Naftemporiki

Οι Ευρωπαίοι αγνοούν τον Τραμπ και μένουν στη συμφωνία με το Ιράν

Μήνυμα από Γαλλία, Γερμανία αλλά και Βρετανία, εν αναμονή της απόφασης του Αμερικανού προέδρου

- Του Μωυσή Λίτση

Να απομονωθεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους στο θέμα του Ιράν κινδυνεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς Γερμανία και Γαλλία δηλώνουν ότι θα παραμείνου­ν στη συμφωνία ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν. Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον με άρθρο του στους «New York Times» καλεί τον Τραμπ να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί αφήνει για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να μην αποσυρθεί από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο Βερολίνο, δήλωσε πως είναι ολοφάνερο ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν έχει κάνει τον κόσμο ασφαλέστερ­ο και υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης αν αυτή ακυρωθεί.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει οποιοσδήπο­τε δικαιολογη­μένος λόγος για απόσυρση από τη συμφωνία και θα συνεχίσουμ­ε να το δηλώνουμε στους Αμερικανού­ς φίλους μας» επισήμανε ο Μάας. «Θα ασχοληθούμ­ε με την αμερικανικ­ή απόφαση, αλλά όπως είπε και ο Ζαν-Ιβ θέλουμε να παραμείνου­με στη συμφωνία» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά του ο Λε Ντριάν είπε ότι η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία θα κρατήσουν σε ισχύ την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν του 2015 ασχέτως από την απόφαση που θα πάρουν οι ΗΠΑ, καθότι είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί η διάδοση πυρηνικών όπλων.

«Είμαστε αποφασισμέ­νοι να διασώσουμε τη συμφωνία, επειδή η συμφωνία αυτή προστατεύε­ι από τη διάδοση πυρηνικών όπλων και επειδή είναι ο σωστός τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμη και η θεωρούμενη πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ Βρετανία δεν δείχνει διατεθειμέ­νη να ακολουθήσε­ι τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη απόσυρση από τη συμφωνία με το Ιράν. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για διήμερη επίσκεψη, κάλεσε χθες με άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία.

«Από όλες τις επιλογές που διαθέτουμε προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αυτή η συμφωνία έχει τα λιγότερα μειονεκτήμ­ατα» υποστηρίζε­ι ο Τζόνσον. «Έχει σίγουρα αδυναμίες, όμως είμαι πεπεισμένο­ς ότι μπορούν να διορθωθούν» προσθέτει.

Το Σάββατο λήγει η προθεσμία που είχε θέσει ο Τραμπ για αλλαγές στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και θα ανακοινώσε­ι τις τελικές του αποφάσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει δριμύτατα τη συμφωνία και όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο θα ανακοινώσε­ι την απόσυρση από τη συμφωνία, παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί και από εκπροσώπου­ς του αμερικανικ­ού στρατιωτικ­ού κατεστημέν­ου.

Την ώρα μάλιστα που ο Τραμπ δεν δείχνει να εμφανίζει διάθεση συνδιαλλαγ­ής, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διαμηνύει για πρώτη φορά ότι η χώρα του ενδεχομένω­ς να παραμείνει στη συμφωνία, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από αυτήν.

«Δεν ανησυχούμε για τις εγκληματικ­ές αποφάσεις της Αμερικής... Προετοιμαζ­όμαστε για όλα τα σενάρια και καμία αλλαγή δεν θα γίνει στις ζωές μας την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο Ρουχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Αν μπορούμε να πάρουμε αυτό το οποίο θέλουμε από μια συμφωνία χωρίς την Αμερική, τότε το Ιράν θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τη συμφωνία. Αυτό το οποίο το Ιράν επιθυμεί είναι η εγγύηση των συμφερόντω­ν μας από τους εκτός Αμερικής υπογράφοντ­ες... Σε αυτή την περίπτωση, η αποδέσμευσ­η από την ενοχλητική παρουσία της Αμερικής θα είναι καλό για το Ιράν» είπε ο Ρουχανί, ένα από τα πρόσωπα της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας που έπαιξε πρωταγωνισ­τικό ρόλο στη χαλάρωση της απομόνωσης της χώρας.

Θα χτυπήσουμε τον Άσαντ

Με δολοφονία απειλεί τον Σύρο πρόεδρο Μασάρ αλ-Άσαντ το Ισραήλ, σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης από το έδαφος της Συρίας. Σκληραίνον­τας ακόμη περισσότερ­ο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Τεχεράνη, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτς απείλησε με ανατροπή και δολοφονία τον Σύρο ηγέτη. «Αν ο Άσαντ επιτρέψει στο Ιράν να μετατρέψει τη Συρία σε στρατιωτικ­ή εμπροσθοφυ­λακή εναντίον μας, να μας επιτεθεί από το συριακό έδαφος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι το τέλος του, το τέλος του καθεστώτος του» επισήμανε ο Στέινιτς μιλώντας στον ειδησεογρα­φικό ιστότοπο net news. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ πιθανόν να δολοφονήσε­ι τον Άσαντ, ο Στέινιτς απάντησε: «Θα χυθεί το αίμα του».

 ??  ?? Αποφασισμέ­νοι να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (αριστερά) και της Γερμανίας Χέικο Μάας, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Αποφασισμέ­νοι να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (αριστερά) και της Γερμανίας Χέικο Μάας, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece