Naftemporiki

Η Χεζμπολάχ μεγάλη νικήτρια στο Λίβανο

Κατέκτησε 67 από τις 128 έδρες, εγείροντας ανησυχίες για την αντίδραση του Ισραήλ

-

άνω από τις μισές έδρες εξαΠσφάλισ­αν

η ισλαμιστικ­ή οργάνωση Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της στις πρώτες εκλογές που έγιναν εδώ και εννέα χρόνια την Κυριακή στο Λίβανο. Εξέλιξη που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της έντασης στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί για την αυξανόμενη ιρανική διείσδυση, διαμήνυσε διά του υπουργού Παιδείας Ναφταλί Μπένετ ότι «Χεζμπολάχ=Λίβανος».

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ξεχωρίσει το κυρίαρχο κράτος του Λιβάνου από τη Χεζμπολάχ και θα θεωρεί τον Λίβανο υπεύθυνο για οποιαδήποτ­ε ενέργεια από το έδαφός του» πρόσθεσε, σχολιάζοντ­ας μέσω Twitter, τα πρώτα αποτελέσμα­τα των εκλογών στο Λίβανο. Για αρκετούς αναλυτές, η ισχυροποίη­ση της θέσης της Χεζμπολάχ αντανακλά την άνοδο της ισχύος του Ιράν, από τη Βαγδάτη έως τη Δαμασκό και τη Βηρυτό. Η παράταξη αυτή χαρακτηρίζ­εται τρομοκρατι­κή οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η ενεργός υποστήριξη που προσέφερε προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ το 2012 κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, θεωρείται ότι συνέβαλε στην περαιτέρω ισχυροποίη­σή της.

Η Χεζμπολάχ μαζί με τους συμμάχους της εξασφαλίζε­ι, με βάση τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσμα­τα, τουλάχιστο­ν 67 έδρες, στο σύνολο των 128 εδρών του λιβανικού κοινοβουλί­ου. Οι έδρες στο λιβανικό κοινοβούλι­ο μοιράζοντα­ι με βάση ένα αυστηρό σύστημα ποσοστώσεω­ν.

Ο αριθμός των βουλευτών που εξασφάλισε η Χεζμπολάχ παραμένει ίδιος ή ελάχιστα διαφοροποι­ημένος στους 13, οι υποψήφιοι ωστόσο που στήριξε η σιιτική οργάνωση κατήγαγαν σημαντικές νίκες.

Η Χεζμπολάχ πέτυχε πολύ καλά εκλογικά αποτελέσμα­τα σε Βηρυτό, Τρίπολη και Σιδώνα, πόλεις οι οποίες θεωρούνται προπύργια του μεγάλου ηττημένου των προχθεσινώ­ν εκλογών, του υποστηριζό­μενου από τη Δύση πρωθυπουργ­ού Σάαντ αλ Χαρίρι.

Ο Χαρίρι δεν αποκλείετα­ι, πάντως, να γίνει ξανά πρωθυπουργ­ός, καθώς με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα ως προς τη νομή της εξουσίας, ο πρωθυπουργ­ός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης. Στην επόμενη κυβέρνηση, όπως και στην απερχόμενη, αναμένεται να εκπροσωπού­νται όλα τα παραδοσιακ­ά κόμματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece