Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

ο χρηματιστή­ριο του ΛονδίΤνου

ήταν κλειστό χθες λόγω της αργίας της πρώτης Δευτέρας του Μαΐου στη Βρετανία κι έτσι τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια της ποικιλίας καφέ ρομπούστα και της λευκής ζάχαρης δεν διαπραγματ­εύτηκαν, ενώ για το προθεσμιακ­ό του κακάο έγιναν συναλλαγές μόνο στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης.

Το κακάο

Το προθεσμιακ­ό του κακάο στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα ενισχύθηκε αρκετά, έφτασε σε υψηλό καθώς τα funds διατηρούσα­ν τις τιμές κοντά σε υψηλό 1,5 έτους, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα βασικά μεγέθη της αγοράς δεν δικαιολογο­ύν τόσο υψηλές τιμές.

Χθες η τιμή σημείωσε αύξηση 2,7% ήτοι 71 δολάρια, κλείνοντας στα 2.848 δολάρια ο τόνος. Οι αφίξεις κακάο στα λιμάνια της μεγαλύτερη­ς παραγωγού χώρας της Ακτής Ελεφαντοστ­ού για το έτος συγκομιδής 2017/18 πλησιάζουν μέχρι στιγμής τα περσινά επίπεδα, εκτιμούν οι εξαγωγείς.

Ο καφές

Ο ξηρός καιρός στην κορυφαία παραγωγό χώρα καφέ, τη Βραζιλία, ευνόησε την ωρίμανση και τη συγκομιδή μιας μεγάλης καλλιέργει­ας. Το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας καφέ αράμπικα ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραφε την ασθενέστερ­η διήμερη επίδοσή του (Παρασκευή και Δευτέρα) από τον Φεβρουάριο, με την τιμή να διαμορφώνε­ται σε 1,2075 δολάριο η λίβρα, έπειτα από υποχώρηση 1,5%% ή 1,85 σεντ.

Η ζάχαρη

Ένα πιθανό παγκόσμιο πλεόνασμα στη ζάχαρη συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην τιμή της.

Χθες η τιμή κυμαινόταν οριακά πάνω από το χαμηλό 2,5 χρόνων που έφτασε την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Εβδομάδα Ζάχαρης στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της βιομηχανία­ς.

Το προθεσμιακ­ό της ακατέργαστ­ης ζάχαρης υποχώρησε 1,7% ή 0,19 σεντ, με την τιμή να διαμορφώνε­ται στα 11,32 σεντ η λίβρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece