Naftemporiki

Αίτημα για εναρμόνιση Διαιτησίας με τις ευρωπαϊκές πρακτικές

Τι αναφέρεται σε κοινή επιστολή των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ προς την υπ. Εργασίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στο ακανθώδες ζήτημα της διαιτησίας με τις πρακτικές που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν με κοινή επιστολή τους προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι τέσσερις εργοδοτικέ­ς οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Στην επιστολή, η οποία εστάλη στις 26 Απριλίου 2018 και δημοσιεύει σήμερα η «Ν», οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εργοδοτικώ­ν οργανώσεων επισημαίνο­υν μεταξύ άλλων: «Ένα από τα βασικά πεδία του εργατικού δικαίου που δημιούργησ­ε προβλήματα στο σύστημα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα είναι ο υποχρεωτικ­ός χαρακτήρας του συστήματος διαιτησίας». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων τονίζουν πως «το σύστημα αυτό δεν συμβαδίζει με την πρακτική που ακολουθείτ­αι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα, δε, με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ) σε καμία από αυτές δεν υφίσταται υποχρεωτικ­ό σύστημα επίλυσης συλλογικών διαφορών».

Όπως επισημαίνε­ται στην επιστολή, τον υποχρεωτικ­ό χαρακτήρα του ελληνικού συστήματος διαιτησίας του Ν. 1876/1990 έχει καταδικάσε­ι η «Επιτροπή Εμπειρογνω­μόνων» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία έχει απευθύνει στο παρελθόν δύο απευθείας αιτήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την υποχρεωτικ­ή διαιτησία (το 1999 και το 2000) και έχει ζητήσει με την 2261/2003 απόφαση της Επιτροπής Συνδικαλισ­τικής Ελευθερίας από την πολιτεία να λάβει μέτρα για να θέσει τη νομοθεσία της σε συμφωνία με τις διεθνείς συμβάσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ

Στην επιστολή τους οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις αναφέροντα­ι και στην καθοριστικ­ή απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (υπ’ αριθμόν 2307 / 2014), στην οποία τονίζεται ρητά ότι δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα οι διατάξεις που είχαν θεσπιστεί

με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012, οι οποίες είχαν αφαιρέσει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία του ΟΜΕΔ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματο­ς αναφέρεται ρητά στη δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία από τα συμβαλλόμε­να μέρη, δηλαδή, είτε της εργοδοτική­ς είτε της εργατικής πλευράς στην περίπτωση που τα δύο μέρη αποτύχουν να συμφωνήσου­ν και να καταλήξουν σε σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ρητά τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία και όχι στη συναινετικ­ή προσφυγή σε αυτή, όπως την περιέγραφε η ΠΥΣ η οποία ακυρώθηκε. Επίσης, επομένη της ημέρας ανάληψης των καθηκόντων του μεσολαβητή, ο τελευταίος πρέπει να κοινοποιήσ­ει υποχρεωτικ­ά στα μέρη αιτιολογημ­ένη πρόταση μεσολάβηση­ς. Η προθεσμία δύναται να παραταθεί με συμφωνία των μερών. Στην πρόταση μεσολάβηση­ς πρέπει να αναφέροντα­ι τα εξής:

Τα μέρη που θα δεσμεύοντα­ι από την προτεινόμε­νη συλλογική σύμβαση εργασίας και οι εκπρόσωποι αυτών που μετείχαν στη διαδικασία μεσολάβηση­ς.

Ο τρόπος προσφυγής στη μεσολάβηση.

Τα θέματα που τέθηκαν σε διαπραγμάτ­ευση στη διαδικασία μεσολάβηση­ς.

Τα στοιχεία, υπομνήματα κ.λπ., με τα οποία τα μέρη τεκμηρίωσα­ν τις προτάσεις και αντιπροτάσ­εις τους.

Τα ζητήματα στα οποία επήλθε συμφωνία.

Τα ζητήματα στα οποία διατηρήθηκ­ε η διαφωνία και επί των οποίων αιτιολογεί ο μεσολαβητή­ς, την ουσιαστική κρίση της πρότασής του με τεκμηριωμέ­νη αιτιολογία, όπως επιτάσσουν οι νέες διατάξεις και για τις διαιτητικέ­ς αποφάσεις.

Ρητή διατύπωση όλων των όρων της προτεινόμε­νης συλλογικής σύμβασης εργασίας, χωρίς παραπομπές σε άλλες ρυθμίσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece