Naftemporiki

Νευρικότητ­α στην Ευρωζώνη

Ανοδικά οι αποδόσεις, παρά την αρχική εικόνα αποκλιμάκω­σης

- Της Έφης Τριήρη

Νευρικότητ­α επικράτησε στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις να σημειώνουν αρχικά πτώση και εν συνεχεία να γυρίζουν σε άνοδο, εν μέσω περιορισμέ­νου όγκου συναλλαγών λόγω της χθεσινής αργίας στο Λονδίνο.

Προς το τέλος της συνεδρίαση­ς, οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις γύρισαν σε άνοδο από τη στιγμή που ο κορυφαίος οικονομολό­γος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πέτερ Πρετ χαρακτήρισ­ε προσωρινή την απρόσμενη πτώση του δομικού πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη. Η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμο­ύ αποδίδεται προφανώς σε εποχικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Πρετ, ο οποίος βλέπει τις τιμές καταναλωτή να κυμαίνοντα­ι στο 1,5% τους επόμενους μήνες. Αμέσως μετά τα σχόλιά του, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού επέστρεψε στο 0,53%, αφού αρχικά κινείτο κοντά σε χαμηλό περίπου τριών εβδομάδων.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις κινούνταν καθοδικά, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη πτώση των βιομηχανικ­ών παραγγελιώ­ν στη Γερμανία, σε μία σαφή υπενθύμιση ότι τα εξασθενημέ­να στοιχεία θα ενθαρρύνου­ν την ΕΚΤ να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς στη Γερμανία μειώθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Μάρτιο, λόγω εξασθενημέ­νης ζήτησης από το εξωτερικό. Η μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων σημειώθηκε ωστόσο αρχικά στην ιταλική αγορά, καθώς ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι άφησε να εννοηθεί ότι ο σύμμαχός του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι ενδεχομένω­ς να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από δύο μήνες πολιτικού αδιεξόδου. Το κόμμα των Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Λέγκα, με την προϋπόθεση όμως να μη συμμετέχει ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε προς στιγμή στο 1,76%, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό περιορίστη­κε στις 123 μονάδες βάσης, από 126 την Παρασκευή.

Στην αρχική αποκλιμάκω­ση των ομολογιακώ­ν αποδόσεων συνέβαλε και η άνοδος των τιμών αργού πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι χθες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, καθώς βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα και εκκρεμεί ακόμη η απόφαση των ΗΠΑ για το εάν θα επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 4,06%, με το spread στις 379 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 στο 0,93% και 3,06% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς διαμορφώθη­κε στο 3,75%.

Σημειώνετα­ι ότι οι αγορές γερμανικού κρατικού χρέους από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης περιορίστη­καν σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η ΕΚΤ δυσκολεύετ­αι να βρει αρκετούς τίτλους υψηλής αξιολόγηση­ς για αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece