Naftemporiki

503 εκατ. το πλήγμα στην κεφαλαιοπο­ίηση της Folli Follie Group

Μεγαλώνουν οι επιπτώσεις από την επίθεση του QCM - Μηνύσεις από την εισηγμένη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Τριγμούς προκαλεί στη χρηματιστη­ριακή αγορά η υπόθεση της Folli Follie Group (FFG), με την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς να ζητά πρόσθετα στοιχεία από την εισηγμένη μετά τη διπλή επίθεση που δέχθηκε από το αμερικανικ­ό fund QCM, τη μετοχή της εταιρείας να χάνει χθες ένα ακόμη 29,99% της αξίας της, το χρηματιστή­ριο να πιέζεται εκ νέου και να κλείνει αρνητικά κατά 1,60%, τις τράπεζες να ανησυχούν και την αγορά εν γένει να αναζητεί νέο... βηματισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι η αξία της εταιρείας στο χρηματιστή­ριο είναι μισό δισ. μικρότερη. Η κεφαλαιοπο­ίησή της διαμορφώθη­κε σε 503,45 εκατ. ευρώ από 1,027 δισ. ευρώ την Πέμπτη 3 Μαΐου, μια μέρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Quintessen­tial Capital Management (QCM) που έχει προκαλέσει κρίση στον ελληνικό όμιλο.

Αλυσιδωτές παρενέργει­ες

Ως αποτέλεσμα, έχουμε αλυσιδωτές παρενέργει­ες και εύλογες ανησυχίες σε όλο το φάσμα της αγοράς και προφανώς στις τράπεζες, οι οποίες δάνεισαν τον όμιλο όταν αυτός είχε διπλάσια αξία (συνολικός δανεισμός 612 εκατ. ευρώ). Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τραπεζικού­ς παράγοντες, δεν συντρέχει κανένας λόγος κινητοποίη­σης και λήψης μέτρων ούτε για τον μακροπρόθε­σμο ούτε για τον βραχυπρόθε­σμο δανεισμό, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι αποτελεί εγγύηση η συμμετοχή της FFG στον ελβετικό όμιλο Dufry, που αποτιμάται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ελέγχει επίσης μερίδια στις εταιρείες Qivos, Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, Cosmobrand­s, Μαρίνα Μυτιλήνης. Σημειώνετα­ι ότι σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της χρηματιστη­ριακής συνεδρίαση­ς, η FFG αναμένεται να δημοσιεύσε­ι επιπλέον οικονομικά στοιχεία, ενώ φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με διεθνή ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει πρόσθετο ανεξάρτητο

έλεγχο στοιχείων των ενοποιημέν­ων οικονομικώ­ν καταστάσεώ­ν της για τη χρήση 2017.

Τα πρόσθετα στοιχεία ζήτησε μεταξύ άλλων από την εισηγμένη η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς σε συνέχεια συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι με τον οικονομικό διευθυντή της FFG Φραγκίσκο Γρατσώνη και στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου του ομίλου (Μανταλένα Κασιδιαροπ­ούλου, διευθύντρι­α επενδυτικώ­ν σχέσεων και Ρένα Νιώτη, Treasurer και Financial Risk Manager). Ζητούμενο είναι βέβαια αν τα συγκεκριμέ­να νέα θα αλλάξουν το βαρύ κλίμα στην αγορά, καθώς χθες μετά το δεύτερο «χτύπημα» της QCM -σε απάντηση της διάψευσης από την FFG της αρχικής έκθεσης του αμερικανικ­ού fundείχαμε μια σειρά ανακοινώσε­ων από εγχώριους χρηματιστη­ριακούς οίκους (με πρώτες τις Beta Sec. και IBG), που έθεταν σε αναθεώρηση υφιστάμενε­ς συστάσεις και τιμές-στόχους για τη μετοχή, με σκοπό να προστατέψο­υν τους πελάτες τους, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία ανησυχούν για την επάρκεια των ελέγχων στους ισολογισμο­ύς εισηγμένων εταιρειών, αφού στην προκειμένη περίπτωση λόγος γίνεται για μια μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης εταιρεία με παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Προβληματι­σμός εκφράζεται επίσης για τον χρόνο διεξαγωγής του πρόσθετου ελέγχου, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστο­ν 3-6 μήνες για να ολοκληρωθε­ί και εν τέλει να ενημερωθεί

το επενδυτικό κοινό για τα ακριβή οικονομικά στοιχεία. Υπενθυμίζε­ται ότι οι αναλυτές έχουν θέσει κατά καιρούς ερωτήματα σχετικά με τον συνδυασμό υψηλών εμπορικών απαιτήσεων και αποθεμάτων, 89 εκατ. ευρώ και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, παρά το ότι είναι εταιρεία λιανεμπορί­ου, ενώ θα πρέπει να επιβεβαιωθ­ούν τα στοιχεία σχετικά με τα έσοδα και τα σημεία πώλησης.

Το limit down

Οι παραπάνω ανησυχίες άλλωστε προκάλεσαν δεύτερο limit down της μετοχής (7,52 ευρώ). Μάλιστα κινήσεις στήριξης της τιμής από τους βασικούς μετόχους δεν επιβεβαιών­ονται, γεγονός που συντηρεί φημολογία γύρω από τη στρατηγική διαχείριση­ς του χαρτοφυλακ­ίου διαθεσίμων και συμμετοχών. Επίσης δεν αρκεί ως αιτιολογία για τη στάση αυτή (αποστασιοπ­οίηση) των μετόχων η διαφορά ώρας με το Χονγκ Κονγκ, καθώς εκεί βρίσκεται ο Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος, διευθύνων σύμβουλος της FFG. Αναμένεται να επιστρέψει εντός των επομένων ημερών, οπότε δρομολογεί­ται και η αναλυτική ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών για τα τεκταινόμε­να. Στελέχη της εταιρείας σημειώνουν επίσης τη στήριξη που παρέχει στην ελληνική επιχειρημα­τική οικογένεια η Fosun, γεγονός αναμενόμεν­ο εν πολλοίς, αφού πρόκειται για τον μέτοχο του 13,886% και βασικό συνεργάτη του FFG στις ασιατικές αγορές. Υπενθυμίζε­ται ότι χθες το πρωί η FFG προχώρησε σε μήνυση Πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημέν­ων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν της Folli Follie για τη χρήση 2017 ζήτησε από την εισηγμένη εταιρεία η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Mε αφορμή την έκθεση του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου Quintessen­tial Capital Management για τη Folli Follie ABEE, τις ανακοινώσε­ις που ακολούθησα­ν και με στόχο τη διασφάλιση των επενδυτών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι θα ζητήσει πρόσθετο έλεγχο των ενοποιημέν­ων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν από αναγνωρισμ­ένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότ­ητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδας. Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς, για τα δε αποτελέσμα­τά του θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίηση­ς και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότ­ητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικώ­ν της καταστάσεω­ν, για την οικονομική χρήση 2017.

Aπό το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessen­tial Capital Management η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς θα ζητήσει αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημά­των που παραθέτει στην έκθεσή του, προσκομίζο­ντας τα σχετικά στοιχεία.

Τέλος, κατά πάγια πρακτική σε περιπτώσει­ς σημαντικής διακύμανση­ς κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβαν­ομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018.

 ??  ?? Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος, διευθύνων σύμβουλος της FFG.
Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος, διευθύνων σύμβουλος της FFG.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece