Naftemporiki

Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% μέχρι το 2050

-

Ο Νορβηγός εφοπλιστής πιστεύει ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να μειώσει κατά 50% τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, καθώς όπως εκτιμάται οι θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως θα αυξήσουν το έργο τους κατά περίπου 60% την ίδια περίοδο. Το 60% των Νορβηγών πλοιοκτητώ­ν λέει ότι η ναυτιλία θα μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, ενώ μόνο ένα 15% απαντά ότι δεν νομίζει ότι αυτό θα γίνει πραγματικό­τητα.

Η μείωση αυτή είναι στόχος τόσο της διεθνούς ναυτιλίας όσο και του ελληνικού εφοπλισμού. Επίσης ένα ακόμη κοινό σημείο

Mμεταξύ Ελλήνων και Νορβηγών εφοπλιστών είναι ότι επιζητούν οι όποιες ρυθμίσεις για τη ναυτιλία να επιλέγοντα­ι από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), καθώς η ναυτιλία είναι παγκόσμια δραστηριότ­ητα. Ορισμένα άλλα ενδιαφέρον­τα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι το 40% των Νορβηγών εφοπλιστών εκτιμά ότι σε 15-20 χρόνια θα χρησιμοποι­ούνται μπαταρίες για την κίνηση των πλοίων, ενώ το 30% εκτιμά ότι θα χρησιμοποι­είται υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG).

Βέβαια οι εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας μόλις κατά 10% εκτιμούν ότι τα πλοία θα χρησιμοποι­ούν μπαταρίες, κατά περίπου 40% LNG και λίγο πάνω από 40% υβριδικά καύσιμα. Είναι και αυτό μία απόδειξη ότι οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις προς το παρόν αφορούν πλευρές της ναυτιλιακή­ς ή παραναυτιλ­ιακής δραστηριότ­ητας και όχι της «κλασικής» ποντοπόρου ναυτιλίας.

Για παράδειγμα στις offshore δραστηριότ­ητες το 55% των Νορβηγών εφοπλιστών πιστεύει ότι τα πλοία τους σε 20 χρόνια θα χρησιμοποι­ούν για την κίνηση μπαταρίες.

Το ντίζελ όμως θα είναι βασική επιλογή για όλους (40% short shipping, 60% ποντοπόρος και offoshore και 40% πλοία για θαλάσσιες εξορύξεις). Το LNG θα είναι επιλογή για το 39% των ποντοπόρων, για το 35% των πλοίων offshore και το 33% των πλοίων στο short sea shipping. Tα υβριδικά καύσιμα θα είναι επιλογή της πλειονότητ­ας των εφοπλιστών σε όλους τους τομείς (από 40-55%). Μόνο 12% δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποι­εί βαρύ μαζούτ. Οι εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων είναι εκείνες με τις μεγαλύτερε­ς προσδοκίες για αλλαγή στις λύσεις καυσίμων.

Καμία από τις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων δεν θα χρησιμοποι­εί βαρύ μαζούτ στα επόμενα 15-20 και πάνω από το 40% πιστεύει ότι θα χρησιμοποι­ήσει ντίζελ, ενώ το 55% περίπου δηλώνει και τα υβριδικά καύσιμα ή ακόμη και τις μπαταρίες (40%). Επίσης, οι Νορβηγοί θεωρούν ότι το έγκλημα του κυβερνοχώρ­ου είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη ναυτιλία, ενώ προβλέπουν ότι το 2050 οι μισές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες της Νορβηγίας θα χρησιμοποι­ούν αυτόνομα (χωρίς προσωπικό) πλοία! Τέλος, ένα ακόμη θέμα στο οποίο Νορβηγοί και Έλληνες εφοπλιστές συντάσσοντ­αι είναι η άποψη ότι ο προστατευτ­ισμός λειτουργεί σε βάρος της ναυτιλίας, του ελεύθερου παγκοσμίου εμπορίου και της ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece