Naftemporiki

Εκλογές και εκλογικό σύστημα στο επίκεντρο της αντιπαράθε­σης

«Εκτός πραγματικό­τητας» το αίτημα Γεννηματά - Προέχει η ολοκλήρωση του προγράμματ­ος

-

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να ομιλεί για εξάντληση της τετραετίας και μέμφεται όσους πολιτικούς αρχηγούς ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες… Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι εκλογές μετά τον Αύγουστο δεν συνιστούν «πρόωρες εκλογές»… Ο υπουργός Εσωτερικών διατηρεί ανοικτό το ζήτημα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών και επαναφέρει στη συζήτηση την υπόθεση της απλής αναλογικής… Και την ίδια ώρα στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο πληθαίνουν όσοι εκτιμούν ότι οι κάλπες θα στηθούν νωρίτερα από τη συνταγματι­κή προθεσμία, καθώς είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί, στο τέλος του έτους, αντιμέτωπη με νέες περικοπές στις συντάξεις και νέες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος δήλωσε χθες πως «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμέν­η στην ολοκλήρωση του προγράμματ­ος και στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για το χρέος και τη μεταμνημον­ιακή επιτήρηση» (ρ/σ 24/7). Ο κ. Τζανακόπου­λος χαρακτήρισ­ε ως «εκτός πραγματικό­τητας» το αίτημα για εκλογές τώρα, που ήγειρε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Κατά τον ίδιον η κ. Γεννηματά κάνει αντιφατικέ­ς κινήσεις, αφού «με έναν μάλλον ξαφνικό τρόπο έθεσε ζήτημα εκλογών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση». Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο και ζήτησε καθαρή θέση από το Κίνημα Αλλαγής.

Σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι «τυχόν εκλογές μετά τη λήξη του προγράμματ­ος δεν θα είναι πρόωρες, καθώς θα έχει κλείσει ο ιστορικός Σκουρλέτης εμφανίσθηκ­ε χθες «ανοικτός» στο ενδεχόμενο να αντιμετωπι­στεί αυτή η προοπτική, αλλά σε συνδυασμό με την καθιέρωση της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές!

Εν τω μεταξύ, με την παρουσία επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά κ.ά., πραγματοπο­ιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, με πρωτοβουλί­α του πρώην υπουργού και μέλους της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Ραγκούση, εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικ­ής παράταξης». Ο κ. Ραγκούσης -προκαλώντα­ς δυσανεξία στην ηγεσία της παράταξης- επανέλαβε τη θέση του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ως Κίνημα Αλλαγής, ή θα επιστρέψου­με στη συντελεσμέ­νη προοδευτικ­ή παράταξη και θα αναγεννηθο­ύμε ή θα σβήσουμε. Στις μεταμνημον­ιακές συνθήκες, όταν θα έχει αντικειμεν­ικά αρθεί η κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, οποιαδήποτ­ε νέα κυβερνητικ­ή συνεργασία με τη Ν.Δ. θα είναι προδοσία της προοδευτικ­ής παράταξης». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «να αναλάβει επίσημες πρωτοβουλί­ες για διάλογο και σύγκλιση».

 ??  ?? Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος.
Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece