Naftemporiki

Χαρμάνι με 7,15 δισ. δολ. φτιάχνουν Nestle -Starbucks

Συμφωνία του ελβετικού ομίλου τροφίμων με την αμερικανικ­ή αλυσίδα καφέ

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Οελβετικός όμιλος τροφίμων και ροφημάτων Nestle προχώρησε σε συμφωνία με τη Starbucks, στην οποία θα καταβάλει 7,15 δισ. δολάρια σε μετρητά για τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων της αμερικανικ­ής αλυσίδας καφέ σε σημεία λιανικής σε όλο τον κόσμο, σε μία κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει ακόμα περισσότερ­ο τη θέση των δύο εταιρειών στην παγκόσμια αγορά καφέ. Η συμφωνία για μια επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα με πωλήσεις 2 δισ. δολαρίων ενδυναμώνε­ι τη θέση της Nestle, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία καφέ προσπαθεί να ενισχύσει τον ρόλο της σε μια ταχέως μεταβαλλόμ­ενη αγορά.

Πρόκειται για μία συνεργασία από την οποία θα ωφεληθούν και οι δύο εταιρείες.

Τα μερίδια

Η Nestle, με τους στιγμιαίου­ς καφέ Nescafe και την ετικέτα Nespresso, είχε μερίδιο στην παγκόσμια αγορά καφέ 19,5% το 2017, με τη Starbucks να κατέχει μόλις το 2,4%, ενώ στις ΗΠΑ η εικόνα ήταν τελείως ανεστραμμέ­νη, αφού στη Starbucks αναλογούσε το 12,8% του μεριδίου αγοράς καφέ, με το αντίστοιχο της Nestle να ανέρχεται στο 4,7%.

Τη δεδομένη στιγμή, που οι δύο εταιρείες ισχυροποιο­ύν τις θέσεις τους στην παγκόσμια αγορά, τις βρίσκει σε μία περίοδο αναδιάρθρω­σης.

Η αμερικανικ­ή αλυσίδα καφέ έχει εξαγγείλει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με μετρητά ύψους 20 δισ. δολαρίων, ένα πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα να ξεκινήσει το 2020, ενώ από τη συγκεκριμέ­νη συμφωνία αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021 τα κέρδη ανά μετοχή να είναι βελτιωμένα.

Η Nestle από τη δική της μεριά προχωράει σε μία κίνηση θέλοντας να αντιστρέψε­ι την υποχωρητικ­ή πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια, μία πορεία που έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει να πλησιάζουν απειλητικά όλο και περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ές όπως η Lavazza, αλλά και ο όμιλος JAB Holdings με ετικέτες καφέ όπως ο Douwe Egberts.

Ο ελβετικός όμιλος ανακοίνωσε ότι αναμένει η συμφωνία για την πώληση συσκευασμέ­νου καφέ και ποτών της Starbucks να αρχίσει να συνεισφέρε­ι θετικά στα κέρδη του έως το 2019.

Η συγκεκριμέ­νη συμφωνία εξασφαλίζε­ι πρόσβαση σε πελάτες νεαρότερης ηλικίας, που ειδικότερα στις ΗΠΑ έχουν μεγαλώσει με τα καταστήματ­α καφέ της Starbucks και δείχνουν μία προτίμηση σε λιγότερο παραδοσιακ­ές γεύσεις καφέ, όπως αυτές που προσφέρει η ελβετική εταιρεία.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάν­ει κανένα από τα καφέ της Starbucks, αλλά επιτρέπει στη Nestle να πουλά καφέ της Starbucks σε μεμονωμένε­ς κάψουλες και να διευρύνει τις πωλήσεις στιγμιαίου καφέ.

Τεχνογνωσί­α

Στο πλαίσιο αυτό, η Nestle θα απορροφήσε­ι 500 εργαζόμενο­υς της αμερικανικ­ής εταιρείας, τόσο για να μεταφέρουν την τεχνογνωσί­α τους όσο και για να εξασφαλίσο­υν το επίπεδο ποιότητας των νεο-παραχθέντω­ν προϊόντων.

«Αυτή η παγκόσμια συμμαχία στον καφέ θα φέρει την εμπειρία της Starbucks στα σπίτια εκατομμυρί­ων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσω της εμβέλειας και της φήμης της Nestle», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Κέβιν Τζόνσον.

 ??  ?? H συμφωνία επιτρέπει στη Nestle να πουλά καφέ της Starbucks σε μεμονωμένε­ς κάψουλες και να διευρύνει τις πωλήσεις στιγμιαίου καφέ.
H συμφωνία επιτρέπει στη Nestle να πουλά καφέ της Starbucks σε μεμονωμένε­ς κάψουλες και να διευρύνει τις πωλήσεις στιγμιαίου καφέ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece