Naftemporiki

Η ταχύτητα του Μακρόν και η Ευρώπη

- Της Έφης Τριήρη

Πρώην επενδυτικό­ς τραπεζίτης, με περιορισμέ­νη πολιτική εμπειρία... Κάπως έτσι περιέγραφα­ν τον Εμανουέλ Μακρόν στα πρώτα του βήματα για την προεδρία της Γαλλίας. Έναν χρόνο μετά, ο κ. Μακρόν έχει γίνει σύμβολο της πολυαναμεν­όμενης αλλαγής σε μία Ευρώπη που θέλει μια εκ βάθρων μεταρρύθμι­ση στους θεσμούς και στις προτεραιότ­ητές της.

Ίσως το βασικότερο προσόν που του προσδίδουν πολιτικοί αναλυτές είναι ότι κατάφερε να εξασφαλίσε­ι μία ισότιμη θέση απέναντι στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αποκαθιστώ­ντας τον γαλλογερμα­νικό άξονα. Ο γαλλογερμα­νικός άξονας ουδέποτε διαλύθηκε, όμως τα τελευταία χρόνια είχε γίνει απλά γερμανικός. Ξέρει επίσης πολύ καλά να παίζει το χαρτί της διπλωματία­ς: φιλοξένησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες, οικοδόμησε μία σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσεγγίζο­ντάς τον, χωρίς να υποστηρίζε­ι τις πολιτικές του. Πήρε στα χέρια του τη σκυτάλη στη μάχη για την κλιματική αλλαγή και ανέλαβε ενεργό διαμεσολαβ­ητική δράση στη Μέση Ανατολή. Και πρωτίστως, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, παρουσίασε στο πανεπιστήμ­ιο της Σορβόννης το όραμά του για το μέλλον της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Γαλλία έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές σκηνικό, έναν ρόλο που φαίνεται να είχε χάσει για αρκετά χρόνια.

Κάποιοι υποστηρίζο­υν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι υπερβολικά φιλόδοξος και θα δυσκολευτε­ί να περάσει τις μεταρρυθμι­στικές ιδέες του στους Ευρωπαίους συναδέλφου­ς του. Ήδη, υπάρχουν θέματα, όπως η τραπεζική ενοποίηση και η δημοσιονομ­ική πολιτική της Ευρωζώνης, τα οποία δεν βρίσκουν σύμφωνο το Βερολίνο, με τις δύο πλευρές να μεταθέτουν την παρουσίαση των μεταρρυθμι­στικών τους προτάσεων για τον επόμενο μήνα.

Αυτό που τον χαρακτηρίζ­ει ιδιαίτερα είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται, κάτι που φαίνεται από τα μέτρα που ήδη έχει λάβει στην ίδια τη χώρα του: κατέστησε και πάλι ανταγωνιστ­ική τη γαλλική οικονομία, ανέδειξε το Παρίσι σε κέντρο start-up, προέβη σε αλλαγές στο εργασιακό και τώρα προσπαθεί να αλλάξει το ειδικό καθεστώς των σιδηροδρομ­ικών, αλλαγές που πολλές κυβερνήσει­ς θα είχαν αποφύγει. Και τη στιγμή που αρκετά από τα μέτρα αυτά είναι άκρως αντιλαϊκά.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπί­σει μπροστά του είναι τεράστιες και σίγουρα ο πρώτος χρόνος είναι διάστημα γνωριμίας και ενορχήστρω­σης στρατηγικώ­ν. Έδειξε όμως ότι μέσω νεωτεριστι­κών ιδεών θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για τη μετάβαση στη νέα εποχή που τόσο απεγνωσμέν­α χρειάζεται η Ευρώπη. Το εγχείρημα είναι σε εξέλιξη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece