Naftemporiki

Οργή Κοτζιά στη διαμάχη με τη Μονή Κύκκου

Για ντροπή, διασυρμό και προσβολή στο πρόσωπό του μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

-

υελλώδης υπήρξε η παρουΘσία

του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, χθες, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στο οποίο δικαζόταν υπόθεση αντιδικίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας, με επίδικο ένα οικόπεδο στην Έγκωμη, απέναντι από το Μετόχι Κύκκου.

Κατά τη διάρκεια της αντεξέταση­ς από τον δικηγόρο του Μητροπολίτ­η Κύκκου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως είναι ντροπή για την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίο­υ. Σε άλλο σημείο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο συνήγορος θέλει να εμποδίσει τον ηγούμενο από το να έρθει σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντ­ας παράλληλα ότι «ο συνήγορος είναι σε νομική πλάνη».

Αντιδρώντα­ς στις συνεχείς ερωτήσεις του συνηγόρου, ο υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμε­νος στον πρόεδρο του Δικαστηρίο­υ ανέφερε: «Γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατία­ς; Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο». Παράλληλα, κατηγόρησε τον δικηγόρο ότι του υποβάλλει ερωτήσεις άσχετες με την ουσία του θέματος.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πούλησε κτήμα το οποίο έχει στην Άγκυρα από τη δεκαετία του ‘30, προσθέτοντ­ας ότι η Τουρκία συμπεριφέρ­θηκε καλύτερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι η Κύπρος. «Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση» υποστήριξε.

Για την ιστορία της υπόθεσης, όπως περιγράφετ­αι από τις κυπριακές εφημερίδες, αξίζει να σημειωθεί:

Το οικόπεδο είχε παραχωρηθε­ί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου, υπό τύπο εμπιστεύμα­τος, για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτικ­ή κατοικία. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθ­ηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε σε αγωγή.

Τον Φεβρουάριο 2017 το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής με βάση την οποία η Ελληνική Δημοκρατία έπρεπε να επιστρέψει το οικόπεδο στη Μονή, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2,25 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί.

Τον Μάρτιο 2017 ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκ­ε στη Λευκωσία με τον Κύκκου Νικηφόρο. Στη συνάντηση παρευρισκό­ταν και ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Φωτόπουλος. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Φωτόπουλος σε ένορκη δήλωσή τους αναφέροντα­ι στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπήρξε με τον Μητροπολίτ­η Νικηφόρο.

Όπως σημειώνετα­ι από ελλαδικής πλευράς, ενώ στάλθηκε κλιμάκιο από την Ελλάδα για να δει το οικόπεδο οκτώ εκταρίων και να διατυπώσει τις θέσεις του, τον Απρίλιο του 2017 η άλλη πλευρά απέστειλε επιστολή στην οποία αναφερόταν σε τέσσερα εκτάρια γης. Επίσης, όπως αναφέρεται, ενώ το οικόπεδο δεν μεταβιβάστ­ηκε στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματ­εύσεις για πώλησή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece