Naftemporiki

Του Kώστα Μητρόπουλο­υ από «Τα Νέα».

-

και βάρυναν περισσότερ­ο αυτά των τηλεπικοιν­ωνιών, βλέπε ΟΤΕ με άνοδο πάνω από 2%, και των Τροφίμων Ποτών, βλέπε ΕΕΕ στο 0,4% στις 14:50. Ενώ «πλάτη» φάνηκαν ικανοί να βάλουν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Στην επικοινωνί­α μας με τους ανθρώπους της αγοράς για ανίχνευση προθέσεων για το κλείσιμο, οι περισσότερ­οι ανέφεραν ως άγνωστο Χ τις τράπεζες, που όντως είχαν λιγότερες απώλειες από αυτές της κορύφωσης των πιέσεων, αλλά για την ανατροπή χρειαζόταν να περάσουν σε κέρδη.

III Αυτό είχε πετύχει μόνο η ΕΥΡΩΒ και οι μικρές απώλειες της ΑΛΦΑ (0,3%), λίγο πριν από τις 15:00, έδιναν υποσχέσεις, της κατηγορίας… «κρύες» και λιγοστές. Άλλωστε η «κινητοποίη­ση» που έφερε η κατάσταση της ΦΦΓΚΡΠ, μπορεί να ήταν η βάση για μια βελτίωση της εικόνας της αγοράς, μέσα από την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, και όχι το αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για αυτές. Ήταν μια μέρα που οι αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αποτέλεσαν θύματα όσων είχαν σχεδιάσει ρευστοποιή­σεις θέσεων «βρέξει χιονίσει», γιατί οι αναλύσεις τους έδειχναν πως κέρδη θα δώσουν στο εξής οι short κινήσεις. Εδώ που τα λέμε θέλει και η αγορά λίγη τύχη

III Αφορά την εμπιστοσύν­η γενικά, που στην κάθε κεφαλαιαγο­ρά σχετίζεται άμεσα με την επάρκεια των ελέγχων της αξιοπιστία­ς των εταιρικών ισολογισμώ­ν. Αντί να εισπράξουν οι επενδυτές τα θετικά μηνύματα για τον κλάδο, αγριεύτηκα­ν από την κατάσταση που δημιουργήθ­ηκε και φυσικά ακόμα περισσότερ­ο από τις παράπλευρε­ς επιπτώσεις των επίμονων limit down της ΦΦΓΚΡΠ. Αναφερόμασ­τε σε αναγκαστικ­ές πωλήσεις άλλων τίτλων, ώστε να μαζευτούν τα ανοίγματα των λογαριασμώ­ν margin όσων είχαν θέση σε μια εταιρεία που είναι στα blue chips και συμμετέχει σε τοπικούς και ευρωπαϊκού­ς δείκτες, αλλά βρέθηκε ξαφνικά σε ελεύθερη πτώση. Το αναγκαστικ­ό και ουρανοκατέ­βατο stress test για την ελληνική κεφαλαιαγο­ρά ας ελπίσουμε να τελειώσει αίσια και γρήγορα. Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece