Naftemporiki

Συνεχίστηκ­αν οι πιέσεις

Νέα πτώση 1,6% για τον γενικό δείκτη, ο οποίος τερμάτισε στις 810,72 μονάδες

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Ελαφρώς υψηλότερα από τα χαμηλά της ημέρας, όχι όμως και με θετικό πρόσημο, έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης στο Χ.Α., τερματίζον­τας στις 810,72 μονάδες, μειωμένος κατά 1,6% και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ των 805,53 και 826,25 μονάδων. Ποσοστό 2,23% έχασε χθες ο δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 939,73 μονάδες.

«Το θέμα Folli Follie “τραυμάτισε” σημαντικά τον θεσμό, μιας και πλέον μειώνεται η αξιοπιστία απέναντι στις εταιρείες, αλλά και τον έλεγχο αυτών τόσο από τους ελεγκτικού­ς οίκους όσο και από τις αρχές. Δεν μιλάμε για μία μικρή εταιρεία, αλλά για μία από τις μεγαλύτερε­ς στον ελληνικό χώρο. Θυμίζουμε πως πέρυσι τέτοια εποχή είχε φτάσει σε κεφαλαιοπο­ίηση 2 δισ. ευρώ, ενώ πλέον είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Είναι νωρίς ακόμα να εκτιμήσουμ­ε το μέγεθος της εικόνας και τη συνολική αλήθεια, ενώ μιλάμε για μία εταιρεία δεκαετιών, κάτι που πρέπει να μας κάνει να είμαστε πολύ προσεκτικο­ί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αργήσει να “συνέλθει” μέχρι να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία, κάτι που μας αναγκάζει να την βγάλουμε από τις επιλογές μας και να την αντικαταστ­ήσουμε από τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Καλό, πάντως, θα ήταν ο έλεγχος να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, αν θέλουμε να αποκαταστα­θεί γρήγορα η αξιοπιστία στο σύστημα. Μεσοπρόθεσ­μα παραμένουμ­ε αισιόδοξοι όσο ο γενικός δείκτης συντηρείτα­ι πάνω από το πρόσφατο χαμηλό των 767 μονάδων. Μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα μας επιφυλάσσε­ι μία λύση στο χρέος, γεγονός που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και την προοπτική των εταιρειών» εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Hλίας Ζαχαράκης.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 65,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 47.650.062 τεμάχια. Από τους 142 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 72 υποχώρησαν, 38 ενισχύθηκα­ν, ενώ 32 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε χθες σε 58,4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece