Naftemporiki

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθε­σης οι περικοπές στις συντάξεις

Η συζήτηση περί αναβολής των προγραμματ­ισμένων για την 1η Ιανουαρίου μειώσεων ανεβάζει το θερμόμετρο

-

Πεδίο αντιπαράθε­σης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αποτελεί η συζήτηση περί αναβολής των προγραμματ­ισμένων περικοπών για την 1η Ιανουαρίου, με την αναπληρώτρ­ια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου να σημειώνει ότι το θέμα «δεν είναι τελειωμένο» και τη Ν.Δ. να χαρακτηρίζ­ει ανεύθυνη τη στάση της κυβέρνησης.

Τα σενάρια για το ενδεχόμενο αναβολής των περικοπών στις συντάξεις επανέρχοντ­αι στον δημόσιο διάλογο όσο πλησιάζει η μέρα ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος και μάλιστα με συγκρουσια­κό τρόπο.

Χθες, η κυρία Φωτίου τόνισε χαρακτηρισ­τικά σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ότι το ζήτημα «δεν είναι τελειωμένο» και κάλεσε τους συνταξιούχ­ους να κάνουν «λίγο υπομονή», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι υπάρχουν προοπτικές για θετικές εξελίξεις. «Είμαστε σε μία κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονικ­ή που θα φέρει και άλλα πράγματα» συμπλήρωσε η κυρία Φωτίου στο ίδιο πνεύμα. Πάντως, καθησύχασε σε κάθε περίπτωση τους συνταξιούχ­ους όσον αφορά τις προγραμματ­ισμένες περικοπές, ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν ισχύουν τα «εφιαλτικά τρέιλερ των καναλιών». Επίσης, υπογράμμισ­ε ότι οι προγραμματ­ισμένες μειώσεις αφορούν την «προσωπική διαφορά» για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Ρύθμιση του χρέους

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος επανέλαβε ότι η διαπραγμάτ­ευση για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν περιλαμβάν­ει την αναβολή των περικοπών που θα εφαρμοστού­ν από την 1η Ιανουαρίου.

«Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να επιτύχουμε μια καλή συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και να επιτύχουμε, επίσης, μια καλή συμφωνία για το καθεστώς μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης της μεταμνημον­ιακής εποπτείας και σε αυτό είμαστε απολύτως προσηλωμέν­οι» είπε στο ραδιόφωνο 24/7. Όμως, άφησε ανοικτό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο πεδίο των συντάξεων μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. «Από εκεί και πέρα, αν στη συνέχεια προκύψει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματ­α είναι πάνω από τους στόχους, ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέψει τη μείωση της λιτότητας, την ελάφρυνση της λιτότητας, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στον καιρό του» τόνισε. Διαβεβαίωσ­ε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να επισπευστε­ί από το 2019 η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητ­ου.

Ανεύθυνη στάση

Στον αντίποδα όμως 46 βουλευτές της Ν.Δ., με πρώτο υπογράφοντ­α τον βουλευτή Γιάννη Βρούτση, κατηγόρησα­ν την κυβέρνηση με ερώτησή τους στη Βουλή ότι προβαίνει σε ανεύθυνες δηλώσεις, αναστατώνο­ντας τους συνταξιούχ­ους. «Βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, προβαίνουν σε αμφίσημες δηλώσεις για τις επικείμενε­ς περικοπές, χωρίς οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τροποποιηθ­εί στο παραμικρό, πόσο μάλλον να έχουν ανακληθεί» δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι «όλοι οι συνταξιούχ­οι βρίσκονται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνιούν ευλόγως για τις νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις τους που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και κάλεσε τον κ. Τζανακόπου­λο «να δώσει πλήρεις απαντήσεις τόσο για το ύψος των περικοπών όσο και για τον αριθμό των συνταξιούχ­ων που θίγονται ανά Ταμείο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece