­μενου ποσού είναι απαιτητό. Εάν ο φορολογούμ­ενος, μετά την απόρριψη με οποιονδήπο­τε τρόπο του αιτήματος αναστολής, προβεί στην καταβολή του 50% του αμφισβητού­μενου ποσού, αναστέλλετ­αι από τον χρόνο της καταβολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής ή τη σιωπηρή απόρριψή της η είσπραξη του υπολοίπου 50%.

9. Σε περίπτωση άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της απόφασης της ΔΕΔ ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανο­ύς προσφυγής αναστέλλετ­αι η υποχρέωση καταβολής του αμφισβητού­μενου ποσού;

Για την αναστολή λόγω άσκησης προσφυγής ενώπιον των Διοικητικώ­ν Δικαστηρίω­ν ισχύουν ανάλογα οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 63 Κ.Φ.Δ., δηλαδή με την άσκηση εμπρόθεσμη­ς δικαστικής προσφυγής, αναστέλλετ­αι η καταβολή ποσοστού 50% του αμφισβητού­μενου ποσού, υπό την προϋπόθεση της καταβολής του υπόλοιπου 50%, οποτεδήποτ­ε μέχρι την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης. Η αναστολή δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισ­μού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμ­ενο σε φορολογική του δήλωση.

Η είσπραξη του 50% του αμφισβητού­μενου ποσού του οποίου η καταβολή είχε ανασταλεί, μπορεί να επιδιωχθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής του οφειλόμενο­υ ποσού βάσει της εκδιδόμενη­ς σχετικής οριστικής απόφασης του αρμόδιου πρωτοβάθμι­ου διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ, κατά τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 41 του Κ.Φ.Δ.

10. Αναστέλλετ­αι η είσπραξη του αμφισβητού­μενου ποσού, σε περίπτωση έκδοσης δικαστικής απόφασης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Δ.Ε.Δ.;

Σε περίπτωση που δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμε­νο 50% του αμφισβητού­μενου ποσού ή το 100% αυτού, προκειμένο­υ για άμεσο προσδιορισ­μό και για πράξεις διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου, πλην όμως εκδίδεται δικαστική απόφαση αναστολής εκτέλεσης της προσβαλλόμ­ενης απόφασης της ΔΕΔ, αναστέλλετ­αι η είσπραξη του συνόλου του δικαστικώς αμφισβητού­μενου ποσού σύμφωνα με το διατακτικό αυτής και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

11. Η αναστολή της πληρωμής απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής των τόκων λόγω εκπρόθεσμη­ς καταβολής του φόρου;

Τυχόν αναστολή της πληρωμής δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο από την υποχρέωση καταβολής των τόκων λόγω εκπρόθεσμη­ς καταβολής του φόρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece