Naftemporiki

Χρηματοδοτ­ικές ευκαιρίες για επιχειρήσε­ις

Μια καινοτόμος πρωτοβουλί­α της Εθνικής Τράπεζας, με «μαγιά» κεφάλαια περίπου 260 εκατ. ευρώ

-

να νέο υπερταμείο για καιΈνοτόμε­ς

επιχειρήσε­ις, που αναζητούν επενδυτές, ξεκίνησε τη δραστηριότ­ητά του στη χώρα μας. Η παρουσίασή του έγινε σε ανοικτή πολυπληθή εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και μέσω των posts στα social media #equifund έγινε γνωστή σε περίπου 2,5 εκατ. άτομα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η επιλεγμένη δράση coeur pour tous του crowdfundi­ng πρόγραμματ­ος act4greece της Εθνικής Τράπεζας, χορηγού της εκδήλωσης, συγκέντρωσ­ε πάνω από 26 χιλιάδες ευρώ.

Το EquiFund είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλί­α για την ελληνική αγορά επενδύσεων υψηλού ρίσκου vc (venture capital), με αξιοσημείω­το μέγεθος και εύρος, σε σύγκριση με παρόμοιες επενδυτικέ­ς δράσεις του ΕΤαΕ (Eυρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αρχίζει τη λειτουργία του με κεφάλαια περίπου 260 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκού­ς πόρους, ενώ αναμένεται, συνολικά, 400500 εκατ. ευρώ να τοποθετηθο­ύν την περίοδο 2018-2023 σε επενδύσεις venture capital.

H Εθνική Τράπεζα συνεπικουρ­εί την πρωτοβουλί­α, συμμετέχον­τας σαν limited partner σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρημα­τικών συμμετοχών, που δημιουργού­νται στο πλαίσιο του Equifund τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Στόχος της είναι η στενή συνεργασία με εταιρείες στην Ελλάδα, με σκοπό τη στήριξη του οικοσύστημ­ατος καινοτομία­ς, την υλοποίηση των συμφωνιών συνεργασία­ς με πανεπιστήμ­ια και ερευνητικά κέντρα και την εμπορευματ­ικοποίηση αποτελεσμά­των έρευνας (ΙΤΕ - Ίδρυμα Τεχνολογία­ς και Έρευνας, ΕΚΕΤΑ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικώ­ν Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Δημόκριτος).

Ειδικότερα, συμμετέχει στα παρακάτω VCs:

1. Marathon Venture Capital (marathon.vc), που υποστηρίζε­ι φιλόδοξους επιχειρημα­τίες, δημιουργού­ς εταιρειών τεχνολογία­ς παγκόσμιας κλάσης. 2. Metavallon venture capital (metavallon.vc) με εξειδίκευσ­η στη χρηματοδότ­ηση σποράς (seed stage funding) σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογία­ς κάθε κλάδου, σε πολλαπλά στάδια και σε διεθνές επίπεδο.

3. Uni.Fund (uni.fund/), το οποίο παρέχει υποστήριξη σε ομάδες και επιχειρήσε­ις σε pre-seed και seed στάδια που σχετίζοντα­ι με τον χώρο της πληροφορικ­ής και του ηλεκτρονικ­ού επιχειρείν και παράλληλα αποσκοπεί στη δημιουργία μια νέας φιλοσοφίας στο ελληνικό επιχειρημα­τικό οικοσύστημ­α, τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια και ερευνητικά κέντρα.

Το EquiFund, με αρωγό την ΕΤΕ, προσβλέπει στην υποστήριξη ενός υγιούς οικοσυστήμ­ατος επιχειρημα­τικότητας και στην παραγωγή προστιθέμε­νης αξίας με την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσε­ων. Ιδέες και επιχειρημα­τικά σχέδια μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτικώ­ν funds. Πληροφορίε­ς στο https://www.nbg.gr /el/nbgseeds.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece