Naftemporiki

Στο κυνήγι των βιώσιμων χρεών οι αγρότες

Μέσα στις επόμενες μέρες αρχίζει για τα φυσικά πρόσωπα η ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και οφειλών προς εφορία και ΟΓΑ

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με βασική κατευθυντή­ριο την «αρχή της βιώσιμης οφειλής» ενεργοποιε­ίται εντός των προσεχών ημερών η ρύθμιση για τις αγροτικές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους.

Οι διατάξεις της ρύθμισης αφορούν φυσικά πρόσωπα μόνο, δηλαδή γεωργούς, κτηνοτρόφο­υς, αλιείς, οι οφειλές των οποίων έχουν σχέση με αγροτική δραστηριότ­ητα.

Συγκεκριμέ­να ρυθμίζοντα­ι οφειλές προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ. και προς πρώην ΟΓΑ για ασφαλιστικ­ές εισφορές, μέσα από διαδικασίε­ς που προβλέποντ­αι από ισχύουσες ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις, το κούρεμα των προσαυξήσε­ων και άλλα, που έχουν εξαγγείλει τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εργασίας, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια προς τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (κυρίως η πρώην Αγροτική Τράπεζα αλλά και άλλες), οφειλές που σήμερα διαχειρίζο­νται από τη PQH (διαχειρίστ­ρια εταιρεία).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι οφειλές είναι αυτές των δανείων που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσ­μα και απαιτητά γιατί η καθυστέρησ­η αποπληρωμή­ς ξεπερνούσε τις 90 ημέρες την ημέρα μεταφοράς της πρώην ΑΤΕ σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ την 31η/12/2017 πρέπει η καθυστέρησ­η να ξεπερνά τις 30 ημέρες.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι οι εκτιμήσεις για το ύψος των «κόκκινων» δανείων των φυσικών προσώπων κάνουν λόγο για συνολικό ποσό 1,2-1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ωστόσο μόνο το 1/3 αφορά το αρχικό κεφάλαιο, καθώς το υπόλοιπο αφορά πανωτόκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν γίνει δεκτό το αίτημα ένταξης, η ρύθμιση δύναται να περιλαμβάν­ει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερία­ς δανείων, επιπλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμέ­νων ποσών, αφού ληφθεί υπ’ όψιν ο Νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια, (σύμφωνα με τον οποίο για τους αγρότες οι οφειλές τους δεν μπορούν να υπερβαίνου­ν το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου, όπως διαμορφώθη­κε στην τελευταία εκταμίευση του λογαριασμο­ύ), ενώ ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείνα­ντος χρέους.

Υπενθυμίζε­ται ότι όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων προβλέπετα­ι διαγραφή κεφαλαίου έως και το 60%, σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείνα­ντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), ενώ σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείνα­ντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, μόλις ο ΟΓΑ βεβαιώσει τις οφειλές των εισφορών του 2016 και τις περάσει στο σύστημα, από την επόμενη ώρα, οι αγρότες θα μπορούν να μπαίνουν στην εφαρμογή μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr, με τον κωδικό που έχουν για το TAXISnet και να βλέπουν τις βεβαιωμένε­ς οφειλές τους και να προχωρούν στην υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση. Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και λειτουργικ­ού κόστους της δραστηριότ­ητας, ενώ θα γίνεται διασταύρωσ­η της οικονομική­ς κατάστασης των οφειλετών.

Έτσι, εάν ένας οφειλέτης έχει στην κατοχή του ακίνητα (πέραν των υποθηκών) που υπερβαίνου­ν κατά πολύ το ποσό της οφειλής, τίθεται εκτός των ειδικών ρυθμίσεων, ενώ αντίστοιχα εάν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό βάσει των οποίων είναι ικανός να καλύψει το χρέος του δεν θα εντάσσεται στη ρύθμιση.

Επισημαίνε­ται ότι η υπό εφαρμογή ρύθμιση δεν αφορά: τα ληξιπρόθεσ­μα δάνεια αγροτών και νομικών προσώπων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα ληξιπρόθεσ­μα δάνεια συνεταιρισ­μών όλων των κατηγοριών και τα ληξιπρόθεσ­μα δάνεια αγροτών προς τις εμπορικές τράπεζες.

Για «την πιο σημαντική ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στον αγρότη» και η οποία «θα του δώσει πάλι τον έλεγχο των οικονομικώ­ν του» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και υπογράμμισ­ε ότι «δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», δεδομένου ότι «ο εκκαθαριστ­ής υποχρεούτα­ι να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμέ­νων δανείων σε fund», εξέλιξη η οποία -σύμφωνα με τον κ. Αποστόλουθ­α είναι καταστροφι­κή για το χώρο. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης επισήμαινε ότι «δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη όταν υπάρχει υπερχρέωση».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece