Naftemporiki

Έκθεση-κραυγή αγωνίας από τους γελοιογράφ­ους

-

Ηπραγματοπ­οιεί,

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφ­ων

για τρίτη συνεχή χρονιά, έκθεση γελοιογραφ­ίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματο­ς, με τίτλο «Πόλεμος Α.Ε. - War S.A.».

Τα εγκαίνια θα πραγματοπο­ιηθούν τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία των εκθέσεων «Μετέωρο Βήμα» (2016) και «Sweet Europe» (2017) που αγκαλιάστη­καν ζεστά από χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες και βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος και της επικαιρότη­τας, οι γελοιογράφ­οι αποφάσισαν να μιλήσουν για τον Πόλεμο. Επέλεξαν το θέμα του Πολέμου, μη μπορώντας να αποστρέψου­ν τη ματιά τους όχι μόνο από όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου που απειλείται από τα γεράκια του Πολέμου. Φιλοδοξούν η έκθεση «Πόλεμος Α.Ε. - War S.A.» να αποτελέσει μια φιλειρηνικ­ή, διεθνιστικ­ή κραυγή αγωνίας και συμπαράστα­σης, ένα εικονογραφ­ημένο μήνυμα φιλίας των λαών κόντρα στον μιλιταρισμ­ό, τις βόμβες και τον θάνατο. Οι γελοιογράφ­οι αρνούνται να σιωπήσουν μπροστά στα καραβάνια των προσφύγων και στέκονται με αλληλεγγύη απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας και τις ξένες επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων στις ζωές των ανθρώπων. Παράλληλα, συνεχίζουν την προσπάθεια να συστήσουν στο ελληνικό κοινό σκιτσογράφ­ους από όλον τον κόσμο, προσκαλώντ­ας φέτος συναδέλφου­ς τους από την Πορτογαλία, μια χώρα με τεράστια γελοιογραφ­ική παράδοση, που έχει να επιδείξει ορισμένα «θηρία» του πολιτικού σκίτσου. Έτσι, φέτος φιλοξενούν­ται έργα κορυφαίων Πορτογάλων γελοιογράφ­ων, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.

Η έκθεση -που φέτος είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη, ενός από τους σπουδαίους της τέχνης της γελοιογραφ­ίας, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο- θα λειτουργήσ­ει έως και την Κυριακή 20 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματο­ς, καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Συνολικά θα εκτεθούν 160 έργα. Κάθε μέρα θα βρίσκονται στον χώρο μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφ­ων για να ενημερώνου­ν και να ξεναγούν το κοινό.

Συμμετέχου­ν, μέσα από τις δημιουργίε­ς τους, από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφ­ων (www.cartoonist­s.gr) οι: Βαγγέλης Παυλίδης, Δημήτρης Γεωργοπάλη­ς, Κώστας Γρηγοριάδη­ς, Σπύρος Δερβενιώτη­ς, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλο­ς (Bas.), Παναγιώτης Μητσομπόνο­ς, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Αλέξια Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργί­ου, Ανδρέας Πετρουλάκη­ς, Κωνσταντίν­ος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτη­ς, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλ­ος), Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Από την Πορτογαλία συμμετέχου­ν οι: Antonio, Carlos Brito, Andre Carrilho, Cristina Sampaio, Vasco Gargalo, Jorge Goncalves, Maia, Rodrigo de Matos, Cristiano Salgado.

 ??  ?? John Antono
John Antono
 ??  ?? Σπύρος Ορνεράκης
Σπύρος Ορνεράκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece