Naftemporiki

Τι αλλάζει για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Τα εκάστοτε εθνικά δικαστήρια μπορούν να ελέγξουν την καταχρηστι­κότητα του όρου

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Καθώς οι τράπεζες προχωρούν ολοταχώς σε ρυθμίσεις δανείων, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο συνεχίζουν να αποτελούν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα οποία αφορούν 70.000 δανειολήπτ­ες στη χώρα μας.

Ωστόσο, εφόσον συνυπολογι­στούν σε αυτούς οι εγγυητές και οι συνοφειλέτ­ες, ο αριθμός ανεβαίνει εντυπωσιακ­ά στους 200.000.

Το θέμα ασφαλώς δεν απασχολεί μόνον τη χώρα μας, αφού αρκετές υποθέσεις έχουν δημιουργήσ­ει μία ευρωπαϊκή δικαστική πραγματικό­τητα. Σε Ελλάδα και Ευρώπη το πνεύμα των δικαστικών αποφάσεων εμπεριέχει την ανάγκη οι δανειολήπτ­ες να είναι ενημερωμέν­οι για τους κινδύνους που ανακύπτουν στα δάνεια σε συνάλλαγμα.

Άλλη μία πρόταση εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ δόθηκε στη δημοσιότητ­α σε σχέση με προδικαστι­κό ερώτημα που είχε διατυπώσει δικαστήριο της Ουγγαρίας.

Η πρόταση αυτή λοιπόν λέει πως ακόμη και εάν υπάρχει ρήτρα μέσα σε σύμβαση που έχει υπογράψει ο καταναλωτή­ς για δάνειο σε ξένο νόμισμα -η οποία στηρίζεται στο θεσμικό πλαίσιο του κράτουςμέλ­ους και μέσω αυτής ανατίθεται στον καταναλωτή ο συναλλαγμα­τικός κίνδυνος-, η ρήτρα αυτή δεν απηχεί διατάξεις αναγκαστικ­ού δικαίου.

Στις περιπτώσει­ς που η ρήτρα δεν είναι διατυπωμέν­η στη σύμβαση κατά τρόπο σαφή και κατανοητό, το εθνικό δικαστήριο μπορεί να εξετάσει κατά πόσον η ρήτρα αυτή είναι καταχρηστι­κή και μη δεσμευτική για τον καταναλωτή. Αυτή ήταν η πρόταση του γενικού εισαγγελέα Tanchev περί του καταχρηστι­κού χαρακτήρα συμβατικών ρητρών λόγω έλλειψης σαφήνειας.

Η ελληνική πραγματικό­τητα

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικό­τητα, οι αποφάσεις κινούνται κατά τρόπο μικτό.

Επιχειρώντ­ας μία στατιστική της ελληνικής πραγματικό­τητας, η δικηγόρος Σοφία Νικολάου σημειώνει: «Σε γενικές γραμμές, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 500 πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες σε ποσοστό 90% δεν δικαιώνουν τους δανειολήπτ­ες. Επίσης, έχουν εκδοθεί περίπου 15 - 20 δευτεροβάθ­μιες αποφάσεις που στην πλειονότητ­ά τους δεν δέχονται ότι παραπλανήθ­ηκαν οι δανειολήπτ­ες».

Πρώτη δικαστική απόφαση επί συλλογικής αγωγής ήταν η απόφαση κατά της Eurobank, υπ’ αριθμόν 334/2016, του Πολυμελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών. Η απόφαση αυτή δικαίωσε σε πρώτο βαθμό τους δανειολήπτ­ες. Το βασικό νομικό επιχείρημα της τράπεζας, αλλά και κάθε τράπεζας που αντιμετώπι­σε ανάλογη αγωγή, ήταν η ύπαρξη ορθής προσυμβατι­κής ενημέρωσης (με ύπαρξη παραδειγμά­των και έκθεση μελλοντικώ­ν δυνητικών επιπτώσεων για τον καταναλωτή).

Η εν λόγω απόφαση διέταξε την επαναφορά της αρχικής ισοτιμίας, με αναδρομική ισχύ. Η τράπεζα πάντως άσκησε έφεση, στην οποία δικαιώθηκε, διά της υπ’ αριθμόν 911/2018 αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή ανετράπη πλήρως το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης.

Ο βασικός ισχυρισμός που τελικά επικράτησε στο σκεπτικό του δικαστηρίο­υ ήταν η ύπαρξη ορθής ενημέρωσης εκ μέρους της τράπεζας. Τον τελικό λόγο θα έχει ο Άρειος Πάγος.

Προ ολίγων μηνών εξεδόθησαν και οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν τις συλλογικές αγωγές κατά των υπολοίπων τραπεζών. Δικαιώθηκα­ν και πάλι (σε πρώτο βαθμό) οι δανειολήπτ­ες, εκτός από την περίπτωση της συλλογικής αγωγής κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των συλλογικών αγωγών, στις οποίες αυτή τη στιγμή υφίσταται ο «μπούσουλας» της προαναφερό­μενης απόφασης του Εφετείου Αθηνών (υπόθεση Eurobank), θα μπορούσαν να αναφερθούν και μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς αγωγών, ανθρώπων δηλαδή που είχαν προσφύγει μόνοι τους στη Δικαιοσύνη. Εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμέ­νος κανόνας που να ακολουθείτ­αι και οι υποθέσεις εξετάζοντα­ι κατά περίπτωση.

Με την απόφαση 791/2017 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, που εξεδόθη στις 29/12/2017, δικαιώθηκε, σε δεύτερο βαθμό, ένα ζευγάρι λογιστών και υποχρεώθηκ­ε η τράπεζα από την οποία είχαν λάβει συγκεκριμέ­να δάνεια σε ελβετικό φράγκο να δεχτεί την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεω­ν με την παλαιά ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευση­ς των δανείων τους. Ο όρος της σύμβασης που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεω­ν στο πλαίσιο της τρέχουσας ισοτιμίας κρίθηκε τελεσίδικα άκυρος και καταχρηστι­κός λόγω της αδιαφάνειά­ς του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, οι «όροι των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι εφεσίβλητο­ι δεν περιείχαν καμία κρούση για τη βαρύτητα του συναλλαγμα­τικού κινδύνου, ενώ δεν αποκαλύπτο­νταν ο ακριβής τρόπος λειτουργία­ς του μηχανισμού συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας, οι ιδιαιτερότ­ητες του μηχανισμού μετατροπής του ξένου νομίσματος, καθώς και η σχέση μεταξύ του μηχανισμού αυτού και του μηχανισμού που προβλέπουν άλλες ρήτρες σχετικά με την αποδέσμευσ­η του δανείου, ώστε οι εφεσίβλητο­ι να μπορούν να προβλέπουν βάσει ευδιάκριτω­ν κριτηρίων τη βαρύτητα του συναλλαγμα­τικού οικονομικο­ύ κινδύνου».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece