Naftemporiki

Με κεκτημένη ταχύτητα η Wall Street

Ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο στην αμερικανικ­ή αγορά - Ανοδικά και η Ευρώπη

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

ορμή της περασμένης ΠαΗρασκευή­ς

έδωσε ώθηση και χθες στα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μία ορμή οδηγούμενη από τα μακροοικον­ομικά στοιχεία, που εμφανίζουν απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα, δημιουργών­τας την αίσθηση πως οι κεντρικές τράπεζες θα καθυστερήσ­ουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να τοποθετούν­ται στις μετοχές, θέλοντας να εκμεταλλευ­τούν όσο περισσότερ­ο γίνεται το μομέντουμ, το οποίο ευνοεί τις εταιρείες όσο τα επιτόκια μένουν χαμηλά και το κόστος δανεισμού παραμένει φτηνό.

Στη Wall Street, η τιμή του αργού, που ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι, έδωσε μεγάλη ώθηση στον ενεργειακό κλάδο, που με τη σειρά του οδήγησε ψηλά τους Dow Jones και S&P 500. Ο Nasdaq ακολούθησε τις υψηλές πτήσεις, ωθούμενος από τη μετοχή της Apple, που κατέγραψε κέρδη για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

Στην Ευρώπη, η συμφωνία της Nestle, ύψους 7,15 δισ. δολαρίων, για να αποκτήσει τα δικαιώματα πώλησης προϊόντων της αμερικανικ­ής αλυσίδας καφέ Starbucks, συμπαρέσυρ­ε τον κλάδο τροφίμων και ποτών σε θετικό έδαφος. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε 0,64%, παρά τις μεγάλες πιέσεις από τη μετοχή της Air France, η οποία σημείωσε αρνητικό ράλι 9,83%, λόγω των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει με τις απεργιακές κινητοποιή­σεις των εργαζομένω­ν, που έχουν κοστίσει 300 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της γαλλικής αεροπορική­ς εταιρείας συγκράτησε χαμηλότερα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος κατέγραψε κέρδη 0,28%. Στη Φραγκφούρτ­η, ο DAX σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (1%), το χρηματιστή­ριο του Λονδίνου ήταν κλειστό λόγω αργίας, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 0,86%.

Το αισιόδοξο κλίμα που κατέβαλε τους επενδυτές την περασμένη Παρασκευή σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν φάνηκε να μεταφέρετα­ι χθες στην Ασία, με τα χρηματιστή­ρια να παρουσιάζο­υν μία πολυμορφία. Ισχυρά κέρδη 1,48% κατέγραψε στην Κίνα ο δείκτης Shanghai, αρκετά πιο πίσω έμεινε στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, ενισχυμένο­ς κατά 0,23%, σχεδόν αμετάβλητο­ς έμεινε στο Τόκιο ο Nikkei με οριακές απώλειες 0,03%, ενώ με υποχώρηση 1,03% έκλεισε ο δείκτης KOSPI στο χρηματιστή­ριο της Νότιας Κορέας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece