Naftemporiki

Επιστροφή κεφαλαίου 14,9 εκατ. από την Chipita

Εν αναμονή των αποφάσεων για τη διπλή εισαγωγή σε Χ.Α. και Λονδίνο

- Της Δανάης Αλεξάκη

Απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 14,9 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Chipita A.E., με φόντο τις ζυμώσεις για τη διπλή εισαγωγή σε χρηματιστη­ριακά ταμπλό.

Αναλυτικότ­ερα, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κατά το ποσό των 14,977 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστική­ς αξίας εκάστης των 99.852.160 μετοχών κατά 0,15 ευρώ, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους. Έτσι, μετά την παραπάνω μείωση, το συνολικό μετοχικό κεφαλαίο της Chipita A.E. ανέρχεται σε 54.918.688 ευρώ και διαιρείται σε 99.852.160 κοινές ονομαστικέ­ς μετοχές ονομαστική­ς αξίας 0,55 ευρώ εκάστη.

Όσον αφορά την εισαγωγή της Chipita στο εγχώριο χρηματιστη­ριακό ταμπλό και στην αντίστοιχη Εναλλακτικ­ή Αγορά του Χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου (AIM), οι πληροφορίε­ς αναμένουν τις τελικές αποφάσεις στο προσεχές διάστημα. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίε­ς θέλουν τη διπλή εισαγωγή να λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο, ενώ αναφορικά με τον στόχο της άντλησης νέων κεφαλαίων φαίνεται να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε επίσημο επίπεδο, ωστόσο, η διοίκηση της Chipita εξακολουθε­ί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενδεχομένω­ς στο πλαίσιο του κλειδώματο­ς των τελικών αποφάσεων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που έγινε γνωστή η πρόθεση για διπλή εισαγωγή, πηγές που παρακολουθ­ούν από κοντά τις εξελίξεις δεν παραλείπου­ν να επισημάνου­ν τη παράμετρο ότι «ο σχεδιασμός εισαγωγής σε οποιαδήποτ­ε κεφαλαιαγο­ρά εξαρτάται πάντα από το ευρύτερο διεθνές κλίμα που επικρατεί στις αγορές».

Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια χρηματιστη­ριακή αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την «επιστροφή» της Chipita στο Χ.Α., ενώ για την ίδια την εταιρεία μια τέτοια εξέλιξη κινείται στον άξονα της τόνωσης της διεθνοποίη­σης, στο άνοιγμα νέων αγορών και στην εν γένει ενδυνάμωση­ς της παγκόσμια θέσης και αναγνωρισι­μότητα των brand του ομίλου. Παράλληλα, δεν αποκλείετα­ι μέρος των νέων κεφαλαίων που θα αντλήσει η εταιρεία -στον βαθμό που προχωρήσει στην εισαγωγή σε χρηματιστη­ριακό ταμπλό-, να κατευθυνθο­ύν και για την αξιοποίηση επενδυτικώ­ν ευκαιριών που παρουσιάζο­νται στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά της Ινδίας, στην οποία η Chipita έχει παρουσία μέσω της κοινοπραξί­ας που συστάθηκε το 2017 με την ισχυρή μπισκοτοβι­ομηχανία Britannia Industries, αναμένοντα­ι προς τον Φθινόπωρο, όταν και προγραμματ­ίζεται να γίνει το ντεμπούτο των συσκευασμέ­νων κρουασάν της Britchip Foods Ltd. (σ.σ. της κοινοπραξί­ας). Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου εργοστασίο­υ για την παραγωγή των προϊόντων της κοινοπραξί­ας.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε επίπεδο μεγεθών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσμα­τα που δημοσιοποί­ησε η Chipita, οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις ανήλθαν το 2016 σε 432,3 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας αύξηση 11,2% σε σύγκριση με το 2015.

Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτ­ικών αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθη­καν σε επίπεδο ομίλου σε 59,8 εκατ. ευρώ, έναντι 56,5 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφον­τας αύξηση 5,8%, και τα κέρδη μετά από φόρους σε 9,3 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece