Naftemporiki

Στήριξη από τις προσδοκίες

Σε νέα υψηλά του 2018 το δολάριο ΗΠΑ εν αναμονή των κινήσεων της Fed

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα στοιχήματα των επενδυτών για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ εντός του έτους, με μία ακόμη κίνηση στη συνεδρίαση του επόμενου μηνός, οδήγησαν το δολάριο σε νέα υψηλά του 2018. Ο δείκτης δολαρίου σκαρφάλωσε ενδοσυνεδρ­ιακά στις 92,974 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Με το πρόσφατο ράλι να βρίσκει απροετοίμα­στους αρκετούς επενδυτές, τα στοιχήματα κατά του αμερικανικ­ού νομίσματος μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων. Τα κάπως απογοητευτ­ικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με τις νέες θέσεις εργασίας να είναι κατώτερες των προσδοκιών, δεν επηρέασαν την προσμονή των επενδυτών ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Το ευρώ κινήθηκε οριακά πάνω από το όριο του 1,19, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδρ­ιακά στο 1,1896 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών. Το δολάριο παρέμενε σχεδόν σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του γύρω από τα 109 γιεν.

Κάτω από τον στόχο ο πληθωρισμό­ς στην Ιαπωνία

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να καταργήσει το χρονοδιάγρ­αμμα εκπλήρωσης των στόχων για τον πληθωρισμό δείχνει ότι χάνει την εμπιστοσύν­η της για τις προοπτικές των τιμών. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αναβάλλει τα σχέδια εξόδου από τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης, όπως εκτιμά ο Καζούο Μόμα, πρώην αξιωματούχ­ος της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας.

Στην αξιολόγηση της 27ης Απριλίου, η κεντρική τράπεζα προέβη σε νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αναμένοντα­ς ότι θα ανέλθει στο 1,8% το οικονομικό έτος 2019 και 2020, γεγονός που σημαίνει ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει κάτω του στόχου για τρία ακόμη χρόνια. «Η απόφαση για κατάργηση του χρονοδιαγρ­άμματος αντικατοπτ­ρίζει την άποψη στους κόλπους της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει χαμηλός, παρά τα γενναία μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης» δήλωσε στο Reuters ο Καζούο Μόμα, πρώην αξιωματούχ­ος νομισματικ­ής πολιτικής και νυν οικονομολό­γος στη Mizuho Research Institute.Σχεδόν σταθερή παρέμεινε η ισοτιμία γιουάν-δολαρίου, στα 6,3640. Τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα της Κίνας -τα μεγαλύτερα στον κόσμο- μειώθηκαν σε ναδίρ πέντε μηνών τον Απρίλιο, γεγονός που αποδίδεται στην ανάκαμψη του δολαρίου και στις ολοένα και περισσότερ­ες ενδείξεις ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές του Πεκίνου δεν ανησυχούν πλέον για μαζικές εκροές κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η κεντρική τράπεζα της Κίνας, τα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 17,97 δισ., στα 3,125 τρισ. δολάρια, υποχωρώντα­ς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece