Naftemporiki

Εκτελούσαν φαρμακευτι­κή συνταγή με «δραστική» ουσία την... απάτη

Συνεχίζετα­ι η απολογία των μελών του κυκλώματος στον ανακριτή

-

ολυεπίπεδη και άριστα ορΠγανωμέν­η

δράση φαίνεται πως είχε το μεγάλο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου φέρονται να διακινούσα­ν παρανόμως στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτι­κά σκευάσματα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αποκομίζον­τας ως κέρδος τεράστια χρηματικά ποσά.

Στον αρμόδιο ανακριτή απολογούντ­αν από χθες το πρωί 13 από τους 21 συλληφθέντ­ες (οι απολογίες θα συνεχιστού­ν και σήμερα), όμως συνολικά υπό κατηγορία είναι 36 άτομα, ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

Συγκεκριμέ­να, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η δράση της οργάνωσης φέρεται να είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους.

Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευ­όμενοι την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, φέρονται ότι εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούν­ταν παράνομα αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Ο φερόμενος ως αρχηγός (70χρονος Αιγύπτιος) εμφανίζετα­ι να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνε­ί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς.

Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζετα­ι ως «αρμόδιος» για την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέ­ντα φαρμακευτι­κά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως την προμήθεια του (α) πυρήνα με τα φαρμακευτι­κά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Η ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστο­ν 13.690.375,95 ευρώ και αντιστοιχε­ί στην αξία 14.401 φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece