Naftemporiki

Το πετρέλαιο τραβάει... την ανηφόρα

-

ωτιά» στις τιμές του πε«Φτρελαίου

βάζουν οι απειλές των ΗΠΑ για επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με την τιμή του αμερικανικ­ού αργού (WTI) να ξεπερνάει το φράγμα των 70 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014. Άλμα σε υψηλά τριάμισι ετών και για τις τιμές του μπρεντ, «σκαρφαλώνο­ντας» ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 75,91 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές περιμένουν με κομμένη την ανάσα την «ετυμηγορία» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το εάν θα επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, απόφαση που αναμένεται στις 12 Μαΐου. Το ράλι των τιμών του αργού αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένδειξη ότι οι επενδυτές προετοιμάζ­ονται για το χειρότερο σενάριο. Οι τάσεις στις ενεργειακέ­ς αγορές καταδεικνύ­ουν ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία και θα επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, σύμφωνα με την Emirates NBD, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ντουμπάι. Η συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων ήρε τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσ­ει τη συμφωνία ως τη χειρότερη όλων των εποχών και έχει προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει το καθεστώς κυρώσεων ή θα δώσει περίοδο χάριτος στην Τεχεράνη.

Η ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι ακόμη και εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, «ακόμη κι αν επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν», όπως μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου, επικαλούμε­νο δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχ­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece