Naftemporiki

Έως τα τέλη Μαΐου αξιολογούν­ται τα τρία οικόπεδα σε Κρήτη - Ιόνιο

Τέλος Ιουνίου οι συμβάσεις μίσθωσης - Εντός του έτους οι αδειοδοτήσ­εις

-

Έως τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκα­ν για την έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων στο θαλάσσιο μπλοκ του Ιονίου και τα δύο υπεράκτια «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης, όπως ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογρά­φους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, στο περιθώριο της διάσκεψης Mediterran­ean Upstream & Midstream Summit, που διοργανώνε­ι η IN-VR Oil & Gas και η οποία ξεκίνησε σήμερα.

Στο πλαίσιο των δύο διεθνών διαγωνισμώ­ν για τις παραπάνω περιοχές, για τα δύο θαλάσσια «μπλοκ» της Κρήτης προσφορά κατέθεσε το σχήμα των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. Το μπλοκ του Ιονίου διεκδικούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε συνεργασία με την ισπανική Repsol.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαχειριστ­ικής εταιρείας, στην περίπτωση θετικής αξιολόγηση­ς και ανάλογης εισήγησης προς το ΥΠΕΝ, τότε θα ακολουθήσε­ι η διαπραγμάτ­ευση με τους επιλεγέντε­ς αιτούντες για τις συμβάσεις μίσθωσης, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες έως το τέλος Ιουνίου. Όπως πρόσθεσε, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να ολοκληρωθο­ύν έως το τέλος του χρόνου οι υπόλοιπες φάσεις της αδειοδότησ­ης. Στο ίδιο μήκος κύματος, επίσης στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σημείωσε πως η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει εντός του 2018.

Όσον αφορά το ερευνητικό έργο της εταιρείας, ο κ. Μπασιάς αποκάλυψε πως η ΕΔΕΥ έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιεί τα διαθέσιμα σεισμικά δεδομένα, για να εξετάσει την τυχόν ύπαρξη κοιτασμάτω­ν υδριτών μεθανίου σε θαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Οι υδρίτες μεθανίου θεωρούνται μία νέα και πολλά υποσχόμενη πηγή για την παραγωγή φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της διαχειριστ­ικής εταιρείας επισήμανε ότι ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο οι σχετικές τεχνολογίε­ς, ωστόσο στην περίπτωση που εντοπιστού­ν σημαντικά αποθέματα, η ΕΔΕΥ θα αποκτήσει ένα ισχυρό ατού στις μελλοντικέ­ς διαπραγματ­εύσεις για την παραχώρηση νέων «οικοπέδων».

Οι διαπραγματ­εύσεις αυτές τοποθετούν­ται έπειτα από μία τριετία περίπου, όταν σύμφωνα με τον κ. Μπασιά η ΕΔΕΥ πρόκειται να προκηρύξει τον επόμενο «γύρο» παραχωρήσε­ων. Αφετηρία για τον συγκεκριμέ­νο «γύρο» θα αποτελέσει το 25% των μπλοκ στην περιοχή που έχουν ήδη εκχωρηθεί και το οποίο έως τότε θα έχει επιστρέψει στο Δημόσιο, καθώς θα έχει λήξει το πρώτο στάδιο ερευνών.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ επισήμανε πως, με βάση τις ανακαλύψει­ς σε κοιτάσματα στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο με ανάλογα γεωλογικά χαρακτηρισ­τικά με τα υπεράκτια «οικόπεδα» στη δυτική και νότια Ελλάδα, οι θεωρητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματά τους κινούνται από 3 έως 33 τρισ. κυβικά πόδια υδρογονανθ­ράκων. Όπως πρόσθεσε, η δομή του Ιονίου είναι διαφορετικ­ή από αυτή της δυτικής και νοτιοδυτικ­ής Κρήτης, όπου υπάρχει επίσης και η πρόκληση του μεγάλου βάθους.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισ­ε το ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακώ­ν ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς που έχουν προσελκύσε­ι οι διεθνείς διαγωνισμο­ί για την παραχώρηση δικαιώματο­ς έρευνας και εκμετάλλευ­σης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρ­ος και διευθύνων σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα Δημήτρης Γόντικας τόνισε πως θα διενεργηθο­ύν 5 παραγωγικέ­ς γεωτρήσεις εντός του 2018 στον Πρίνο, ενώ, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσ­εις γραφειοκρα­τικού τύπου, η εταιρεία προγραμματ­ίζει γεώτρηση στο Κατάκολο τον χειμώνα του 2019, με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει το 2020.

Κ.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece