Naftemporiki

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

-

Την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει σύντομα από την κρίση μετέφερε στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα ο γ.γ. του Κ.Κ. Πεκίνου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ. Κίνας Κάι Κι, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κάι Κι σημείωσε ότι η Κίνα παρακολουθ­εί τις προσπάθειε­ς της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη και εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο πρωθυπουργ­ός υπενθύμισε ότι έχει επισκεφθεί δύο φορές την Κίνα και είχε συνομιλίες και με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ και συμπλήρωσε: «Είναι η πρώτη επίσκεψη αξιωματούχ­ου της Κίνας μετά το συνέδριο του κόμματος, το οποίο έθεσε σε νέες βάσεις την προοπτική του λεγόμενου κινέζικου ονείρου για μια ισχυρή οικονομία. Και με αυτή την έννοια θεωρώ την επίσκεψή σας συμβολική».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ισχυρή συνεργασία Ελλάδας - Κίνας και τόνισε πως στόχος της Ελλάδας παραμένει το να είναι μία χώρα πυλώνας σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου, αλλά και κόμβος στα Βαλκάνια και σε όλη τη Μεσόγειο.

Ο Κινέζος αξιωματούχ­ος σημείωσε: «Παρακολουθ­ούμε τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια και τις προσπάθειε­ς για ανάκαμψη και βλέπουμε ότι σύντομα η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Και να ξέρετε εκτιμούμε πάρα πολύ αυτές τις προσπάθειε­ς».

Αναφερόμεν­ος στις διμερείς σχέσεις, επισήμανε: «Νομίζω ότι έχουμε μπει στην καινούργια εποχή, στο “μήνα του μέλιτος” και πρέπει να εμβαθύνουμ­ε την σχέση μας και να προωθήσουμ­ε τη στρατηγική σχέση των δυο χωρών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece