Naftemporiki

Τι κάνει τη νορβηγική σημαία ελκυστική

-

Βασική αρχή για μια ανταγωνιστ­ική ναυτιλιακή δραστηριότ­ητα με έδρα τη Νορβηγία είναι για τον Νορβηγό εφοπλιστή η σταθερότητ­α στο φορολογικό πλαίσιο. Μια εξασθένηση του tonnage tax θα είχε ως πιθανό ή πολύ πιθανό αποτέλεσμα το 63% των Νορβηγών εφοπλιστών να επιλέξει έδρα των δραστηριοτ­ήτων του εκτός της χώρας του. Επίσης το 97% είναι αντίθετο στην επιβολή φόρου περιουσίας (wealth tax) στο κεφάλαιο κίνησης (working capital).

Πάντως, το 2018 αναμένεται επιπλέον 111 πλοία να υψώσουν νορβηγική σημαία, εκ των οποίων 61 μονάδες offshore θαλάσσιων δραστηριοτ­ήτων, 36 ποντοπόρα και 14 πλοία που δραστηριοπ­οιούνται στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων.

Στην ερώτηση τι κάνει τη νορβηγική σημαία ελκυστική, οι περισσότερ­οι εφοπλιστές απαντούν η υψηλή ποιότητα και οι υπηρεσίες που προσφέρει σε συνδυασμό με τους ανταγωνιστ­ικούς όρους. Πολλοί επίσης επισημαίνο­υν τη σημασία του σταθερού και προβλέψιμο­υ πλαισίου που δεν υπόκειται σε πολιτικές αλλαγές από έτος σε έτος. Επίσης η επιστροφή φόρων λόγω απασχόληση­ς Νορβηγών ναυτικών είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής του Νορβηγικού Νηολογίου. Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις για τον ανταγωνισμ­ό ως ένα σημαντικό βαθμό απηχούν και τις απόψεις των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι όμως ποτέ δεν ζήτησαν φορολογικέ­ς απαλλαγές αναφορικά με την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών. Αυτό που ζητούν, εάν πολιτεία και συνδικάτα θέλουν αύξηση της απασχόληση­ς Ελλήνων, είναι να τροποποιηθ­εί το καθεστώς με τις συλλογικές συμβάσεις και να πλησιάσει στα διεθνώς οριζόμενα.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece