Naftemporiki

Προσομοίωσ­η εμπορικού πολέμου

Η επίπτωση από τους μέχρι τώρα ανακοινωθέ­ντες δασμούς πιθανόν θα είναι περιορισμέ­νη

-

Μτων ία σημαντική κλιμάκωση

εμπορικών εντάσεων θα είχε τον κίνδυνο εκτροχιασμ­ού της συνεχιζόμε­νης ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της EK) που περιλαμβάν­εται στο οικονομικό δελτίο της.

Η έκθεση, με τίτλο «Συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία από την αύξηση των εμπορικών εντάσεων», σημειώνει ότι οι δασμοί που έχουν ανακοινωθε­ί τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν μικρό μόνο ποσοστό του εμπορίου των ΗΠΑ ή του παγκόσμιου εμπορίου και η επίπτωσή τους πιθανόν θα είναι περιορισμέ­νη. Τα προϊόντα που επηρεάζοντ­αι από τα μέτρα αντιστοιχο­ύν σε μόλις 2% των εισαγωγών των ΗΠΑ και των κινεζικών εξαγωγών και λιγότερο από το 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου.

Προσομοιώσ­εις που έκαναν στελέχη της ΕΚΤ δείχνουν ότι η επίπτωση στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια παραγωγή θα ήταν αξιοσημείω­τη στην περίπτωση μιας σημαντικής αύξησης του προστατευτ­ισμού. Σε ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ αυξάνουν σημαντικά τους δασμούς στις εισαγωγές από όλους τους εμπορικούς εταίρους τους, οι οποίοι προχωρούν σε αντίστοιχα αντίμετρα, το αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν ξεκάθαρα αρνητικό. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, στην περίπτωση μιας γενικευμέν­ης παγκόσμιας αύξησης των δασμών, οι υψηλότερες τιμές των εισαγωγών θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος παραγωγής των επιχειρήσε­ων και να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν, ιδιαίτερα αν δεν μπορεί να υποκαταστα­θούν οι εισαγωγές από εγχώρια προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Επιπλέον, μία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα προκαλούσε οικονομική αβεβαιότητ­α, οδηγώντας τους καταναλωτέ­ς να καθυστερού­ν δαπάνες τους και τις επιχειρήσε­ις να αναβάλλουν επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερη­ς αβεβαιότητ­ας, οι επενδυτές στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα θα μπορούσαν, επίσης, να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, να μειώσουν την προσφορά πιστώσεων και να απαιτήσουν υψηλότερη αποζημίωση για τον κίνδυνο. Μακροπρόθε­σμα, η στροφή σε ένα πιο προστατευτ­ικό καθεστώς θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη δυνητική παγκόσμια παραγωγή, εμποδίζοντ­ας την αύξηση της παραγωγικό­τητας.

Ήδη, το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη παρουσίασε επιδείνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη Sentix να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017, εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece